Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek BakımıBebeklerde İsilik Nedir, Nasıl Geçer?

Bebeklerde İsilik Nedir, Nasıl Geçer?

Bebeğinizde kızarıklık olduğunu fark etmek endişe verici olabilir. Döküntü küçük rahatsızlığınıza neden olabilir. Daha da kötüsü, nereden geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Bebeklerin sıklıkla yaşadığı birçok cilt rahatsızlığı olsa da, bebeklerde isilik en yaygın olanlardan biridir. Aslında, çocuğunuzu etkileyen ilk döküntü tipi bile olabilir.

Bu makalede, bebeklerde isilik hakkında bilmeniz gereken çoğu şeyi açıklayacağız. Size tam olarak ne olduğunu, nasıl tanımlanacağını, nasıl önleneceğini ve tedavi edileceğini anlatacağız. Bu yazıda verdiğimiz kolay ipuçları sayesinde, bebeğinizin cildi hemen normale dönecektir.

Bebeklerde isilik nedir?

İsilik dikenli ısı ve miliaria olarak da bilinir, sadece bebekler için değildir. Özellikle sıcak, nemli havalarda yetişkinleri de etkiler.

Isı döküntüsü(isilik), tıkanmış gözenekler (ter kanalları) terlemenizi cildinizin altında tuttuğunda gelişir. Semptomlar yüzeysel kabarcıklardan derin, kırmızı döküntülere kadar değişir. Bazı isilikler dikenli veya yoğun kaşıntılı olabilir.

İsilik genellikle kendi kendine temizlenir. Durumun ciddi olanları tıbbi bakıma ihtiyaç duyabilir, ancak belirtileri hafifletmenin en iyi yolu cildinizi soğutmak ve terlemeyi önlemektir.

bebeklerde isilik

İsiliğe ne sebep olur?

Isı döküntüsü(isilik), gözenekler tıkandığında ve teri dışarı atamadığında ortaya çıkar. İsilik daha çok sıcak aylarda, daha sıcak iklimlerde ortaya çıkar. Bazı kıyafetleri giymek ter tutup ısı döküntüsüne neden olabilir. Kalın losyonlar ve kremler kullanmak da ısı döküntülerine yol açabilir.

Aşırı ısınmaya yol açan kıyafet giyerseniz veya kalın örtüler altında uyumak, daha düşük sıcaklıklarda bile isilik olması mümkündür. Bebeklerin gözeneklerinin az gelişmesi nedeniyle isilik gelişmesi daha olasıdır.

Bebeklerde isilik nasıl tedavi edilir?

Genellikle isilik rahatsızlıkları çocuk doktorunu ziyaret etmeyi gerektirmez ve ısı döküntüsünün ev ilaçları gibi bazı ipuçları ve püf noktaları vardır. Bunların çoğu cildi kurutmayı ve soğutmayı içerir.

Bebeğinizde isilik için yumuşak bir sabun ve ılık su kullanarak cildini yıkayın, daha sonra hafifçe kurulayın. Bebeğinizi serin ve kuru tutmak için fan veya klima kullanın.

Bebeğinizin cildinde yağlar, losyonlar ve tozlar kullanmayın, çünkü bunlar gözenekleri daha fazla tıkar ve durumunu daha da kötüleştirir. Cilde nefes almasını sağlamak için bebeğinizin bir süre kıyafetsiz dolaşmasına izin vermeyi düşünebilirsiniz.

Bebekler, bağışıklık sistemleri olgunlaştıkça birçok döküntü ve duruma eğilimlidir; bu nedenle, ısı döküntüsü olmayan şeylere daima dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin döküntüsü üç günden uzun sürerse veya iyileşmek yerine kötüleşirse, çocuk doktorunuzu arayın.

Bir bebeğin isiliği daha sonra ikincil bakteriyel bir enfeksiyona maruz kalması her zaman mümkündür. Bu nedenle daha fazla rahatsızlık, döküntü veya herhangi bir şişlik fark ederseniz doktorunuzu arayın.

İsilik ayrıca ateşe neden olmaz (ancak ateş ısı döküntüsüne neden olabilir), bu nedenle bebeğinizin sıcaklığı varsa, isilik ile uğraşmadan doktorunuzu aramalısınız. Ayrıca, bebeğinizin iştahı etkilenirse veya kızarıklık hızla kötüleşiyor ve yayılıyorsa, bunlar doktorunuzu aramanız gereken zamanlardır.

Önlemek için ipuçları

İsiliği önlemek için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:

  • Cildin nefes almasına izin vermeyen dar kıyafetler giymekten kaçının. Nemi emen kumaşlar, ciltte ter birikmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Gözenekleri tıkayabilecek kalın losyonlar veya kremler kullanmayın.
  • Özellikle sıcak aylarda aşırı ısınmamaya çalışın. Klima veya havalandırma kullanın.
  • Cildi kurutmayacak, kokusu veya boyası olmayan bir sabun kullanın.

Bebeklerde isilik, çoğu zaman birkaç gün içinde geçebilecek küçük bir rahatsızlıktır. Daha ciddi bir şeye sahip olabileceğini fark ederseniz veya sık tekrarlayan isilik varsa doktorunuzdan randevu alın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et