Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkAyaklar İçin Epsom Tuzu Faydası

Ayaklar İçin Epsom Tuzu Faydası

Ayaklar için Epsom tuzu, geleneksel olarak tüm dünyada stresi, kaygıyı ve iltihabı hafifletmek için kullanılmıştır. Cildi nemli tutar, kurluğu önler. Ayrıca ayak hastalıkları ve bozuklukları gibi problemler için oldukça yararlıdır. 

Epsom tuzu nedir?

Epsom tuzu aslında bir tuz değil, doğal olarak oluşan bir magnezyum sülfat mineralidir. Adını, bulunduğu İngiltere’nin Surrey kentindeki Epsom’un tuzlu su kaynağından alır. Bu minik renksiz kristaller, ağrıyan ayaklar ve kas krampları için bir çare olmuştur. Geleneksel bir çare olmasına rağmen, Epsom tuzunun ayaklar için faydalarına dair yeterli kanıt bulunamamıştır. Michigan Eyalet Üniversitesi tuzun bir plasebo etkisi olduğunu iddia etmektedir. Bu da çoğu insanın bir Epsom tuzu kullandıktan sonra rahatlamayı varsaydığı ve hissettiği anlamına geliyor. Bu nedenle, genellikle güvenli bir ev ilacıdır, ancak kullanmadan önce bir doktora danışmanız tavsiye edilir.

Ayaklar için epsom tuzu nasıl kullanılır?

Ayakları Epsom tuzuna batırmak için izlenmesi kolay bazı adımlar:

  • Adım 1: Büyük bir kap alın ve ayaklarınızı bileklere kadar ıslatacak şekilde ılık suyla doldurun .
  • Adım 2: Suya bir bardak Epsom tuzu ekleyin ve karıştırın.
  • Adım 3: Ayaklarınızı 30 ila 60 dakika Epsom banyo solüsyonunda bekletin.
  • Adım 4: Ayaklarınızı çıkarın ve bir havluyla kurulayın.
  • Adım 5: Nemlendirici uygulayın ve nemlendiricinin iyice emilmesi için 10 ila 15 dakika dinlendirin.

Not: Aromaterapi istiyorsanız, birkaç damla esans yağı eklemeyi tercih edebilirsiniz. Islatma amacınıza bağlı olarak şunları ekleyebilirsiniz:

  • Gelişmiş rahatlama için lavanta veya limon esansiyel yağı.
  • Daha iyi nemlendirme için zeytinyağı veya bebek yağı kullanabilirsiniz.
ayaklar için epsom tuzu

Epsom tuzunun ayaklar için faydaları

Epsom tuzunun sağlığa faydalarına ayrıntılı olarak bakalım:

  • Detoksifikasyon

Cilt, ılık suda magnezyum ve sülfatı daha iyi emer. Birmingham Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr. RH Waring’in raporunda derlenen bir dizi deneye göre, Epsom tuzlarıyla banyo yapmak vücuttaki sülfat ve magnezyum düzeylerini artırmanın güvenli ve kolay bir yoludur. Bu, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Uygun magnezyum seviyeleri, dengeli hormon salgılanmasına ve kan dolaşımının iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca, kas kramplarını ve ayak ağrılarını azaltır.

  • Stresi Azaltır

Geleneksel olarak, ayaklar için Epsom tuzu kullanımının sinirleri yatıştırıcı bir etki sağladığı bilinmektedir. Stres ve kaygıyı azaltır, rahatlama sağlar. Emme sırasında hafif bir masaj, ayrıca ruh halini yükseltir ve derin bir uyku sağlar.

  • Ağrıyı hafifletir

Düzenli olarak Epsom tuzu ile ayakları ıslatma da bazı arterit iltihapları gidermek, eklem tıkanmasını önlemek için faydalıdır. Ek olarak, tuzdaki sülfatlar migrene bağlı baş ağrılarını hafifletir.

  • Eksfoliyasyona Yardımcı Olur

Çatlak topukları iyileştiriyor! Ayağınıza biraz Epsom tuzu sürün veya ıslatma sırasında ayaklarınızı bir fırça ile ovalayın. Bu, cildinizi peeling yoluyla yumuşatacaktır.

  • Ayak Sağlığını Artırır

Epsom tuzunun cilt yumuşatıcı özelliği, kıymıkların ve tırnak kirlerinin çıkarılmasını kolaylaştırır. Ayrıca bu mineral, kötü ayak kokusunu gidermeye yardımcı olur.

  • Anti-mikrobiyal Özellikler

Epsom tuzu, ayak tırnağı mantarı başta üzere çeşitli ayak ve cilt enfeksiyonlarını iyileştirmek için kullanılmıştır. Enfeksiyonu iyileştirmez, ancak ilaçlara iyi bir tamamlayıcı alternatiftir.

Dikkat: Diyabet ve staph enfeksiyonu gibi ciddi tıbbi durumlar için ılık su ve tuz karışımları durumu kötüleştirebilir. Ayrıca ayaklar için fazla Epsom tuzu cildin kurumasına ve çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle, Epsom tuzunu denemeden önce doktorunuza danışın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et