Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamBilime Göre Elma Sirkesinin 5 Faydası

Bilime Göre Elma Sirkesinin 5 Faydası

Elma sirkesi, gastronomi ve doğal tıpta kullanımı nedeniyle popüler hale gelen çok yönlü bir üründür. Peki bilim, elma sirkesinin faydalar hakkında ne diyor? 

Elma sirkesi faydaları çeşitli araştırmalara göre kanıtlanmıştır. Besin içeriği sayesinde antiinflamatuar ve antimikrobiyal potansiyele dair kanıtlar vardır. Elma sirkesi hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misin?

Başlangıç ​​olarak, sike elmaların maya ile birleştirerek yapıldığı unutulmamalıdır. İkincisi, şekeri fermente eder ve alkole dönüştürür. Bakteriler daha sonra karışıma eklenir. Daha sonra alkol asetik aside dönüştürülür.

Ekşi tadı ve güçlü aromasını veren bu maddedir. Ek olarak, elma sirkesi ayrıca su, vitamin, mineral ve sağlığa katkıda bulunan diğer bileşikleri içerir.

Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Elma sirkesi, diğer sirke türleri gibi, farmakolojik potansiyele sahip biyoaktif bileşikler içeriğiyle karakterizedir. Food Chemistry dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre , vücuda emildiğinde faydalı etkileri olan polifenoller, organik asitler ve mikro besinler içerir.

Özellikle antimikrobiyal, antioksidan, antidiyabetik ve antihipertansif özellikler ona atfedilir. Aynı zamanda cilt sağlığı ve erken yaşlanmanın önlenmesi ile de olumlu bir şekilde ilişkilidir. Bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarına daha yakından bakalım.

1. Elma sirkesinin antibakteriyel özellikleri vardır.Elma sirkesi genellikle dezenfektan ve doğal koruyucu olarak kullanılır. İçeriğindeki asetik asit sayesinde bakteri üremesini engellemeye yardımcı olur.

2. Elma sirkesi, glikoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Elma sirkesinin en popüler faydalarından biri kan şekeri seviyelerini düzenlemekle ilgilidir. Bu ürün diyabet için birinci basamak bir tedavi olmasa da, kan şekerini dengelemeye yardımcı olarak orta miktarlarda tüketilmektedir.

Elma sirkesini sulandırarak içmek özellikle karbonhidrat açısından zengin bir yemekten sonra, 19-34 göre % insülin duyarlılığını artırmak olduğunu görülmüştür.

Bu arada, Moleküler Beslenme ve Gıda Araştırmalarında yayınlanan bir araştırma, sirkenin yemeklerden sonra insülin fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olduğu sonucuna vardı. 

 3. Elma sirkesinin kilo vermeye faydaları vardır. Kilo kaybı, genetik yatkınlık ve yaşam tarzı ile belirlendiği için kişiden kişiye değişir. Elma sirkesi tek başına obezite ile mücadele edemez, ancak tüketimi kilo vermeye çalışanlar için bir takviyedir.

Çalışmalar, ölçülü tüketimin tokluk hissini artırdığını göstermektedir. Sonuç olarak elma sirkesi kalori alımını azaltır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.

4. Elma sirkesinin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Geleneksel alternatif şifa uzmanları elma sirkesinin kardiyovasküler sağlık için faydalarından bahsediyor. Hatta bazıları günlük alımının kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığı riskini düşürdüğünü iddia ediyor. Ancak şu ana kadar yeterli kanıt yoktur.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda elma sirkesinin kandaki kolesterol ve trigliserit birikimi gibi kardiyovasküler risk faktörlerini azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda antihipertansif bir ajan olarak da işe yaradığı görülmektedir. Öyle bile olsa, insanlarda aynı etkileri doğrulayacak sağlam veri yoktur.

Ancak ölçülü tüketildiği sürece sağlıklı ve dengeli beslenmeye ek olarak elma sirkesi de eklenebilir. Bununla birlikte, herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, önce doktorunuza danışmanız en iyisidir.

5. Elma sirkesinin cilde faydası bulunmaktadır. Cildinizde elma sirkesi kullanmakla ilgili bazı çelişkili durumlar vardır. Bazı dermatologlar tamamen kullanımına karşı tavsiyede bulunurken, diğerleri suda seyreltmenin egzama veya kepek gibi sorunların semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olabileceğini savunuyor.

Bunu nasıl açıklanır? Deri, koruyucu bir asit örtü ile korunur. Bu asitlik değiştiğinde kuruluk ve iltihaplanma artar. Sirke organik asitler içerir. Bu nedenle, cildin pH dengesini düzeltmeye yardımcı olduğu görülmektedir. Ancak, tam olarak kanıtlanmamıştır.

elma sirkesinin faydaları

Her durumda, istenmeyen etkilerden kaçınmak için elma sirkesi su ile karıştırılmalıdır. Güvenli olması için, tamamen kullanmadan önce cildin bir bölgesinde küçük bir test yapmak idealdir. İstenmeyen bir reaksiyon görülürse bol su ile yıkayın ve kullanmayı bırakın.

Elma sirkesinin faydalarından nasıl yararlanabilirsiniz?

Elma sirkesinin faydalarından yararlanmak için onu mutfakta kullanın. Pansuman, ev yapımı mayonez ve diğer tarifleri yapmak için idealdir. Bazı insanlar ayrıca bir veya iki çay kaşığı (5 ila 10 mililitre) bir bardak ılık suyla seyreltmeyi ve sabahları içmeyi tercih ederler.

Seyreltilmemiş elma sirkesi kullanımından tamamen kaçınılmalıdır. Çünkü diş minesine saldırarak sindirim sorunlarına neden olabilir. Lütfen uygulamadan önce doktorunuza danışınız.

Elma sirkesi sihirli bir gıda değildir elbette. Gördüğümüz gibi elma sirkesinde ilginç özellikler bulunmuştur. Ancak bu bir ilaç olduğu anlamına gelmez. Elma sirkesi sağlık yararları ile bağlantılı olmasına rağmen, tıbbi tedavilerin yerini tutmaz ve tek başına işe yaramaz.

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile tüketimine eşlik etmesi gerekmektedir. Lütfen bu ürünün ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmayın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et