Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaGenel3 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

3 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

3 haftalık gebelik bebeğin rahme henüz yerleştiği ve gebeliğin iyiden iyiye başlamış olduğu haftadır.  Henüz anne hamileliğinin pek de farkında olmadığından bu dönem hamilelik ile ilgili pek bir şey hissettirmeyebilir.

3 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Bu haftada sperm rahme doğru bir yolculuğa çıkar. Bunun sonrasında sperm yumurtayla birleşir ve gebeliğin oluşmasını sağlar. Tüm bu yolculuk 3 hafta içinde gerçekleştiğinden gebeliğin üçüncü haftası gebelik takviminde çok önemlidir.

3 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bu dönemde bebek hücre olarak nitelendirilir ama sözünü ettiğimiz bu hücre her saat hızla büyüyen bir canlı kıvamındadır. 3 haftalık hamilelikte ancak planlı gebelik denemesi yapanlar ya da düzenli test yaptıran kişiler hamile olduğunu anlayabilir. Döllenme tamamlandığında cenin annenin rahmine doğru ilerleyerek buradaki yerini alacaktır.

Hamileliğin 3. Haftasında Annenin Yaşayabileceği Değişiklikler

Hamileliğin 3. haftasında anne henüz adet hamile olduğunun bile farkında olmayabilir. Yine de hamilelikle ilgili olarak başlarda görülen belirtiler mevcuttur. En belirgin belirtiler ise kasık bölgesinde kramp ve göğüslerde artan ağrı ataklarıdır. Kısacası bu belirtiler adet döneminde görülen belirtilere benzetilebilir.  Ayrıca bu dönemde anne adaylarında yüksek ateş, baş dönmesi ve mide bulantısı sorunları görülebilir.

3 Haftalık Bebek Kilosu Boyu Ve 3 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğin 3.haftasında hücrelerden oluşan fetüs bölünerek gelişimini sürdürür. Rahim duvarına tutunan Blastositin adeta bir hücre topuna benzetilmektedir. Plasenta oluşumuyla HCG hamilelik hormonu salgısı emrini verilir böylelikle yumurta üretimi bir süreliğine durur.  Bu oluşumlarla aynı zamanda progesteron ve östrojen hormonunun salgılanması da tetiklenir. Tüm bu oluşumlar rahim duvarının dökülmesini ve oluşacak bebeğin açığa çıkarak gelişmesini sağlar. Bu gelişmelerin sonucunda HCG hormonu sayesinde gebelik testi pozitif çıkar. Amniyotik sıvı, blastosit ismi verilen hücre topu etrafında birikerek fetüsün etrafını sarar ve gebelik sonuna dek onu korur. Gördüğünüz gibi bu aşamada bebek henüz fetüs oluşumu başlangıcında olduğundan bebeğin boy, kilo ve hareketlerinden söz etmek mümkün olamamaktadır.

Gebeliğin 3. Haftasında Bebekteki Gelişimler

3 haftalık gebelik

Genellikte 3. haftada anne adayları gebelikle ilgili yoğun his ve belirtiler yaşamazlar zira bu dönemde sperm hücresi ve yumurta hücresi birleşerek döllenmektedir. Bu arada sperm,  vücutta yaklaşık 10 saat kadar yolculuk edebilir.

3 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

3. Haftada annede progesteron dediğimiz hormon yükselse de herhangi bir şikâyet veya belirti yaşatmaz.

3 Haftalık Gebelik Beslenmesi

Gebeliğinizin 3. haftasındaysanız kendinize ve bebeğinize iyi baktığınızdan emin olmanız yeterli olacaktır. Aslında beslenme hamileliğin her evresinde önemlidir ama hamileliğin 3. haftasında daha da önem kazandığını söyleyebiliriz. Çünkü döllenme ve gebeliğin kesinleşmesi 3. haftaya denk gelmektedir. Hamile olduğunu öğrenen anne adayı 3. haftadan itibaren beslenme konusunda doktor tavsiyelerini dikkate almalıdır. Sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı maddelerden uzak durmalı, fazla kahve ve çay tüketiminden kaçınmalı, bol su içilmelidir. Bu aşamada doktorunuza danışarak yeterli miktarda protein, vitamin, kalsiyum ve demir alabilirsiniz. Beslenmenizde süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzelere, baklagillere, bol vitaminli meyvelere ağırlık verebilirsiniz.  Bu dönemde alkol, sigara ve ilaç tüketimini kesinlikle bırakmış olmanız gerekir. Ayrıca gebelikten önceki iki ay ve gebeliğin ilk üç ayında Nöral tüp adlı yapıyı geliştiren ve embriyo kusurlarını engelleyen folik asit depolarınızı da doldurmayı ihmal etmemelisiniz. Konu ile ilgili olarak doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Hamileliğin 3. Haftasında Spor Ve Cinsellik

Hamileliğin 20. haftasına dek düşük riski her zaman görülebileceğinden bu dönemde ağır egzersizler yapmaktan kaçınmalısınız. Bedeni zorlayan engelleyici, yorucu hareketler yerine yürüyüş, hamile yogası gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Gebelik döneminde cinsellik birçok kadın için tabuya dönüşse de bu yanlış bir algıdır. Anne adayları gebelik döneminde cinselliğin bebeğe zarar vereceğine inanır ve eşinden uzak durmayı yeğler. Oysa bu dönemde cinsel birliktelik gebelik için tehlike oluşturabilecek herhangi bir durum taşımaz aksine bu tarz paylaşımların anne psikolojisine iyi geldiği kanıtlanmıştır.

3 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Öneriler

Toparlayacak olursak hamileliğin 3. Haftasında döllenme ve gebeliğin netleşmesi olayları gerçekleştiğinden tüm kötü alışkanlıklarınızdan arınmış olmalı, iyi beslenmeli, folik asit depolarınızı doldurmaya başlamalı, yoğun ve düşük riski oluşturabilecek olan hareketlerden kaçınarak yürüyüş gibi ufak tefek egzersizlerle vücudunuzu rahatlatmaya başladığınız bir dönem olmalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et