Perşembe, Aralık 5, 2024
Ana SayfaBebekBebek Gelişimi12 Aylık Bebek Gelişimi (Ne Yer, Neler Yapar?)

12 Aylık Bebek Gelişimi (Ne Yer, Neler Yapar?)

12 aylık bebek gelişimi sırasında, bebekler emekleyebilir, desteksiz oturabilir, vücutlarını ayağa kalkabilir, mobilyalara tutunarak yürüyebilir ve bazen destek almadan birkaç adım yürüyebilir. Nesneleri başparmakları ve işaret parmakları ile kavrayabilirler. Bu da bardak veya saç fırçası gibi günlük nesneleri kullanmalarını sağlar. Sadece ne olacağını görmek için nesneleri sallamayı, vurmayı, fırlatmayı ve düşürmeyi severler. On iki aylık bebekler kelimeleri ve eylemleri taklit etmeye, “hayır” kelimesine yanıt vermeye ve kendi başlarını “hayır” diye sallamaya başlar. “Anne” ve “dede” diyebilirler ve “oh, oh” gibi sözlü ünlemler kullanabilirler. Aile adlarını tanıyabilir, tanıdık insanlara şefkat gösterebilir ve yabancılarla ilgili endişe belirtisi gösterebilirler. 12 aylık bebek gelişimi ile ilgili detaylar için okumaya devam edin.

12 aylık bebeğin bilişsel gelişimi

Bilişsel gelişmeler bebeğinizin düşünme ve genel beyin fonksiyonlarını içerir. Bebeğinizin 12 ay sonunda yapmış olması gereken bilişsel gelişmeler şunlardır:

  • Oyuncağı bir şeyin altına sakladığınızda bebeğiniz onu bulmaya çalışır.
  • Bebeğinizin oyuncağını aynı yerde tutarsanız, her gün aynı yerde aramaya gider, görsel belleğinin ve bilgi hatırlama yeteneğinin geliştiğini gösterir.
  • Şimdiye kadar, bebeğiniz güçlü nesne-isim ilişkileri geliştirmiştir. Ona köpeğin nerede olduğunu sorarsan, köpek yavrusunu işaret edebilir.
  • Bebeğiniz bazı nesneleri doğru şekilde kullanabilecektir. Örneğin, bebeğiniz saçını tarakla nasıl tarayacağını bilecek ve hatta telefonun hangi tarafının kulağına tutulacağını ve hangi tarafın ağız kısmında olduğunu bilecektir.

12 aylık bebek gelişimi sırasında fiziksel değişimler

12 aylık bebek gelişimi

Bebeğiniz fiziksel olarak büyümeye devam ediyor. Bu ay içinde dikkat etmeniz gereken fiziksel gelişmeler şunlardır:

  • Artık bebeğiniz bir yere tutunup kendini çekebilir. Kasları ve eklemleri vücut ağırlığını taşıyabilecek kadar güçlü olduğundan birkaç saniye böyle kalabilir.
  • 1 yaşındaki çocuğunuz şimdi birkaç adım atıp yürümeye devam edecektir. Bebeğiniz artık bir şeyi çıkarabilir ve tekrar yerine yerleştirebilir. Bebeğiniz ayrıca işaret parmağını işaret etmek için nasıl kullanacağını da öğrenecektir.
  • Bebeğinizin el-göz koordinasyonu gelişir ve artık mesafeleri çok daha iyi değerlendirebilir.

 

Dil ve iletişim becerileri

Bebeğiniz şimdi nasıl iletişim kuracağını öğrenmekle çok ilgilenecek. Bu ayda çok fazla ilerleme gözlemleyeceksiniz. İşte bebeğinizin yapabileceği birkaç şey:

  • Bebeğiniz artık basit talimatları ve istekleri anlayabilir. Bebeğiniz ayrıca eylemleri gerçekleştirmenin taleplerinize bir cevap olduğunu anlar.
  • Bebeğinizle konuştuğunuzda, söylediklerinizin çoğu hala anlamsız gelse de, sizinle konuşmaya çalışacaktır.
  • Çocuğunuz sizinle iletişim kurmaya çalışırken söylediğiniz kelimeleri taklit etmeye başlayacaktır.
  • Bebeğiniz diğer sesleri ve eylemleri de taklit etmeye başlayacaktır. El sallarsan, bebeğin senin yaptığını yapmaya çalışır. Bir bebek köpek havlaması duyarsa, bu sesi taklit etmeye çalışabilir.
  • Bebeğiniz “Ah Oh!” gibi ünlemler kullanmaya başlayacaktır.
  • Başını sallamak ve sıkı bir “Hayır” işareti vermek, bu yaşta sık sık hoşnutsuzluğu ifade etmek için öğrenilir.

12 aylık bebek gelişimi sırasında beslenme nasıl olmalıdır?

12 aylıkken bebeğiniz günde 3 öğüne ihtiyaç duyar. Bebeğiniz bebek mamalarını bırakmaya ve ailedeki herkesin yediği yiyecekleri keşfetmeye devam etmeye hazır olabilir.

12. aylık bebekler için akılda tutulması gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Tuzlu yiyecekler bir yaşında bir bebek için uygun değildir. Çünkü çok fazla tuz küçük böbrekler için iyi değildir. Pastırma, sosis, sucuk gibi gıdalar tuzlu ve sağlık açısından oldukça sakıncalıdır.
  • Şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır, çünkü bebek dişleri için çok zararlıdır. Kendi hazırladığınız meyve suları doğal şeker içerir, ancak bunları az bir şekilde verirseniz, diş çürümesi riskini azaltmış olursunuz.
  • Fındık, nohut veya üzüm gibi boğulmaya neden olabilecek her şey ezilmeli, öğütülmeli veya daha küçük parçalar halinde kesilmelidir.

İnek sütü tanıtımı

Çocuğunuz güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için ihtiyaç duyduğu enerji ve kalsiyum kaynağı olan inek sütünü içmeye hazırdır. Bir yaşında, günde 350 ml ila 600 ml tam inek sütü alımı, peynir veya yoğurt gibi iki porsiyon süt ürünü bebeğiniz için iyidir.

Potansiyel alerjenler içeren tüm yeni gıdalarda olduğu gibi, ilk önce küçük miktarlarla başlamak gerekir. Karın ağrısı, kusma veya döküntü gibi alerjik reaksiyon belirtileri fark ederseniz çocuk doktorunuzla konuşmanız gerekir.

12 aylık bebek gelişiminde uyku

Çocuğunuzun gündüz uykuları da dahil olmak üzere günde 12 ila 15 saat uykuya ihtiyacı vardır. Muhtemelen bebeğiniz büyüdükçe uyku düzeninin nasıl değişebileceğini fark etmişsinizdir. Büyüme ataklarından diş çıkarmaya ve hastalıklara kadar her türlü şey bunu etkileyebilir. 12 aylık bebek gelişimi sırasında keşfetmek için o kadar çok heyecan verici şey var ki, biraz daha uyanık kalmak isteyeceğini de unutmayın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et