Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkBebeklerin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?

Bebeklerin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizden beri, merakla beklediğiniz ilk dönüm noktalarından biri de, bebeğinizin kalp atışı olacaktır. Bebeklerin kalp atışı, ilk kez duyulması, yeni ebeveynler için heyecan verici bir durumdur.

Bu en güven verici seslerden biridir. Muhtemelen, muayeneden diğer muayeneye kadar size aynı şekilde gelecek olsa da her hafta kalp ve dolaşım sisteminde büyük değişiklikler oluyor.

Bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Bir bebeğin kalbi yaklaşık 6 haftada atmaya başlar. Ancak, her hamilelik benzersizdir ve bu durum biraz değişebilir. Tarihler, son adet döneminizin ilk gününe dayanır. Yumurtlama, ortalama olarak, 14. Günde gerçekleşir, ancak gerçekte kadından kadına ve hatta adet sürecine kadar değişebilir.

Bir bebeğin kalbi hamileliğin yaklaşık 6 haftasını atmaya başlar, bu da son adet döneminizin ilk gününden 6 hafta sonradır. Bu, bazı gebeliklerde 6 haftadan hemen önce başlayabileceği ve bazılarında ise sadece 6. haftadan sonra başlayabileceği anlamına gelir.

Kalp atışını erken veya geç öğrenme bazen anne adaylarının elinde olabilir:

  • Erken dönemde ultrason tercih ederseniz, bebeğin kalp atışlarını duyabilir veya 6. hafta gibi erken bir sürede monitörde attığını görebilirsiniz.
  • Normalde, muhtemelen hamileliğin 8 ila 12. hafta arasında, bazen daha sonra, ilk muayene gününüzde bir doppler aracılığıyla bebeğin kalp atışlarını duyacaksınız.
  • Ultrasondan çekinen veya erken dönemde kullanmak istemeyen anneler, fetoskopla duymak için bebeğin yeterince güçlü olmasını beklemek zorunda. Bu durumda kalbinin 20. haftaya kadar attığını duymayabilir.

Kalp atışını ölçmede kullanılan cihazlar

Fetal kalp atışı, her biri farklı bir gelişim aşamasına uygun olan ve kalp atışının farklı bir yönünü ölçmek için tasarlanmış farklı ekipman kullanılarak ölçülür. Bu, ritim veya kalp atış hızı olabilir.

Fetal Doppler, iç organları haritalamak için ses dalgaları kullanır. Anne rahminin yüzeyinde hareket eder ve vücuda ses dalgaları gönderir. Bu ses dalgaları, bir ekranda desenler oluşturur. Ancak fetal Doppler herhangi bir görüntü göstermiyor.

bebelerin kalp atışı

Gebeliğin 6. haftasından sonra, bir transvajinal ultrason kullanılabilir. Bu yöntem, annenin vajinasına bir sonda yerleştirmeyi içerir ve rahim duvarlarından sıçrayan ses dalgalarını gönderir. Bu dalgaları, kalp atımının izlenebildiği ve hamileliğin ilerleyişinin belirlenebildiği fetüsün farklı iç organlarının görüntülerine dönüştürür.

Kalp atışını izlemek için en doğru yöntem doğumdan hemen önce kullanılır. Amniyotik kesenin yırtılmasından ve amniyon sıvısının serbest bırakılmasından hemen sonra, annenin serviksine bir çubuk yerleştirilir, bebeğin vücuduna ve monitöre bağlanır. Bu monitör daha sonra doktorun hem bebeğin kalp atış hızını hem de annenin uterus kasılmalarını izlemesini sağlar.

Bebeğin kalp atışı kaç olmalı?

Bebeklerin fetal dönemde normal atış hızı dakikada 120 ila 160 arasındadır.  Anne ve babaların duymasını beklediğinden çok daha hızlıdır. Aslında, yetişkin kalp atışının neredeyse iki katıdır.

Ancak, kalp atış hızının bebeğin gebelik yaşına bağlı olarak değişebileceğini akılda tutmak çok önemlidir. Hamilelik boyunca, bebeğinizin kalbi gelişmeye devam edecektir. Gebeliğin ilk haftalarında atış hızı 90 ile 110 arasında başlar. 9 ile 10. haftalar arasında, 140-170 arasında artacak ve en yüksek seviyesine çıkacaktır.

İkinci ve üçüncü trimesterde normal gelişen bebeklerin kalp atışı 120-160 arasında kabul edilir. Bebeğinizin kalp atışlarının hamilelik boyunca ve doğum öncesi her randevuda değişebileceğini unutmayın.

Bebeğinizin kalp atışı çok yavaş, çok hızlı veya düzensiz ise doktorunuz endişelenebilir. Bu durumda, bebeğinizin kalp rahatsızlığı geçirme olasılığı az da olsa vardır. Bu nedenle doktorunuz her randevuda bebeğinizin kalp atışlarını izleyecektir.

Bebek doğduktan sonra birkaç saat boyunca 120-160 atış ortalama aralığını koruyacaktır, ancak bundan sonra:

  • Yenidoğan (yaşamın ilk 28 günü): Uyanıkken 100-165, uyurken 90-160 atış arasında
  • 1-2. ay: Uyanıkken 100-150, uyurken 90-160 atış
  • 1. yıl: Uyanıkken 70-110 ve uyurken 80-120 atış
  • 12. yaşında: 60-100 atış — bir yetişkininkine yakın olacaktır.

Bebeğin kalbi nasıl sağlıklı tutulur?

Bebeğinizin rahim içindeyken birçok organı gelişiyor ve değişiyor. Bebeğinizin kalbinin gelişimini etkileyebilecek bazı şeyler elinizde olmayabilir (genetik anormallikler gibi).  Bebeğinizin kalbinin mümkün olduğunca sağlıklı olmasını sağlamak için atabileceğiniz adımlar vardır:

  • Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında folik asit almak, bebeklerde doğuştan kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Sigara içiyorsanız en kısa sürede bırakmalısınız. Araştırmacılar, ilk trimesterde sigara içmenin tüm kalp kusurlarının %2’sini oluşturabileceğini söylüyor
  • Tip 2 diyabet veya gebelik diyabetiniz varsa artan kalp kusurları riski ile ilişkili olduğundan kan şekerinizi hamilelik sırasında kontrol altında tutun.
  • Alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçının.

Her türlü önlemi alsanız ve doktorunuzun önerdiği her şeyi yapsanız bile, bebeğiniz doğuştan bir kalp kusuru ile doğmuş olabilir. Bu sizin elinizde değildir. Kalp hastalığına neden olabilecek pek çok faktör vardır. Erken teşhis ile bebeğinizin, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdüğü ihtimalini arttırabilirsiniz. Bebeklerin kalp atışı, izlenmesi gereken diğer durumlar gibi çok önemlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et