Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekBebek Gelişimi11 Aylık Bebek Gelişimi (Ne Yer, Neler Yapar?)

11 Aylık Bebek Gelişimi (Ne Yer, Neler Yapar?)

11 aylıkken, bebeğiniz yeni yürümeye başlayan bir çocuk olacak ve hızla olgunlaşacaktır. Evinizde ne kadar hızlı hareket edebildiklerini ve ne kadar bağımsız hale geldiklerini göreceksiniz. Bebeğiniz ilk kez oturmaya çalıştığını, ilk kez kendi başına bir yemek yediğini, ayağa kalktığını ve yürüdüğünü gözlemleyeceksiniz. 11 aylık bebek gelişimi sırasında karışılacağınız durumları öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

11 aylık bebek gelişiminde hareketler

11 aylık bebeğiniz daha fazla hareket eder ve böylece her zamankinden daha fazla kalori yakar. Bu yüzden vücut yapısı bir değişiklik görmenin yanı sıra genel büyümenin ve kilo alımının yavaşladığını görebilirsiniz.

Bebeklerin bu ayda ayakta durmaya veya yürümeye başladıklarını görmek yaygındır. Muhtemelen bebeğinizin ilk adımları atacak, ancak kalçalarındaki bağlar henüz bir yetişkin gibi gelişmediğinden, dışa doğru açık bir şekilde yürüyecektir. Bu durum yürümeyi öğrendikten sonra birkaç ay içinde kendiliğinden düzelecektir. Özetle, 11 aylık bebeğiniz büyük olasılıkla nesneleri tutar, vurur, işaret eder, sallar, yakalar, yuvarlar ve fırlatır.

İletişim yetenekleri

11 aylık bebeğiniz dinleme, anlama becerilerini geliştirmeye başlar ve nesnelere el sallama, işaret etme gibi basit becerileri yapar. Kelimeleri veya kelime öbeklerini taklit etmeye çalışır ve anlaşılır seslere yakın sesler çıkarır. Bu aydaki bebeklerin ellerini yüzlerinin önünde tutması ve uzun süre parmaklarını incelemesi de yaygın bir durumdur. Bu yaştaki yaygın kelimeler arasında ‘hayır’, ‘anne’ ve ‘dede’ bulunur. Her gün, bebeğinizin dil ve anlama becerilerinde gelişmeler olduğunu fark edeceksiniz. Bu gelişmeye devam etmek için sürekli alıştırma ve cesaretlendirme önemlidir.

11 aylık bebek gelişiminde beslenme

11 aylık bebek gelişimi

İlk yaş gününe yaklaşırken, küçük çocuğunuzun iştahının son birkaç aydaki kadar doyurucu olmadığını fark edebilirsiniz. Büyüme hızı yavaşlar ve yemeğin ötesinde çeşitli, eğlenceli yeni aktivitelerden rahatsız olur. Bu ayda katı maddelerden daha fazla besin alır ve daha az anne sütü veya mama içer. 11 aylık bebekler bardağı tutabilir ve parmak büyüklüğündeki yiyecekleri yemekte daha başarılı olabilir. Bu aydan itibaren mama masasını veya sandalyesini kullanabilir. Ancak güvenlik önlemlerini mutlaka sağlamalısınız. Emniyet kemerini takmalı ve masadan biraz uzağa koymalısınız.

11 aylık bebek gelişimi sırasında uyku

11 aylık bebeğiniz her gece 9 ila 12 saat uykuya ek olarak günde iki kez gündüz uykusu alması gerekiyor. Gündüz uykularının her biri genel olarak yaklaşık 30 dakika ila 2 saat sürer. Bebeğiniz gece uyuyabilmiş olsa bile uyanıp ağlayabilir. Gözyaşları ayrılma kaygısından kaynaklanıyor olabilir ve gece saatlerini biraz zorlaştırabilir. Yatmadan önce direnmek için elinden geleni yaptığını veya gece boyunca uyandığını fark ederseniz, bunun sadece sizden uzak olmanın stresine verdiği doğal tepkisi olduğunu unutmayın.

Yatıştırıcı bir banyo, bir hikâye okuma veya rahatlamasına yardımcı olmak için hafif bir masaj yapmak gerçekten faydalı olacaktır. Gece boyunca herhangi bir saatte ağlıyorsa, sarılıp kucaklamalar veya ekstra beslemeler gerekebilir.

11 aylık bebek gelişimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Küçük çocuğunuz bu günlerde hareket halinde ve muhtemelen yeni hareketliliğinden zevk alırken, zaman zaman bazı çarpmalardan ve morarmalardan kaçamayacak. Düşmeler, yanıklar, küçük kesikler ve sıyrıklar en yaygın ev yaralanmaları arasındadır. Ne yazık ki en iyi şekilde bebeğinizi korumanıza rağmen bunlar olabilir. Yine de ona her zaman göz kulak olun. Evinizde merdiven varsa düşmeleri önlemek için engel koyun. Tüm elektrik prizlerine koruma takın, cihazları erişemeyeceği yerlerde saklayın ve yanıkların önlenmesine yardımcı olmak için bebeğinizin yanında sıcak içecekler veya yiyecekler bulundurmayın. 

11 aylık bebek gelişimi tüm çocuklar için farklı olabilir. Eğer ciddi anlamda gelişim problemi görürseniz doktorunuzla görüşün.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et