Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHafta Hafta Gebelik13 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

13 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

13 haftalık gebelik sırasında düşük tehlikesini atlatmış durumdasınız ve bebeğiniz güvenli bölgede. Bu hafta bebeğinizin yüzü tüm noktalarına kadar belirginleşiyor. Parmağını emebilecek ve yüz mimikleri yapabilecek hale geliyor. Böbrekleri çalışıyor hatta diş tomurcukları bile oluşmakta.

13 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

Bu dönemde yüzü belirginleşir, alnı genişler, kulakları büyüyerek normal şekline ulaşır. Bu aşamada derisi incecik tüylerle kaplanmıştır. Artık eylem olarak başparmağını ağzına sokabilir. Organları büyüyerek gelişir en bariz geliştiği noktalar ise kollar ve bacaklarının uzamasıdır. Artık minik bebeğinizin sindirim sistemi düzenli olarak çalışmaktadır. Amniyon sıvısını yutarak ve böbrek ve bağırsaklardan idrarını süzdürürken, atıklarını da amniyon sıvısına bırakır. Vücudundaki atıklar göbek kordonu ile plasentaya ve oradan da kanına geçer. Bu aşamada diş tomurcukları da gelişmektedir.

13 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Gebeliğiniz 13. haftasına eriştiğinde bebeğinizin boyu yaklaşık 7-8 santimken, hacmi de bir limon ebatlarında olacaktır. Ağırlığı yaklaşık 22-25 gram olan bebeğinizin yüzü vücuduna oranla daha küçük ebatlardadır.

13 Haftalık Bebek Hareketleri

Hamileliğin 13. haftasında artık bebeğinizin parmak uçları, parmak izi belirginleşmiş durumdadır.  Saydam cildinin altından organları besleyen damarlarını görebilirsiniz. Kafası ise vücuduyla orantılanmaya başlamış durumdadır.  Bu dönemde yapabildiği en favori hareketlerden birisi de başparmağını ağzına götürebiliyor olmasıdır.

Hamileliğin 13. Haftasında Bebek Gelişimi

Gebeliğin 13. haftasında daha önce de belirttiğimiz gibi bebeğinizin küçük parmak uçları ve parmak izi belirginleşmiş durumdadır. Kafası ve vücudu orantılı ölçülerdedir. Saydam cildinin altındaki damarlar ve organlar net bir şekilde fark edilebilir durumdadır. 13.haftada limon büyüklüğünde olan bebeğinizin kemikleri,  kol ve bacakları şekillenir. Bu güne dek göbek bağına yakın bir boşluk içerisinde olan bağırsakları ise gerçek konumu olan göbek boşluğuna yerleşmek üzeredir. Ayrıca akciğerleri 13. haftada gelişen bebek bu hafta ilk nefesini almaya başlayacaktır. Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere plasentanın büyüyor olduğunu da hatırlatalım. Yine bebeğinizin ses kordonu da 13. haftada oluşmaktadır.

13 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

Şu ara hala daha karnınız büyüyor olmalı. Relaxin hormonu bağlarınızın gevşemesini sağlarken, vücudunuzu etkileyerek sizi sakarlaştırmış olabilir. 13. Hafta itibarıyla artık düşük yapma ihtimaliniz oldukça azaldı, erken dönem hamilelik belirtileri de yok olmak üzere.  Artık ikinci trimester dönemindesiniz. Ayrıca bu dönem cinsel isteklerinizin arttığını da fark edebilirsiniz. Şu ara göğüsleriniz bebeğin sütünün  gelmesinden önce besleyecek olan ‘kolostrum’ adlı besleyici sıvıyı üretmeye başlamış olmalıdır.

13 Gebelikte Annedeki Şikayetler

Bu dönemde vajinal akıntılarınız artabilir. Leukorrhea adındaki süte benzer hafif kokulu – kokusuz sıvı akıntısı giderek artacaktır. Bu akıntının görevi ise doğum kanalını enfeksiyonlardan korumaktır. Bu dönemde vajinal bölgeyi mikroplara açık hale getirmemek için günlük ped kullanabilirsiniz, tampon asla kullanmamalı ve genital bölgeyi asla suyla yıkamamalısınız.

13 Haftalık Gebelik : Beslenme

Bu dönemde ikiniz için yemek tüketiyor olsanız da normalin iki katı fazlası yemek tüketmenize gerek yor. Uzmanlar bu konuda ilk trimesterde ekstra kalori gerekmediğini, ikinci trimesterde artı 340 kalori gerektiğini, 3.trimesterde artı 450 kalori gerektiğini savunuyor.  Elbette bu durumu kilo endeksinize göre oranlamanız gerekir. Bu dönemde kesinlikle sağlıksız atıştırmalıkları hayatınızdan çıkarmalı ve onun yerine sağlıklı yiyecekleri tüketmelisiniz. Protein, demir ve kalsiyum açısından zengin beslenmenizi öneririz.  Günlük olarak 70 gram kadar protein tüketmeli, yağsız et, yumurta – süt, kuruyemiş,  barbunya ve soya bazlı yiyecekleri yemelisiniz.  Ek olarak Omega 3 de tüketebilirsiniz. Yine günlük olarak 30 mg kadar demir tüketmeniz de bu dönemde önerilmektedir. Demir ihtiyacınızı gidermek için ıspanak veya baklagilleri tüketebilirsiniz. Yine demir emilimi arttıran C vitamini kaynağı; turunçgiller, çilek ve tatlı biber tüketebilirsiniz. Ayrıca süt ürünlerinden tüketerek günde 1000 mg kalsiyum alabilirsiniz. Lif kazanmak için taze meyve ve sebze tüketin, böylece sindirimi kolaylaştırabilir ve mide ekşimesi şikayetlerinden arınabilirsiniz.

13 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Öneriler

13 haftalık gebelik döneminde cinsel isteğiniz artacağından partnerinizle ilişkinizin keyfini çıkarabilir, mineral ve vitamin depolarınızı iyi beslenerek doldurabilir  ayrıca sağlıklı bir gebelik süreci için vajinal akıntılarınızın niteliğini takip ederek hamileliğin 2 trimesterının tadını çıkarabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et