Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Hırıltı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Hırıltı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Basitçe söylemek gerekirse, bebeklerde hırıltı nefes alırken gelen bir tür ıslık sesidir. Genellikle solunum yolları iltihaplanma veya içlerinde mukus birikmesi nedeniyle daraldığında ortaya çıkar. Bir çocuk nefes verdiğinde ses daha belirgindir, ancak hırıltı ciddileştiğinde, nefes alırken bile bu ses duyulabilir. Ayrıca unutmayın, hırıltı başlı başına bir hastalık değil, bir işarettir. Hırıltı bazen astım ile fark edilir. Bununla birlikte, astım hırıltısı ve hırıltılı atak geçiren tüm çocuklar her zaman astım varlığını göstermez.

Bebekler hırıltı nedenleri

Alerjiler : Çocuğunuz polen veya toz gibi bir maddeye alerjisi varsa, vücutları bu maddeyi yabancı bir cisim olarak görür ve bağışıklık sistemi yanıt verir. Bu işlemin bir kısmı hava yollarının daralmasına neden olur, yani hava daha küçük bir alandan geçerken zorlanır. Bu daralma, ıslık sesi çıkarır.

Astım : Astımlı çocuklar, sigara dumanı veya hava kirliliği gibi tetikleyicilere ve tahriş edici maddelere maruz kaldıklarında iltihaplanabilecek hassas hava yollarına sahiptir. Bu, hırıltılı solunum, öksürük, göğüste nefes darlığı ve gerginliğe yol açar. Belirtileri geceleri daha kötü olma eğilimindedir.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) : GERD olarak bilinen bu hastalık, mide asidinin yemek borusuna veya gıda borusuna geri sızdığı bir durumdur. Bu sıvının küçük miktarları daha sonra akciğerlere solunabilir, bu da küçük hava yollarının tahrişine ve şişmesine neden olur. Bu durum hırıltıya neden olur. Düzenli gaz çıkarma, beslenme sırasında ve bebeğinizi beslendikten sonra en az 30 dakika dik pozisyonda oturtmak GERD riskini azaltabilir. 

Enfeksiyonlar

Bazı göğüs enfeksiyonları bebek hırıltısına neden olabilir. Bunlar bronşiolit ve pnömoni gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Soğuk algınlığı olarak da bilinen üst solunum yolu enfeksiyonları gürültülü nefes almaya neden olabilir, ancak alt solunum yolları etkilenmediği takdirde hırıltıya neden olmaz.

Çoğu bebekte, bu enfeksiyonlar evde tedavi, dinlenme ve bol miktarda sıvı ile kendiliğinden iyileşir.

Çocuk 12 haftadan küçükse, altta yatan bir tıbbi sorunu varsa, nefes almakta zorlanıyorsa, yetersiz besleniyorsa, 12 saatten uzun bir süre ıslak bez yoksa veya yüksek bir sıcaklığa sahipse, ebeveynler tıbbi yardım almalıdır.

Ebeveynler, bebekleri soluk veya terli, dilleri veya dudakları maviyse nefeslerinde uzun duraklamalar varsa derhal tıbbi yardım almalıdır.

Bebeklerde hırıltı tedavisi

bebeklerde hırıltı

Bir bebeğin hırıltısının çok sayıda nedeni olduğundan, tedavi belirli nedene bağlıdır. Bir doktor, ilk kez ortaya çıkarsa evde hırıltılı tedavisi önerebilir.

Bununla birlikte, bebeğinizin hırıltısını fark ederseniz, ilk aşamada bir doktora görünmeniz önemlidir. Aşağıdaki yöntemler doktor tarafından önerilebilir:

  • Nemlendirici

Bir hava nemlendiricisi havaya nem ekler. Bu, solunum yollarındaki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir ve hırıltı potansiyelini azaltır.

  • Hidrasyon (Su)

Bir bebek enfeksiyon nedeniyle hırıltılı oluyorsa, onları uygun şekilde nemlendirmek önemlidir. Bebeğin yeterli sıvıya sahip olduğundan emin olmak, mukusun gevşek olmasını sağlar ve burun geçişlerini temizlemeye yardımcı olur.

  • Nebulizatör

Bir nebulizatör, ilacın bir buhar olarak solunmasını sağlayan bir cihazdır. Hırıltı astımdan kaynaklanıyorsa, doktor tuzlu suyla karıştırılabilecek albuterol reçete edebilir. Albuterol sadece hırıltı astımdan kaynaklanıyorsa faydalı olabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Bebeğinizin hırıltı olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede çocuk doktoruna götürün. Çocuğunuza yardımcı olmak, tedavi yapabilmek için uygun bir teşhis gereklidir.

Bazı belirtiler ele alınmayı bekleyemez. Çocuğunuzun nefes alması zorsa veya cildi mavimsi bir renk alıyorsa, derhal tıbbi yardım alın. Ciddi bir alerjik reaksiyona veya tıbbi duruma işaret edebilir. Bebeğinizde aşağıdakiler varsa hemen bir hastaneye götürmelisiniz.

  • göğüste tıkırtı
  • aşırı öksürük
  • sürekli yüksek ateş
  • soluk yüz ve yorgunluk

Bu durumlarda, bir doktor bebeğinize ihtiyaç duyduğu tedaviyi verebilir. Bebeklerde hırıltı yukarıda belirttiğimiz yöntemlerle giderilebilir. Ancak en iyi tedavi için doktorunuza başvurmalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et