Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekBebek GelişimiBebeklerde Büyüme Takibi Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerde Büyüme Takibi Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerde büyüme takibi genellikle büyüme çizelgeleri ile takip edilir. Büyüme çizelgeleri, bir çocuğun fiziksel büyümesini ve gelişimini izlemek için bir araçtır. Bu çizelgeler çocuk doktoru için, çocuğun yaşına özgü bir hızda büyüme kazandığından, kilo aldığından ve kafa büyüklüğünün (sağlıklı ve normal beyin gelişiminin bir göstergesi) arttığından emin olmasına yardımcı olurlar.

Doktorlar neden büyüme tabloları kullanır?

Büyüme çizelgeleri, çocuğunuzun muayenelerinin standart bir parçasıdır. Aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklara kıyasla çocukların nasıl büyüdüğünü gösterirler. Ayrıca çocukların boy ve kilo alma şeklini ve orantılı olarak büyüyüp büyümediklerini de gösterirler.

Diyelim ki bir çocuk 2 yaşına kadar aynı modelde büyüyordu, sonra aniden diğer çocuklardan çok daha yavaş büyümeye başladı. Bu bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelebilir. Doktorlar bunu bir büyüme grafiğine bakarak görebilirler.

Bebeklerde büyüme takibi nasıl ölçülür?

Bebeklerde büyüme takibi

Muhtemelen ilk muayenehane ziyaretiniz bebeğinizin doğumundan sonraki birkaç gün içinde veya hastaneden ayrıldıktan kısa bir süre sonra olacaktır. İlk randevudan itibaren bebeğinizin büyümesini kontrol etmek her ziyaretin rutin bir parçası olacaktır. Bebeğinizin muayeneleri başlangıçta birkaç haftada bir, ardından bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar birkaç ayda bir yapılacak şekilde planlanacaktır. Doktorunuz daha sık ziyaret etmeniz gerekip gerekmediğini ve bundan sonra ne zaman randevu almanız gerektiğini size bildirecektir. Aile hekiminize veya çocuk doktorunuza bebeğinizin gelişimi hakkında aklınıza gelebilecek her türlü soruyu sormaktan çekinmeyin.

Genelde bebeğiniz şu şekilde ölçülecektir:

  • Baş çevresi: Bebeğinizin başının en geniş kısmının etrafından kaşların ve kulakların üzerinden geçerek başının arkasına kadar yumuşak bir mezura ile ölçülür.
  • Uzunluk: Düz duramayan bir bebeğin uzunluğunu ölçmek zor olabilir, ancak doktorlar ve hemşireler bu konuda uzmandır. Hemşire bebeğinizi düz bir masaya yatıracak ve başının üstünden ayak tabanlarına kadar doğru bir ölçüm elde etmek için bacaklarını uzatacaktır.
  • Kilo: Bebeğinizi soymanız istenecek ve doktorunuz muhtemelen en doğru sonucu elde etmek için bir bebek tartısı kullanacaktır.

Bebek büyüme takibi tablosu nasıl okunur?

Bebek büyüme takibi ile ilgili nelere dikkat emeniz gerektiğini doktorunuz hastane ziyaretine geldiğinizde size bildirecektir. Bir erkek çocuğunuz varsa erkek tablolarını ve bir kız çocuğunuz varsa kız tablolarını kullanmak önemlidir.

Kilo, boy ve baş çevresi için ayrı büyüme çizelgeleri vardır. Bunlar bir grup normal çocuğun ortalama ağırlığını, boyunu veya baş çevresini temsil eder. Grafikte birbirine paralel çalışan yüzde çizgilerini göreceksiniz. Yüzdelik çizgiler %5, %10, %25, %50, %75, %90 ve %95’i içerir.

Bir çocuğun ağırlığı 50. persentil çizgisindeyse, bu onun yaşındaki 100 normal çocuktan 50’sinin kendisinden büyük ve 50’sinin daha küçük olacağı anlamına gelir. Benzer şekilde, 75. persentil içindeyse, bu onun 75 çocuktan büyük olduğu ve kendi yaşındaki 100 çocuğa kıyasla sadece 25 yaşından küçük olduğu anlamına gelir.

Bebeklerde büyüme takibi sırasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Çocuğunuzun büyüme hızı yavaşlarsa (ağırlık, boy veya kafa boyutu) ve iki persentil çizgisinin altına düşerse, o zaman yavaş büyümenin nedenini araştırmalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et