Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaBebekBebek BakımıBebek Bakımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek Bakımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğmuş bir bebeğin ebeveyni olmak, göz korkutucu, heyecan verici ve zorlayıcı olabilir. Bu makalede, bebek bakımı sırasında beslenme, uyku ve küçük rahatsızlıklara kadar her şey hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Tüm bebeklerin kendi hızlarında büyüdüğünü ve geliştiğini belirtmek önemlidir, ancak bebeğinizin yaşamın ilk yılında geçeceği bazı temel gelişim aşamaları vardır.

Yenidoğan bebekler, büyük bebeklere göre daha savunmasızdır. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı daha hassastırlar, çünkü küçük bedenleri henüz bağışıklık oluşturmak için zamana sahip değildir. Savunmaları her gün gelişmektedir, ancak bebeğinizin düzgün şekilde bakılmasını sağlamanız çok önemlidir.

Özellikle ilk üç ay bebek bakımı oldukça zorlu geçecek. Tabii ki, bu aynı zamanda birbirinizle bağ kurup tanışırken siz ve bebeğiniz için çok özel bir zaman olabilir. Çok az uyku ile uzun günler geçireceksiniz, ancak buna mümkün olduğunca hazırlanabilirseniz işiniz daha kolay olacaktır.

Banyo: Bebeğinizin ilk banyosu hastanede yapılabilir. Ancak doğumdan sonra banyo yapıp yapmadığına bakmadan, yeni doğmuş bebeğinizi eve getirdikten kısa bir süre sonra bir sünger veya yumuşak bir bez ile temizleyin.Bunu yapmak için, bir bezi veya süngeri ılık suya batırın ve bebeğinizin başını, vücudunu, çocuk bezi bölgesini yavaşça yıkayın. Bebeğinizin göbek kordonu kendi kendine düşene kadar bu şekilde banyo en güvenli seçenektir. Göbek kordonu düşmesinin ardından bebek küvetinde banyo yaptırılabilirsiniz.

Beslenme: Bebeği zamanında beslemek çok önemlidir. Yeni doğmuş bir bebek her 2 ila 3 saatte bir beslenmelidir, yani 24 saat içinde 8-12 kez emzirmeniz gerekir. Bir bebek, yaşamın ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, bir bebeğin hayatta kalması ve büyümesi için gerekli olan hayati besinleri ve antikorları içerir. Bebeği en az 10 dakika emzirin. Memeyi sıkıca kilitlenip emmeye başlayana kadar bebeğinizin dudaklarının yakınında tutun. Bebek doğru şekilde kilitlendiyse, anne meme uçlarında herhangi bir ağrı hissetmez. Bebek beslenme bittikten sonra meme daha az dolmalıdır. Bu bebeğin yeterli süt aldığını gösterir. Anne sütünün bir seçenek olmaması durumunda, bebeği doktor tarafından önerilen bir mama ile besleyin. Bebek beslenme başına 60 ila 90 ml mama almalıdır.

Gaz çıkarma: Bebek beslendikten sonra gaz çıkarması gerekir. Bebekler beslenirken havayı yutar, bu da karnında gaz ve kolik oluşturur. Burping bu fazla havayı dışarı atar, böylece sindirime yardımcı olur ve tükürme mide koliklerini önler. Bebeği bir elinizle yavaşça göğsünüze doğru tutun. Çenesi omzuna yaslanmalı. Çıkarana kadar diğer elinizle hafifçe sırtına vurun veya masaj yapın.

bebek bakımı

Bebek bezi: Doğumdan sonra yeni doğmuş bir bebeğe bakarken çocuk bezlerini sık sık değiştirmek önemli bir husustur.  Bebeğiniz yeterli miktarda anne sütü veya mama alıyorsa, düzenli bağırsak hareketleriyle birlikte günde en az 6 ila 8 çocuk bezi ıslatacaktır. Dolu hissedince bezini sık sık değiştirin. Günde en az 10 kez değiştirmeniz gerekebilir. Kirli bebek bezini değiştirmek için, değişen bir çarşaf, nazik bebek bezi mendilleri, bebek bezi döküntü kremi, bebek pudrası ve taze bezlere ihtiyacınız olacaktır. Kız çocuğunuzu önden arkaya değil önden arkaya silin. Ve bebeğinizin her gün birkaç saat bebek bezi olmadan kalmasına izin verin.

Masaj: Masaj, bebeğinizle bağ kurmanın harika bir yoludur. Ayrıca bebeğin uykuya yatmasına ve kan dolaşımının ve sindiriminin iyileştirilmesine yardımcı olur. Ellerinize az miktarda bebek yağı veya losyon sürün. Sonra, yavaşça ve ritmik olarak vücuduna sürün. Bebekle göz temasını sürdürün ve vücuduna masaj yaparken onunla konuşun. 

Uyku: Yenidoğanların ilk 2 ayda, günde yaklaşık 16 saat uyuması gerekir. Genellikle 2 ila 4 saat uzunluğunda gündüz uykusu yaparlar ve aç veya bezleri ıslaksa uyanırlar. Bebeğin her 3 saatte bir beslenmesi gerektiğinden, onu uyandırmanız ve beslemeniz gerekebilir. Yenidoğan uyku düzenini takip etmemesi durumunda endişelenmeyin. Her bebek farklıdır ve farklı bir uyku düzenine sahiptir. Boğulmayı önlemek için bebeğin sırtüstü uyumasına dikkat edin. 

Bebek bakımı yenidoğan için elbette zor bir süreçtir. Ancak bebeklerimizin sağlıklı büyümesi için bu sıkıntılara katlanılması gerekir. Doktorunuz tarafından tavsiye edilen önerileri de dikkate alarak bu süreci kolayca atlatabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et