Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamAltın Çilek Nedir? Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın Çilek Nedir? Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın çilek tam olarak nedir? Onu bu kadar özel yapan nedir? Altın çilek, Güney Amerika’daki Peru ve Ekvador And Dağları’ndan gelir. Ayrıca İnka meyvesi, Peru yer vişnesi, poha meyvesi, altın çilek, kavuz kirazı ve bektaşi üzümü adlarıyla da anılırlar. Parlak turuncu renkli küçük, ekşi, yuvarlak, neredeyse misket büyüklüğünde bir meyvedir. Sarı kiraz domatesinin mini versiyonunu andırır. Ananas ve mangoya benzer keskin bir tadı vardır. Ama bir şeyi açıklığa kavuşturalım: Altın çilek gerçek bir meyve değildir. 

Domates ailesinin bir parçasıdır. Domatesler, patlıcan ve altın çilekleri de içeren büyük bir bitki grubu olan patlıcangiller familyasındandır. Altın çilek meyvesi, besinler ve biyoaktif bileşikler açısından oldukça konsantredir. Peru’da bu lezzetli meyve, önemli bir uluslararası ihracat ve önde gelen yerel besindir.

Altın çilek, yüzyıllardır geleneksel tıpta, genellikle sarılığı iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılmıştır. Bazı kültürler, altın çileği, geliştirilmiş sıvı dengesini destekleyen hafif bir idrar söktürücü olarak kabul etmiştir.

Altın çileğin faydaları nelerdir?

1) Antioksidan yaraları

Altın çileğin en önemli faydaları yüksek antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Antioksidanlar, kanser gibi yaşlanma ve hastalıklarla bağlantılı moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu hasarı koruyan ve onaran bitki bileşikleridir. Bu, onları çeşitli kanser türleri de dahil olmak üzere belirli kronik hastalıkları önlemek için ideal bir besin takviyesi yapar. Altın çilekte bulunan karotenoidler ve polifenolik bileşikler gibi antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize eder. Bunlar, sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olan hücresel metabolizmanın zararlı yan ürünleridir.

Ek araştırmalar, polifenollerin çeşitli kanser türlerinin yayılmasını durdurduğunu göstermiştir. Altın çileği süper bir gıda yapan şey budur.

2) Antiinflamatuar faydaları

Antioksidanların diğer etkilerinden biri de iltihaplanmanın azalmasıdır. Artrit, gut, kas ağrıları, kronik ağrı ve hatta hemoroidiniz varsa, anti-enflamatuar bileşikler bu rahatsızlıkları yatıştırır ve yaşam kalitenizi artırır.

Bir çalışmada, altın çilek kabuğundan elde edilen bir özüt, iltihaplı bağırsak hastalığı olan farelerde iltihabı azaltmıştır.

Arterlerin ve kan damarlarının iltihaplanması, kardiyovasküler sistem için çok tehlikelidir. Altın çilek, gerginliği azaltarak, ateroskleroz ve koroner kalp hastalığının gelişimini önleyerek kalp sağlığını iyileştirir .

Aynı zamanda kan basıncını etkili bir şekilde düşürerek hipertansiyon semptomlarını daha da azaltır.

3) Diyabet yönetimi

Şiddetli kan şekeri dalgalanmaları diyabetin önde gelen nedenidir. Çok tehlikeli olabilir. Altın çilek, tip 2 diyabet için etkili bir önleyici yöntem ve tedavidir.

5) Görmeyi iyileştirebilir

Görme gücü zayıf olanlar için altın çilek yemek iyi gelir. Yüksek karotenoid içeriği görüşünüzü güçlendirmeye yardımcı olur. Karotenoidler, oküler sistem üzerindeki oksidatif stresi ortadan kaldırır. Bu, katarakt ve makula dejenerasyonlarının gelişmesini engeller. 

Altın çilek

6) Bağışıklık sistemini güçlendirebilir

İnsan hücrelerindeki araştırmalar, altın çileklerin bağışıklık sisteminizi düzenlemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Meyve, belirli iltihaplı bağışıklık belirteçlerinin salınmasını engelleyen çok sayıda polifenol içerir.

Tek bir altın çilek porsiyonundaki önemli C vitamini seviyesi, bağışıklık sistemi için çok önemli bir meyve haline getirir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır ve belirli antioksidan özelliklere sahiptir.

C vitamini ayrıca kolajen üretiminde önemli bir bileşendir. Bu, vücudun hücreleri, dokuları, organları ve kan damarlarını onarmak ve üretmek için ihtiyaç duyduğu şeydir.

7) Kilo kaybı için faydalıdır

Altın çilek aynı zamanda 100 gramında sadece 53 kalori ile zararsız bir atıştırmalıktır. Bu minik meyveler aynı zamanda günlük besinlerinizin büyük bir yüzdesini herhangi bir yağ veya kalori olmadan sağlar ve kilo verme hedeflerinizi yolda tutmanıza yardımcı olur. Bunları kolayca yulaf ezmesine, yoğurda ve diğer sağlıklı atıştırmalıklara ekleyebilirsiniz.

8) Prostat kanseri ile mücadele eder

Kanser, dünyadaki en kötü hastalıklardan biridir. Ancak bu harika ve doğal meyve sayesinde, olgun ve yaşlı erkeklerde yaygın bir hastalık olan prostat kanseriyle savaştığı kanıtlanmış tek meyvedir.

Çalışmalar, altın çileğin doğrudan bahçeden tüketilmesinin prostat kanseriyle mücadeleye yardımcı olabileceğini buldu. Bununla birlikte, sonuçlar ancak meyvenin tutarlı bir şekilde tüketilmesinden sonra fark edilir. Drug Design, Development ve Therapy dergisinde bildirilen fareler üzerinde yapılan araştırmalar, altın çileğin meyvelerinin tümör büyümesini engelleyebileceğini ve kanser tedavilerinin etkinliğini artırabileceğini ortaya koymuştur.

9) Kemik Sağlığı

Bazı çalışmalar ayrıca altın çileğin (physalis pruinosa) kemik sağlığına faydalı olabileceğini düşünmektedir. Altın çilek, sağlıklı kemik devir hızlarının gelişmesinde rol oynayan zengin bir K vitamini kaynağıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et