Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaBebekBebek GelişimiBebeklerde 6 Aydan 1 Yaşına Kadar Duygusal Gelişim

Bebeklerde 6 Aydan 1 Yaşına Kadar Duygusal Gelişim

Doğumdan itibaren, bebeklerin fiziksel ve sosyal çevrelerini güvenli bir şekilde keşfetmelerine olanak tanıyan sevgi bağları oluşturma ihtiyacı vardır. Bu onların duygusal zekalarını aşamalı olarak ama tam anlamıyla artırmalarına yardımcı olur. Duygusal gelişim süreci bebeğinizin doğumuyla başlar ve hayat boyu devam eder.

Bu nedenle, bebekler için birincil kişi olarak hareket eden anneler, babalar veya diğer yetişkinler, sevgiyi ve karşılıklı saygıyı teşvik eden bir ortamda onlarla zenginleştirici ve teşvik edici iletişim kurmaya çalışmalıdır.

Bu sayede çocuklar daha kolay duygusal beceriler edinebilirler. Farklı sosyal durumlarla daha kolay başa çıkacaklar, kimliklerini oluşturacaklar, pozitif özgüven geliştirecekler ve özgüven geliştirecekler. Ayrıca giderek daha özerk ve bağımsız hale gelecekler.

Duygusal gelişim, bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. 6 aydan yaşamın ilk yılına kadar nasıl geliştiğini bilmek ister misiniz?

Duygusal gelişim ne zaman başlar?

Duygusal gelişim doğumla başlar ve bebekler büyüdükçe ve dünyayla ilişki kurdukça aşamalı olarak gelişir. Bu nedenle, çocukların kurdukları ilk duygusal bağlar, kendilerinin ve diğer insanların duygularını ifade etme ve yorumlama yöntemlerini belirleyecektir.

Yaşamın ilk aylarında bebekler zevk ve hoşnutsuzluk gibi temel duyguları ifade edebilirler. 6 aylıktan itibaren giderek daha karmaşık duygular hissetmeye başlarlar. Bu durum, çocuğunuzun duygusal gelişimindeki en önemli değişiklikleri görebileceğiniz zamandır.

Aşağıda, altı aydan bir yaşına kadar geçtikleri farklı aşamalardan bahsedeceğiz.

6 aydan 1 yaşına kadar duygusal gelişim

Duygusal gelişim

Her çocuğun farklı olduğunu ve kendi hızında geliştiğini hesaba katmalısınız. Bununla birlikte, duygusal gelişim hakkında konuştuğumuzda, çocukların genellikle belirli yaşlarda geçirdiği birkaç aşamadan bahsedebiliriz.

Şimdi bebeklerin 6 ila 12 ay arasında geçirdiği duygusal aşamaların her birini tanımlayacağız.

6 aydan 7 aya kadar duygusal gelişim

6 ila 7 ay arasında, bebekler bağlanma sistemini oluşturmaya başlar ve tanıdık insanlar, özellikle de birinci basamak bakıcılar için bir tercih ve yabancı olarak gördükleri kişileri reddederler.

Bu, bilinmeyene korku, gerginlik ve aynı zamanda kaygı ile tepki vermeye başladıkları veya bağlanma figürlerinden (anne, babalar vb.) ayrı zaman geçirmek zorunda kaldıkları durumlardır.

8 ila 10 ay arası duygusal gelişim

Yaklaşık 8 aylıktan itibaren çocuklar iletişim kurmak için açık bir niyet gösterirler. Diğer insanlarla ilişki kurmaları ve çevrelerindeki sosyal dünyaya dahil hissetmeleri gerekir.

Bu, özellikle onlara en aşina olanlarda, diğer insanların ifadelerini ve duygularını tanımlama, yorumlama ve hatta bunlara yanıt verme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu şekilde, herhangi bir durumda kendilerine ilettikleri şeye göre tepkilerini ve davranışlarını düzenlerler.

Ayrıca, 9 ila 10 ay arasında, sevinç, hoşnutsuzluk ve öfkeyi kolayca ifade edebilirler.

10 ila 12 ay arası duygusal gelişim

10 ila 12 aylıkken, çocukların duygularını nasıl daha iyi düzenlediği ve ifade ettiği gözlemlenebilir. Bebekler duygularının daha fazla farkına varırlar ve onları jestler, tutumlar, görsel temas ve farklı ses tonları yoluyla ifade ederler. Hatta bir yaşında olan bazı çocuklar, yaşadıkları duygusal durumlardan bazılarını kelimelerle ifade edebilirler. Bu sayede bebekler çevrelerinde seslerini duyurabilmekte, çevrelerindeki insanlarla daha zengin, daha yoğun iletişimsel ve duygusal ilişkiler kurabilmektedir.

Duygusal gelişim hayatın başından itibaren özenle üzerinde durulması gereken bir süreçtir. Kısacası, tam ve dengeli bir gelişim için bebeğin hayatının ilk aylarından itibaren duyguları üzerinde çalışmak çok önemlidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et