Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaBebekBebek GelişimiBebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?

Tıpkı yürümek ve konuşmak gibi, bir bebeğin görme yeteneği de zamanla yavaş yavaş gelişir. Bebekler mükemmel bir görme yeteneği ile doğmazlar, ancak gözlerinin sağlığı erken gelişimleri için çok önemlidir.

Doğduktan sonraki ilk birkaç ay içinde görme keskinlikleri arttıkça, çevrelerindeki dünya hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlarlar. Sağlıklı gözler ve iyi görme, bilişsel gelişimleri için önemli olduğundan, gelişmelerinde hangi aşamada olduklarına dair bir fikriniz olması önemlidir, böylece ilerlemelerini takip edebilirsiniz.

Birçok yeni ebeveyn, küçüklerinin orada ne olduğunu görmeye başladığını merak eder, bu nedenle bebeğinizin ilk yılında beklenen tüm göz gelişimi aşamalarını aşağıda bulacaksınız.

Bebeğin görme aşamaları


Bebeğinizin görme yeteneğinin tam olarak gelişmesi birkaç ay alır. Bebeklerin iki, üç aylıkken görme yeteneği önemli ölçüde ilerlemiştir. Odaklanmaları gelişir ve gözleri ile birlikte daha iyi koordine olmaya başlar. Bebeğiniz üç aylık olduğunda hareketli nesneleri takip etmeli ve gördükleri şeylere ulaşmaya başlamalıdır.

Üç aylıkken

Üç aylık bebekler başlarını hareket ettirmeden bakışlarını bir nesneden diğerine taşımayı öğrenirler. Bu yaşta gözleri ışığa daha duyarlı hale gelir ve yatmadan önce ışıkları biraz daha kısmak isteyebilirsiniz.

Dört-altı aylıkken

Bu aylarda bebeklerin gözleri, ilerleyerek hareket eden nesneleri takip eder. Daha net görmeleri ve gözlerini daha hızlı, doğru bir şekilde hareket ettirebilmeleri için gelişmeye devam eder.

Bu aşamada, bebeklerin göz-el koordinasyonu gelişir, böylece nesneleri ağızlarına doğru götürürler.

Altı aylıkken

Bebeğiniz altı aylıkken görme yeteneği, doğumdakine göre yaklaşık 20 kat daha yükselmiş olmalıdır. Artık bir yetişkin gibi renkleri görebilirler.

Altıncı ay bebeğiniz ilk göz muayenesini yapması için iyi bir zamandır. Bebeğiniz bir duvar grafiğindeki harfleri bilmese de, göz doktorunuz hala şunları yapabilir:

  • Görüşlerini test eder
  • Yakını görememe sorununu anlar
  • Uzak görüşlülüğü ve astigmatizmayı tespit eder
  • Bir bebeğin gözleri ile birlikte ne kadar iyi çalıştığını tespit eder.

Altı aylıkken bebeğinizin gözlerini muayene ettirirseniz, doktor bebeğinizin gözlerinin sağlığını da kontrol edecektir. Normal ve sürekli görme gelişimini engelleyebilecek herhangi bir şey olup olmadığını tespit eder.

Yedi-on iki aylıkken

Yedinci aydan itibaren çocuğunuz muhtemelen etrafı taramaya başlar ve mesafeleri değerlendirmede daha iyidir. Nesneleri kavrama ve fırlatmada daha doğru hareket eder. Bu çocuğunuz için önemli bir gelişim zamanıdır. Tüm vücutları hakkında daha fazla farkındalık geliştirir ve gözlerini vücut hareketleriyle nasıl koordine edeceklerini öğrenirler.

Bu aylarda bebeğinizin gözlerinin rengini değiştirmesi son derece normaldir. Çoğu bebek mavi gözlerle doğar çünkü iris içindeki koyu pigmentler doğumda tamamen gelişmemiştir. Zamanla, iriste daha fazla koyu pigment üretilir, bu da çocuğunuzun göz rengini maviden kahverengi, yeşil, gri veya renk karışımına değiştirir.

Ne zaman endişelenmeliyim?

görme

Bazı işaretler bir problemi gösterebilir. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz bebeğinizin doktoruyla konuşun:

  • Bebeğinizin gözleri normal hareket etmiyor. Örneğin, biri hareket ederken diğeri hareket etmiyorsa,
  • Bebeğiniz 1 aydan büyük olduğu halde ışık, cep telefonu ve diğer dikkat dağıtıcı şeyler hala dikkatini çekmiyorsa
  • Bebeğinizin gözlerinden biri asla açılmazsa,
  • Flaşla çekilen fotoğraflarda bebeğinizin gözlerinde kalıcı, olağandışı bir nokta varsa. Örneğin kamera flaşının neden olduğu yaygın kırmızı göz yerine beyaz bir nokta varsa.
  • Bebeğinizin göz bebeğinde beyaz, grimsi-beyaz veya sarı renkli bir tabaka fark edersiniz,
  • Bebeğinizin gözlerinden biri (veya her ikisi) şişkinse.
  • Bebeğinizin göz kapaklarından biri veya her ikisi de sarkıyor gibi görünüyorsa.
  • Bebeğiniz sık sık şaşı bakıyorsa(Bknz Bebeklede göz Kayması neden olur?)
  • Bebeğiniz uykusuzken gözlerini sık sık ovuyorsa,
  • Bebeğinizin gözleri ışığa karşı hassas görünüyorsa,
  • Bebeğinizin gözlerinden biri diğerinden daha büyükse.

Görme hem bebekler hem de yetişkinler için oldukça önemli bir duyudur. Bebeklerinizin kontrollerini asla ihmal etmeyin!

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et