Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Kabızlık İçin Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Kabızlık İçin Ne İyi Gelir?

Bir yaşından küçük bebeklerde kabızlık yaygın bir durumdur, ancak ebeveynler için endişe verici olabilir. Bazen bebeğiniz gerçekten kabız değildir, ancak bağırsak hareketi için kendini ayarlamasına zaman verilmelidir. Normalde, bir bebeğin dışkısı yumuşaktır ve kolayca yapabilir. Bir bebek kabız olmasa bile, bağırsak hareketleri düzensiz olabilir.

Nadir durumlarda, kabızlık, sinir eksikliğinden veya kalın bağırsağın yapısal sorunlarından kaynaklanabilir. Doktorunuz gerekli olduğunu düşünüyorsa bebeğiniz için bir test yapılmasını tavsiye edebilir.

Bebeklerde kabızlık belirtileri

  • Geçmesi zor seyrek dışkı
  • Bağırsak hareketine sahip olmak için normalden fazla gerilme
  • Sert, küçük çakıl taşları gibi dışkılar
  • İçinde kalan katı dışkıdan geçebilecek sıvı dışkı (ishal gibi)
  • Gazla şişmiş karın
  • Ağrılı kramplar 

Kabızlık için evde neler yapılır?

Bebek kabızlığı için birinci basamak tedavi olarak evde yapılacak yöntemler ve iyi bir beslenme şekli önerilir. Kabızlık için evde yapabilecekleriniz şunları içerir:

bebeklerde kabızlık

Egzersiz

Yetişkinlerde olduğu gibi, egzersiz ve hareket bir bebeğin bağırsaklarını uyarabilir.

Bununla birlikte, bebekler henüz yürüyemiyor veya hatta sürünmeyebileceğinden, bir ebeveyn veya bakıcı kabızlığı hafifletmek için egzersiz yapmalarına yardımcı olabilir.

Bisiklete binme hareketini taklit etmek için sırt üstü yatarken bebeğin bacaklarını hafifçe hareket ettirebilir. Bunu yapmak bağırsakların işlev görmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Sıcak bir banyo

Bir bebeğe ılık bir banyo yaptırmak karın kaslarını gevşetebilir ve gerilmelerini durdurmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca kabızlık ile ilgili bazı rahatsızlıkları giderebilir.

Beslenme değişiklikleri

Bazı diyet değişiklikleri kabızlığa yardımcı olabilir, ancak bunlar bebeğin yaşına ve diyetine bağlı olarak değişir.

Bir bebek emzirirken, bir kadın süt gibi bazı yiyecekleri diyetinden çıkarabilir. Yardımcı olan beslenme değişikliklerini tanımlamak için biraz deneme yanılma gerekebilir. Bazen diyetteki değişikliklerin bebeğin kabızlığı üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır.

Mama ile besleniyorsa

Mama ile beslenen bebekler için, ebeveynler farklı bir mama denemek isteyebilir. İlk önce bir çocuk doktoruna danışmadan yumuşak veya sütten arındırılmış bir mamaya geçmemek en iyisidir. Bir değişiklik fark etmezse, farklı mamaları denemeye devam etmek yardımcı olmayacaktır.

Bir bebek katı yiyecekler yiyorsa, ebeveynler veya bakıcılar iyi lif kaynağı olan yiyecekleri vermeye çalışmalıdır.

Birçok meyve ve sebze, daha yüksek lif içeriği nedeniyle bağırsakları uyarmaya yardımcı olabilir. Kabızlığı olan bebekler için seçenekler şunlardır:

  • Kabuksuz elma
  • Brokoli
  • Yulaf ezmesi veya tam tahıllı ekmek veya makarna
  • Şeftali
  • Armut
  • Erik

Sıvı Desteği

Küçük bebekler sıvılarını anne sütünden veya mamadan aldıkları için tipik olarak tamamlayıcı sıvılara ihtiyaç duymazlar.

Bununla birlikte, kabız olan bebekler az miktarda ekstra sıvıdan yararlanabilir.

Çocuk doktorları bazen 2-4 aylıktan büyük ve kabız olduklarında bebeğin diyetine az miktarda su veya bazen meyve suyu eklemeyi önerir.

Masaj

Kabızlığı hafifletmek için bebeğin midesine masaj yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlar:

  • Mide üzerinde saat yönünde dairesel hareketler yapmak için parmak ucunuzu kullanma.
  • Parmakları karın etrafında saat yönünde yürütmek.
  • Bebeğin dizlerini ve ayaklarını bir arada tutmak ve hafifçe karnına doğru itmek.
  • Göğüs kafesinden bir parmağın kenarı ile göbek deliğinden aşağı doğru okşamak

Meyve suyu 

Bebeğinize normal beslenmeye ek olarak az miktarda günlük %100 elma, kuru erik veya armut suyu verin. Bu meyve suları, müshil gibi davranan bir tatlandırıcı olan sorbitol içerir. Yaklaşık 60 ila 120 mililitre ile başlayın ve bebeğinizin daha fazla veya daha az ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için deneme yapabilirsiniz.

Bebeklerde kabızlık için bu yöntemler işe yaramazsa, doktorunuzdan tavsiye veya öneri istemek yardımcı olacaktır. Doktorunuz ayrıca tıbbi tedavi gerektirebilecek daha büyük bir sorunun göstergesi olabilecek diğer belirtileri (ateş gibi) tespit etmenize yardımcı olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et