Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGenel11 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

11 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte 11. Haftada Anne Ve Bebek

11. haftalık gebelik sırasında anne adayları için karınlarındaki bebek  hareketlerini yoğun şekilde hissedecekleri mucizevi ve eğlenceli zamanlardandır.

11 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Artık bebeğiniz 4 cm boyundadır ve halen daha cinsiyetini sizden gizlemek için elinden geleni ardına koymayacaktır.  Öte yandan gebeliğin 11. haftasında bebeğin yumurtalık ya da testisleri oluşur. Yine 11. haftada bebeğinizin kafa yapısı tam olarak gelişmiş, yüz kemikleri belirginleşmiştir. Kulakları, dil – damak, ağız yapısı, burun delikleri, saç folikülleri belirginleşmeye başlar. 11 haftalık gebelikte bebeğin 1/3’ünü kafa yapısı oluşturur.  Öte yandan bu tarihten itibaren vücut hatları daha orantılı olacak ve düzgün şeklini almaya başlayacaktır. 11. haftanın ortasında ise bebek vücudu kendi fonksiyonlarını gerçekleştirecektir.

11 Haftalık Bebek Hareketleri

11 haftada bebekler, ellerini açıp kapatmaya başlar ve ayakları çıplak gözle en ince ayrıntısına kadar belirginleşmiştir. Artık diş etlerinin altındaki küçük dişleri oluşurken kemikleri de sertleşmeye başlar. Yine bebek 11. haftada anne karnında esneme hareketleri yapmaya başlarken tekmeler atmaya da çalışır. Amniyon sıvısı içinde narin hareketler yapmayı sürdürür. Bu dönemden sonra bebeklerin anne karnında ki hareketleri gittikçe sıklaşmaya ve fark edilmeye başlar. 11. Haftayı 1-2 ay geçtiğinde karnınızdaki bebeğin akrobatik hareketlerini tam manasıyla hissetmeye başlarsınız. Yine gebeliğin 11. haftasında diyafram oluştuğundan kasılma hareketleri bebek te hıçkırığa neden olmaktadır.

11 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Gebeliğin 11. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 2.54 – 3,81 cm uzunluğundadır. Yanı sıra bebeğiniz bir incir büyüklüğündedir. Artık görünüşü ise mini formda bir insan yapısındadır.

11 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 11. haftasında vücudunuz içsel ve dışsal anlamdaki genişlemesini sürdürür. Bu haftadan sonra ise en hızlı gelişme sürecini yaşayacağınızı söyleyebiliriz.  Artık bedeniniz daha yoğun kan, ter, yağ ve amniyon sıvısı üreteceğinden sıklıkla sıvı alma ihtiyacı duymanız normaldir. Bu anlamda her daim yanınızda bir bardak ya da bir şişe su bulundurmanızı öneririz. Bu aşamada aşırı şişkinlik olmaması için karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız.11. haftadan sonra uykudan daha aç kalktığınızı fark edebilirsiniz. Nispeten bu dönemde mine bulantılarınızın da azalmış olması gerekir.

11 Haftalık Gebelik Sırasında Beslenme

Hamileliğin 11.haftasında güvenli besinler tüketmeniz gerekir. Örneğin bakteri ya da parazit içerebilecek az pişmiş et ve çiğ yumurta, pastörize edilmemiş peynir, tavuk, kafein içeren çay-kahve gibi yiyecek – içeceklerden uzak durmanızı öneririz. Bunların yerine bebek gelişimini destekleyecek folat, omega-3 yağ asitlerinden zengin gıdalardan tüketmelisiniz. Örneğin lif ve demir açısından zengin; kuru incir, taze soğan, enginar, kabak çekirdeği, tahin, pekmez ve ringa balığı gibi besinleri tüketebilirsiniz.  Bu aşamada bebek ve kendi sağlığınız için kilo kontrolünün de önem kazanacağını hatırlatalım. Bu yüzden 11. haftada besin değeri olmayan atıştırmalıklardan uzak durmanız gerekebilir. Tersine besin değeri yüksek ama az kalorili besin maddeleri tüketmeniz gerekir. Uzmanlar hamileliğin ilk 3 ayında 450 – 2.250 kilogram kadar ağırlık artışını önermektedir. Bu arada 11. haftadan sonra iştahınızın artacağını ve haftada ortalama 450 gram alabileceğinizi de hatırlatalım.

11 Haftalık Gebelik

11 Haftalık Gebelik Sırasında Annedeki Şikayetler

11. haftadan sonra kendinizi daha enerjik hissedeceğiniz gibi mide bulantılarınızın da hafiflediğini görebilirsiniz. Öte yandan hormon seviyelerinizdeki değişim, maalesef sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Dolayısıyla da bu dönemde kabızlık ve mide ekşime atakları yaşamanız olağandır. 11. haftadan itibaren cildinizde aşırı kuruma ya da yağlanma gözlenebilir. Yine hamileliğin 11. haftasından itibaren alt karında bir çıkıntı belirginleşmeye başlar. Hamileliğin 11. haftasında artan progesteron hormonu nedeniyle sindirim sistemi yavaşlatacaktır.  Bu dönemde kabızlık problemi, şişkinlik hissi ve gaz şikayetleri yaygın bir şekilde görülebilir.  

11 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Öneriler

11 haftada deride yoğun kuruluk ve çatlaklarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden çatlaklar ve doğum izleri ile ilgili bakım uygulamaları yapabilirsiniz. Örneğin kakao ya da hindistan cevizi yağı bakımı gül suyu, badem özü bakımları uygulayabilirsiniz. Böylelikle cildinizdeki nem kaybı kapanır ve daha esnek bir cilde sahip olabilirsiniz. Kabızlığa karşı olarak sindirimi hızlandıracak sıvı ve lifli besinlerden tüketebilir, öğünlerinizi küçük miktarlarda yavaş bir şekilde tüketebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et