Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBebekBebek Gelişimi5 Aylık Bebek Gelişimi (Ne Kadar Uyur, Neler Yapar?)

5 Aylık Bebek Gelişimi (Ne Kadar Uyur, Neler Yapar?)

5 aylık bebek gelişimi bebeklerin sosyalleşmeyi ve diğer insanlarla etkileşime girmeyi sevdiği bir dönemdir. En iyi yanıtları nasıl alacağını bilirler. Başkalarının dikkatini çekmeye yönelik girişimlerde bulunur, sosyal becerileri öğrenmek için gayret gösterir. Bebeğiniz kendini ifade etmede çok daha iyi hale gelir. Ona sarılmalar ve öpücükler vererek, onu almanızı ister. Kollarınızı tutarak size şefkatini gösterecektir. Komik suratlar ve sesler çıkarmaya başlayacaktır. 5 aylık bebek gelişimiyle ilgili detayları merak ediyorsanız okumaya devam edin.

5 aylık bebek düzeni nasıldır?

Gün içerisinde ne kadar uyuyacağına dair sabit bir süre yoktur. Ancak ortalama olarak 5 aylık bir bebeğin günde iki veya üç kez 14 ila 16 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır. Bazı günler bebeğiniz daha önceki ikindi uykusunu isteyecektir, ancak diğerlerinde yorgun olmayacak ve üçüncü şekerlemeyi tamamen bırakacaktır. 5. Ayda bebeğiniz kolayca yuvarlanacak, böylece uyku sırasında sırtlarında tutmak imkânsız hale gelecektir. Ama onları uyuturken her zaman sırtüstü koymaya devam edin. 

5 aylık bebek gelişimi sırasında beslenme nasıl olmalı?

Bebeğinizin hala süt ihtiyacı var ve ideal olarak anne sütü olmalı. Sadece emziriyorsanız, çocuğunuzun günlük D vitamini takviyesi (8.5 ila 10 mikrogram) alması gerekir.

Ortalama 5 aylık bebek günde yaklaşık 150 ml ila 200 ml süt içer.  Bir büyüme hamlesinden geçtiğinden daha fazla yemeye ihtiyacı olabilir. Doğru beslenme, 5 aylık bebeğinizin güçlenmesine yardımcı olur. Emzirmeyi veya bebek mamasını kullanmayı tercih edin, bebeğinizin kemik, kas, bağışıklık sistemi, beyin ve göz gelişimini desteklemek için protein, yağ, karbonhidratlar, vitaminler ve minerallere ihtiyacı vardır.

5 aylık bebeğiniz için fiziksel gelişmeler

Hareket ve kafa kontrolü

Bebeğiniz bir nesneyi kaldırabilir ve tutabilir, ancak açıp kapatamaz. Baş parmaklarını ayrı olarak da kullanabilirler, bu da nesneleri ‘pençe benzeri’ bir tarzda daha hassas bir şekilde tutabilmelerini sağlar. Özellikle çok gürültü yapan, titreyen oyuncakları severler. Artık el-ağız koordinasyonlarını mgeliştirdiklerine göre, sürekli ağızlarına bir şeyler koyacaklardır. Tüm oyuncaklarını kontrol edin. Bebeğinizin ısırdığı nesnelerde boğulma tehlikesi oluşturabileceği düğme ve gevşek parçalar olup olmadığını inceleyin.

Bebeğinizi başını kaldırmaya teşvik edin ve çevresindeki dünyada neler olup bittiğini izlemek için kollarından yukarı kaldırın.

Bebeğinizi kollarının altından dik tutun. Ayaklarının masaya, yatağa veya kucağınıza temas etmesini sağlayın. Ardından ayağa kaldırın. Ayakta durma becerisini kazanmaya hazırlayın.

Kendi başına oturmasına yardım edin. Onu bir kanepenin veya sandalyenin köşesine yaslayarak başlayabilirsiniz, bu da düşmesini önleyebilir.

Görme ve farkındalık

Bebeğinizin göz hareketleri ve göz-vücut koordinasyonu üzerindeki gelişimi devam etmektedir. 5 aylık bebeklerin çoğu derinlik ve mesafe hissi ile iyi bir üç boyutlu görüşe sahiptir. Muhtemelen şu anda parlak ve daha açık renkleri iyi bir şekilde algılama becerisine sahipler.

Beş aylıkken, bebeğinizin görüşü artık daha küçük nesneleri ve hareket eden nesneleri tanıyabilecekleri noktaya kadar gelişmektedir. Nesnelerin görülemedikleri zaman nasıl var olduklarına dair algıları henüz tam olarak gelişmemiştir.

5 aylık bebek gelişimi

5 aylık gelişimi sırasında hangi oyunlar oynanır?

5 aylık çocuğunuzla nasıl oynayacağınızı mı merak ediyorsunuz? Bebeğin dikkatini çekmek için parlak renkli veya karmaşık desenli oyuncaklar kullanın. Bebek şimdi desteksiz oturmaya başlayabileceğinden, yumuşacık bir topu kendi yönünde yuvarlamayı bile deneyebilirsiniz. Duygularını şımartmak için onlara dokunsal nesneler verin. Ve her zaman olduğu gibi, küçük çocuğunuza mümkün olduğunca kitap okuyun, şarkı söyleyin ve onunla konuşun.

Beşinci ayda, bebekler size neye ihtiyaçları olduğunu söyleme konusunda hareketlerde bulunabilir. Örneğin, alınmak istediklerini bildirmek için kollarını başlarının üstünde kaldırabilirler veya odadan çıktığınızda ağlayabilirler. Gülebilir ve kıkırdayabilir, kucaklaşabilir ve öpebilirler. 5 aylık bebek gelişimi sırasında onlarla oynamak için çok eğlencelidir. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et