Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamBalık Yağı Nedir Ve Balık Yağı Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Nedir Ve Balık Yağı Faydaları Nelerdir?

Balık yağı, balık dokusundan elde edilen katı veya sıvı yağdır. Çoğunlukla ringa balığı, ton balığı, hamsi ve uskumru gibi yağlı balıklardan elde edilir. Ancak bazen morina karaciğeri yağında olduğu gibi diğer balıkların karaciğerinden çıkarılır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftada 1-2 porsiyon balık önermektedir. Çünkü balıktaki omega-3 yağ asitleri, birçok hastalığa karşı koruma özelliği vardır.

Ancak haftada 1-2 porsiyon balık yemiyorsanız, balık yağı kapsülleri yeterli omega-3 yağ asidi almanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca işlenmemiş balık yağı, bazı A ve D vitaminlerini içerir. Balık yağında bulunan omega-3 türlerinin, bazı bitki kaynaklarında bulunan omega-3 türlerinden daha fazla sağlık yararına sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Balık yağı faydaları nelerdir?

Balık yağının en çok bilinen bileşeni, omega-3 yağ asitleridir. Balık yağının yaklaşık % 30’u omega-3 yağ asitlerinden oluşurken, geri kalan % 70’i diğer yağlardan oluşur. Faydaların çoğu doğrudan bunlardan gelir ve bu da onları tüm balık yağı takviyelerinde inanılmaz derecede değerli bir faktör haline getirir. Göreceğiniz gibi, aşağıda belirtilen faydaların çoğu, doğrudan balık yağındaki omega-3’lerin varlığından gelir.

1. Yüksek tansiyona iyi gelir

Yüksek tansiyonu kontrol etmeniz ve vücudunuzdaki yüksek trigliserit seviyelerini düşürmeniz gerekiyorsa, balık yağı yardımcı olabilir. Omega-3’ler damarlarınızı daha elastik ve rahat hale getirir. Bu durum, kanınızın içlerinden daha kolay geçebileceği anlamına gelir. Birkaç çalışma bunun doğru olduğunu bulmuştur.

2. Cildinizi korur

Balık yağı sivilceleri azaltır, sizi güneş yanığından korur ve hatta ciltte pullanmayı azaltır. Bir çalışma, hem omega-6’ların hem de omega-3’lerin “birçok cilt rahatsızlığı için güvenli yardımcı tedaviler olarak umut vaat ettiğini” bulmuştur. Bu faydalar muhtemelen balık yağının anti-enflamatuvar özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

3. Artrit belirtilerini azaltır

Balık yağının faydaları iki yönlü bir yaklaşımla çalışır: Hücresel iltihabı azalttığı ve vücudunuzda ağrıya neden olan kimyasalları inhibe ederek eklemlerinizi ağrıdan koruduğu bilinmektedir.

4. Yaşlanma belirtilerini yavaşlatır

Telomerler, kromozomal DNA’nın en uç uçlarıdır. Temel olarak, daha genç görünmek için daha uzun telomerlere ihtiyacınız vardır. Bir çalışma, kanlarında daha düşük seviyelerde omega-3 bulunan hastaların telomerlerinin daha hızlı kısaldığını bulmuştur. Bu sadece fiziksel yaşlanma sürecini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kalp hastalığı ve hücre bozulması gibi diğer yaşlanma belirtilerini de etkiler.

balık yağı

5. Depresyonu önler

Omega-3’ler, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) olarak bilinen iki yağ asidi içerir. Bunlar, depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları için bir tedavi olarak balık yağını destekleyen en umut verici kanıtları sunmuştur.

EPA, ikisinden daha etkili gibi görünmektedir, ancak DHA’nın intihar riskini azaltmada potansiyel olarak etkili olduğu da bulunmuştur.

6. Karın yağının azaltılmasına yardımcı olur

Balık yağını kilo vermeye yardımcı olarak destekleyen hiçbir kanıt bulunmamasına rağmen, bir araştırma incelemesi, “yaşam değişikliği müdahalesi ile birlikte balık yağı takviyesi alanlarda bel çevresinin önemli ölçüde azaldığını” keşfetti.

Bu, balık yağının sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleriyle birleştirildiğinde karın yağının yok edilmesine yardımcı olabileceği anlamına gelir. Belinizden birkaç santim kaybetmek istiyorsanız, daha sağlıklı beslenin, egzersiz yapın ve her gün bir balık yağı takviyesi ekleyin.

7. Hafızayı geliştirir

5 yıllık kayda değer bir çalışma, 915 katılımcıda “deniz ürünleri tüketiminin anlamsal bellekte ve algısal hızda daha yavaş düşüşle ilişkili olduğunu” bulmuştur.

Hafıza kaybını tamamen durdurmak imkansız olsa da , balık yağı zamanla onu yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

8. Meme kanseri riskini azaltır

Balık yağı faydaları arasında en tartışmalı olanı budur. Bununla birlikte, birçok araştırma, balık yağı alımının meme kanseri gelişme riskini %14’e kadar azaltabileceğini göstermiştir. Bir ile birlikte sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, kanser riski önemli ölçüde azaltılabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et