Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek BeslenmesiAnne Sütü Nasıl Sağılır ve Saklanır?

Anne Sütü Nasıl Sağılır ve Saklanır?

Anne Sütü Nasıl Sağılır ve Saklanır çok önemli bir konu olup Bebeklerin ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle beslenmeleri gerekmektedir. Anne sütü bebeğinizin beslenmesi için en uygun gıda olup aynı zamanda da bebeğinizi hastalıklara karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Anneler bebeklerini ilk 6 ay kesinlikle emzirmelidir. Bazı durumlarda anne bebeğini emziremeyebilir. Bu gibi durumlarda annenin sütünü sağıp saklaması gerekir. Anne sütünü sağmak aslında faydalı bir uygulamadır. Memede bulunan tıkanıklığın önüne geçer, memeyi rahatlatır ve bebeğin daha iyi emmesini sağlar. Bu yazımızda anne sütü nasıl sağılır ve saklanır bu konularla ilgili detaylı bilgileri sizler ile paylaşacağız.

Anne Sütünü Ne Gibi Durumlarda Sağılır?

  • Bebeğiniz memeden süt emmek istemiyorsa
  • Annenin memesinde bir rahatsızlık varsa
  • Bebek hasta ise
  • Anne gün içinde bebeğinin yanında olamıyor ise anne sütünü sağıp saklayarak bebeğinin beslenmesini sağlar.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Anne sütünü elle sağabilir, göğüs pompasıyla süt sağılabilir ya da elektrikli pompalar yardımıyla bu işlem gerçekleştirilebilir.

Elle Sağma

Anne sütü sağma işleminden önce mutlaka ellerini yıkamalıdır. Anne memeye yumuşak bir şekilde dıştan içe doğru hafif dokunuşlarla masaj yapmalıdır. Anne memeyi alttan ve üstten başparmak üstte diğer parmaklar altta olacak şekilde tutmalıdır. Süt sağım işlemi için parmaklar önce içe doğru sonra birbirlerine doğru bastırılmalıdır. Bu işlemler gerçekleştiğinde süt gelmeye başlayacaktır. Annenin sütü sağım işlemi anne de bir acı yaratmaz. Süt sağım işlemi yaklaşık olarak 30 dakika kadar sürer.

Göğüs Pompasıyla Süt Sağma

Enjektörü memeye yerleştirip uç kısmını tutarak aşağıya doğru çekmeniz gerekmektedir. Süt gelmeye başladıktan sonra hava almamasına dikkat edin. Bir süre sonra süt az gelmeye başlayacaktır. Diğer memeye geçebilirsiniz. Enjektör dolduktan sonra boşaltıp işlemi tekrar edebilirsiniz. Her iki göğüsten sağım işlemi yaklaşık 1 saat kadar sürer.

Elektrikli Pompalar Yardımıyla Sağma

Elektrikli süt pompaları manuel pompalara göre daha verimli sonuçlar alabileceğiniz aletlerdir. Tek göğsünüz ya da her iki göğsünüz için sağım yapabilen makineler vardır. Göğüs pompasına göre daha kısa bir sürede sağım işlemini gerçekleştirirler. Ayrıca memelerdeki sütün tamamına yakını sağabilmektedir. Memede ki sütün büyük bir kısmını sağmaları sütün süt verimi artacaktır. Elektrikli pompalar elektrik veya pilli olabilmektedir. Küçük ve pratik aletlerdir. Ortalama fiyatları 300 TL civarında satılmaktadır.

Anne Sütü Hangi Sıklıkla Sağılmalıdır?

Anneler çalıştıkları için, sağlık problemlerinden ya da herhangi bir durumdan bebeklerini emziremezler ve bu yüzden sütlerini sağarak bebeklerini beslerler. Peki, sağılan bu anne sütünü nasıl saklamalıyız yazımızda inceleyelim. Anne sütünün saklanması anne sütünün sağım sürecinin en dikkat edilmesi gereken tarafıdır. Anne sütünü buzdolabı ya da derin dondurucu da saklamak gerekmektedir. Temiz, sert, sağlam ve kapağı kapalı cam veya plastik kaplarda saklanabilir. Anne sütü oda sıcaklığında saklanacaksa 3 saate kadar kullanılabilir. Buzdolabında saklanacaksa 3 gün kadar kullanabilirsiniz. Derin dondurucularda saklanan anne sütü 3 aya kadar rahatlıkla kullanılabilir. Anne sütünün saklanmasında tarihlerinde karışıklığa dikkat edilmelidir. Anne sütünü koyduğunuz kapların üzerine tarih yazarak bu durumu çözebilirsiniz. Saklama süresi dolmuş sütler kesinlikle bebeklere verilmemelidir. Bu sütleri tüketmek bebeğinizin sağlığı açısından tehlikeli olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et