Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaBebekBebek BeslenmesiBebeği Sütten Kesmek

Bebeği Sütten Kesmek

Bebeği sütten kesmek anneler için oldukça zor bir süreçtir. Hem bebeğin hem de annenin buna uyum sağlaması biraz zaman alır. Sütten kesme işlemine ilk adım bebeğin ek gıdaya başlamasıyla olur. Biberonla veya kaşıkla mama vermeye başlamak sizin için önemli bir adımdır. Sütten kesme, emzirme yerine farklı yiyeceklerle veya beslenme yolları ile kademeli olarak değiştirilmesidir.

Bebekleri ne kadar küçük olursa anne sütü alması o kadar önemli olur. Özellikle prematüre bebekler için anne sütünün faydaları sayılamayacak kadar fazladır.

Bebek sütten ne zaman kesilir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık organları, bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayı boyunca tamamen anne sütüne beslenmelerini ve en az iki yaşına kadar tamamlayıcı gıdalar olarak bilinen diğer gıdaların yanı sıra anne sütüne devam etmelerini önermektedir.

Çünkü anne sütü sadece yiyecek değildir. Aynı zamanda hastalandığında sayıca önemli ölçüde artan bağışıklığı artıran bileşenler içerir

Sütten kesmenin en kolayı, çocuğunuzun emmeye olan ilgisini kaybetmeye başlamasıdır ve bu, katı yemeye başladıktan yaklaşık 4 ila 6 ay sonra olabilir. Bazı bebekler, çeşitli yiyecekleri denedikten sonra 12 ay boyunca ek gıda ve anne sütü ile beslenmeye devam eder.

Bebeği sütten kesmek için ne yapmalıyım?

Yavaş gidin ve ilk önce bebeğinizin bu duruma karşı tepkilerini görmeyi bekleyin. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak geçişi kolaylaştırın:

Atlayarak Emzirme: Emme yerine bir şişe veya bardak süt sunarak ne olacağını görün. Pompalanan anne sütünü, mama veya inek sütünü (çocuğunuz en az bir yaşındaysa) kullanabilirsiniz.

Emzirme süresini kısaltın: Çocuğunuzun memede ne kadar süre kaldığını sınırlayarak başlayın. Genellikle on dakika emme yapıyorsa, beş dakika deneyin.

Yaşına bağlı olarak, beslenmeyi şekersiz elma püresi veya bir bardak süt veya mama gibi sağlıklı bir atıştırmalıkla takip edin. (6 aydan küçük bazı bebekler katılar için hazır olmayabilir.) Katı yiyecekler, bebeğiniz bir yaşına gelene kadar anne sütünün tamamlayıcısıdır.

Sütten kesme için günün doğru saatini seçin: Bebeğiniz uykuluysa yemek havasında olmayacaktır. Gün içinde uyanık olduğu, ancak dikkatinin dağılmadığı bir saat seçin. Ve bol zamanınız olduğundan emin olun, acele etmek istemezsiniz. Yatma zamanı beslemelerini kısaltmak daha zor olabilir. Çünkü uykudan önce iyi beslenmesi gerekebilir.

Sütten kesme söz konusu olduğunda, anneler ilk kez bir katı yiyecek yiyen bebeklerin ne zaman ve nasıl alınacağına dair bir desteğe ihtiyaç duyarlar. 

Sütten kesime başlamak için doğru yiyecekleri seçin: Başlamak için yiyecekleri ezmeyi deneyin. Püre yapmak için en iyi yiyecekler arasında elma, armut, patates, havuç ve karnabahar gibi yumuşak meyve ve sebzeler bulunur. Olgun püresi olarak muz da iyi gidebilir.

Parmak büyüklüğünde verebileceğiniz yiyecekler arasında bebeğinizin tutabileceği avokado olabilir. Parçaları kendi parmağınızın büyüklüğü kadar kesin, böylece bebeğiniz onları tutabilir. Boğulma tehlikesi oluşturan kiraz üzüm gibi yuvarlak yiyecekler vermekten kaçının.

Bebeği sütten kesmek için ipuçları

bebeği sütten kesmek

Bazı uygulamalar sütten kesme işlemini kolaylaştırabilir. İşte birkaç ipucu:

  • Bebekler doğal olarak tatlı tatları tercih ederler. Bu nedenle, bebeğinizin sebzeleri reddetme ihtimalini sınırlamak için meyveden önce sebze sunmaya çalışın.
  • Bol çeşitlilik sunun. Aynı yiyecekleri tekrar tekrar vermekten kaçının. Bebeğiniz belirli yiyecekleri sevmiyorsa, tanıtmaya devam edin ve çocuğunuz tanıdık olana kadar bu yiyeceği sevilen bir yiyecekle karıştırmayı deneyin.
  • Bebeğinizi daha fazla yemeye zorlamayın, çünkü genellikle yeterli olduğunda dururlar.
  • Yemek saatlerini rahatlatın ve bebeğinizin dağınık olmasına izin verin. Bu, bebekleri yiyeceklerle daha fazla deney yapmaya ve yemekle pozitif bir ilişki kurmaya teşvik eder.
  • Bebeğinizi aile yemeklerine dahil etmeye çalışın. Bebeklerin, etraflarında başkalarını yediklerini gördükleri yiyecekleri yemeleri daha olasıdır.

Bebeği sütten kesmek önemli bir değişikliktir. Bebeğiniz ve sizin için de büyük bir endişe kaynağı olabilir. Emzirme sona erdiğinde rahatlama hissi olabilir, ancak sütten kesmenin çok duygusal, üzgün ve hatta bunaltıcı olabileceğini unutmayın. Emzirmenin sona ermesiyle birlikte gelen duygu aralığı normaldir. Ve biraz desteğe ihtiyacınız olabilir. Duygularınız hakkında konuşacak kimseniz yoksa, doktorunuzla konuşmayı deneyebilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et