Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaGenel19 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

19 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

19 haftalık gebelik döneminde hala daha 2. trimesterde sayılırsınız ama aynı zamanda da hamileliğinizin yarısına geldiniz. Artık bebeğinizle birbirinizi hissedebiliyor ve duyabiliyorsunuz. Bu hafta fiziksel sıkıntılar sizi zorlayabilecek olsa da bebeğinizin gelişimleriyle çok mutlu olacağınızdan emin olabilirsiniz.  

19 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

19 haftada bebeğiniz üstün gelişmeler yaşayacaktır. Örneğin;  tat alma, koklama, hissetme, görme ve duyma duyuları oldukça gelişir.  Artık sizi duyabileceğinden ona şarkılar söyleyebilir, kitap okuyabilir ve onunla konuşabilirsiniz.

19 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Bebeğinizin boyu bu haftada 14 cm’dir ve ağırlığı ise 240 gramdır. Artık bebeğiniz bir mango büyüklüğündedir.

19 Haftalık Bebek Hareketleri

Böbrekleri çalışan, saçları kafa derisinde filizlenen bebeğinizin cildi üzerinde Verniks Kazeoza adlı bir koruyucu tabaka tam da bu haftada oluşmaktadır. Bu tabaka bebeği amniyotik sıvısının içerisindeki asitten korur. Artık bebeğinizin derisinin transparanlığı azalmaktadır ve yavaş yavaş ten rengini belirleyen deri pigmentleri de oluşturmaktadır. Ayrıca kıkırdakları giderek sertleşen ve kemikleşen bebeğiniz,  ellerini ve kollarını giderek daha kontrollü şekilde oynatmaktadır. Artık bebeğiniz yüzüne dokunabiliyor,  parmağını emebiliyor,  göbek bağına uzanabiliyor ve bacaklarıyla pedal çevirebiliyor konumdadır.  Ayrıca yumurtalıkları 19. haftada oluşan bebeğinizin kalbi ise her geçen gün güçlenmektedir.

19 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

19 haftada göbeğinizin giderek büyüdüğü haftalardan birindesiniz. Şu aralar alt karın bölgesinde saplanma tarzı ağrılar yaşayabilirsiniz. Özellikle yorgun bir gündeyseniz ya da ayakta kaldıysanız bağ doku çevresinde gelişen bu tarz ağrılar artabilir. Bu durum ise sürecin normal bir parçasıdır.

19 Haftalık Gebelik Döneminde Annedeki Şikayetler; Cilt Değişiklikleri

19. haftada vücudunuzda meydana gelen östrojen artışından dolayı avuç içlerinizde kızarıklar oluşabilir. Vücudunuzdaki geçici pigment artışı da bazı bölgelerde kararmalara neden olabilir. Dudak ve yanaklarda gelişen bu tür cilt kararmalarına  “hamilelik maskesi” denir. Çiller, göğüs uçları, yara izleri, koltuk altı ve genital bölgede de kararmalar, Linea Nigra adlı göbek deliğinizden kasık kemiklerinize ilerleyen cilt değişiklikleri bu dönemde görülebilir. Bu aralar bu kararmaların ilerlememesi için mümkün olduğunca güneşten kaçınmalısınız. Dışarı çıkacaksanız da güneş kremi ve şapka kullanmalısınız.

19 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle ikinci trimesterin bu döneminde bacak krampları gibi gün içinde de ortaya çıkabilen ağrılar özellikle geceleri daha da hissedilebilir seviyelerde olabilmektedir. Bu krampların tam olarak nedeni bilinmese de bacaklarınız bütün gün vücudunuzdaki ekstra ağırlığı taşıdığı için bu durum oluşabilmektedir. Ayrıca bacaklardan yukarı doğru kan taşıyan damarlar da rahmin büyümesi nedeniyle ağrılar yapabilir. Bu gibi şikayetlere karşın rahat bir uyku çekmek için bacağınızı düz şekilde uzatıp, el ve ayak bileklerinizi kaval kemiğinize doğru bükerek uzanmanızı öneririz.

19 Haftalık Gebelik Önerileri

Eğer bebeğiniz için tam zamanlı ya da yarı zamanlı bir bakım istiyorsanız seçenekler arasında bulunan; kreşler, bakıcılar, ev kreşleri, dadılar ve yakın akrabaları değerlendirebilirsiniz.  Kreşler için şimdiden yakın çevrenizdeki yerleri denetleyebilirsiniz. Ayrıca bebek doğar doğmaz bebek için hemen dadı bulmak da mümkün olmayabileceğinden bu konuda ön görüşme seansları düzenleyebilirsiniz.  

19. Haftada Beslenme

19. haftadan itibaren anne adayları için aşerme noktasında tatlı yiyeceklerin çok önem kazanacağını aktaralım. Öte yandan hamilelikte alınan fazla kiloların anne – bebek sağlığını negatif yönde etkilediği de hiçbir zaman unutulmamalıdır.  Bu nedenle bu dönemde porsiyonları küçültme yoluna gidebilirsiniz. Örneğin canınız dondurma istediğinde kase yerine külahta bir top dondurma tüketebilirsiniz. Ya da paket olarak tüketmek yerine sadece 1 – 2 kare çikolata tüketebilirsiniz. Kısacası tatlı krizlerini yatıştırma yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Bu dönemde bebeğinizin beyin gelişimini destekleyecek şekilde beslenmeniz gerekir. 19 haftalık gebelik döneminde bebeğin beyin hücreleri geliştiğinden besinlerle bu oluşumun desteklenmesi ne yardımcı olabilirsiniz. Bu açıdan B vitamini artı faydalı yağları tüketebilir,  somon gibi omega 3 açısından zengin balıklarla beslenebilirsiniz. Diğer yandan dip balıklarından uskumru gibi yoğun miktarda cıva içeren balık türlerini asla tüketmemelisiniz. Aslında her balık türü içerisinde bir miktar cıva barındırmaktadır. Ama düşük miktar cıva içeren somon türevi balıkları haftada iki porsiyon tüketebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et