Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaGenel20 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

20 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

20 haftalık gebelik dönemine geldiyseniz gebelik döneminizi tam olarak yarılamışsınız demektir. Öte yandan halen daha ikinci trimesterın içindesinizdir de. Rahminizin büyüklüğü en üst noktası olan göbek deliğinize ulaşmış durumdadır. Bebeğiniz doktor muayenesinde ve ultrasonda biraz utangaç davransa da,  cinsiyetini göstermese de artık net olarak cinsiyetinin belirlendiği dönemdedir.  Öte yandan ani ve yüksek seslerin onu etkilediğini unutmamalısınız.

20 Haftalık Gebelik : Bebek Gelişimi

Artık bebeğiniz, iri bir muz boyutundadır ve boyu baştan popoya kadar 16,5 cm’dir. Bu arada fetüs 19. haftada Mekonyum adlı siyah, yapışkan sindirim sistemini çalıştıran madde üretir. Bu madde bağırsaklarında birikir ve doğumdan sonra ilk tuvaletinde bu madde bulunur.

20 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

20. haftada bebeğiniz 25 cm boyundadır. Bu sürece dek bebeğin baş –  popo mesafesi değerlendirilirken bundan böyle genel boyu ölçülecektir.

20 Haftalık Bebek Hareketleri

Ayrıca şu aralar karnınızda yuvarlanıyor, taklalar atıyor durumdadır. Sürekli bacaklarını ve kollarını kullanarak farklı hareketler yapmanın peşindedir. Bir süre sonra bebeğiniz koku alabilecek, görebilecek, duyabilecek ve tat alabilecektir. Bebeğiniz 20 haftada sıklıkla yutkunmaya başlar.

20. Haftada Bebek Cinsiyeti Öğrenme

20. haftada anne adaylarının karın boyutu bir kavun büyüklüğüne ulaşır.  Bu dönemde bebeğiniz kız mı yoksa erkek mi rahatça öğrenebilirsiniz.  Ama bebeğinizin  cinsel organlarının tamamlanması için hala daha biraz daha süreniz var. Sonuç olarak 18 ve 20 haftalık gebelik dönemindeki ultrason randevunuzda bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kızsa, 20. haftada rahim ve vajinal kanal oluşumu başlar, yumurtalıklarında ise şu anda 7 milyondan fazla yumurta bulunuyor. Şayet karnınızdaki fetüs bir erkekse, bu hafta testisleri aşağı doğru inmekte ve testis konumları bir süre sonra bulunmaları gereken konuma gelecek.  

20 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

20 haftanızdaysanız şimdiye kadar yaklaşık olarak 5 kilo almış olmalısınız. Bundan sonraki haftalarda takriben 500 gram alarak hamileliğinize devam edebilirsiniz. Eğer hamile kaldığınızda zayıfsanız birkaç kilo fazlalıktan sorun çıkmayacaktır. Ama fazla kiloluysanız ilerleyen günlerde mümkün olduğunca az kilo almalısınız. Bu dönemde saçınız ve tırnaklarınızda da değişiklikler fark edebilirsiniz. Saçınız ve vücut tüyleriniz artık çok daha hızlı uzayacak, tırnaklarınız çok güçlenmiş durumda olabilir.Tüm bunların nedeni ise hamilelik hormonlarınızdır.

20 Haftalık Gebelik Önerileri

Bu dönemde hamileliğinizin yarım dönemini kutlamak için kendinizi ödüllendirmenizi öneririz. Örneğin kendinize konforlu ve şık bir gecelik alabilir, masaja gidebilir, bebeğinizin ultrason fotosunu çerçeveletebilir, profesyonel bir fotoğrafçıya hamilelik fotoğrafları çektirebilirsiniz.

20 Haftalık Gebelik : Beslenme

Kendinizi devamlı aç hissettiğiniz bir dönemde yaşıyor olabilirsiniz. Haftalar boyu süren öğürmelerden sonra kendinizi bir otelin brunchunda açık büfeye saldırırken dahi bulabilirsiniz. Araştırmalara göre uzmanlar hamileliğin sonuna dek 3 adet büyük öğün yerine, gün içerisinde 5 – 6 adet ara öğün artı atıştırmalık tüketmenin faydalı olduğundan söz etmektedir.

20 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Bu dönemde sık sık ık azar azar besin tüketme uygulamasını yapmayan anne adaylarının çokça mide ve bağırsak problemi yaşadığı açıklanmaktadır. 

20 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik boyunca vücudunuzdaki kan hacmi artacağından daha fazla demire ihtiyaç duyarsınız. Bu yüzden her gün yeteri kadar demir aldığınızdan emin olmanız gerekir. Demir, hemoglobin için gereken bir mineraldir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve kandaki oksijeni sağlar.  Kırmızı et ve kümes hayvanlarının but bölgesinde yoğun miktarda demir bulunur. Ama eğer vejeteryansanız ve et tüketmek istemiyorsanız ıspanak, soya gibi besinleri ve yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketebilirsiniz. Yanı sıra baklagil, kuru erik ve hoşafı, kuru üzüm, mısır gevreği gibi besinler de demir takviyesi açısından 20 haftalık gebelik sırasında demir depolarınızı doldurmanızda sizlere yardımcı olacak olan yiyecekledendir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et