Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamÇayın Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır? Çayın Kaliteli Olduğunu Anlamanın Yolları

Çayın Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır? Çayın Kaliteli Olduğunu Anlamanın Yolları

Çayın kaliteli olduğunu anlama yolları, toz testi, lif, dem, tat testleri olarak bilinirler. Çayın kaliteli olduğunu anlamak için kısa sürede bu testleri yapabilmek mümkündür. Diğer yandan kaliteli çay evde demlendiği anda hoş çay kokusunu etrafa yayan çaydır. Kaliteli çay yapraklarından elde edilen kuru çaylar dikkat çekici parlak renkte olmazlar. Toz çay daha mat bir rengi yansıtır.

Çayın Kaliteli Olduğunu Anlamak İçin Toz Testi

Çay kalitesini gösteren toz testi yapmak için satın alınan çayın paketi açılır ve bir kaba hızlı bir şekilde boşaltılır. Bu işlem sırasında eller hafif hareket ettirilerek çayın dalgalanma ile kaba dökülmesi sağlanır. Kuru çay kaba dökülürken yüzünden çay tozu çıkıyorsa, çayın kaliteli olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Eğer toz çıkışı yoksa çay kalitesinin düşük olduğu ifade edilir. Çayın tümünün ağırlık olarak tozdan oluşmaması gerekir, irili ufaklı çay parçalarını kaba alırken çıkan toz gözlemlenmelidir.

Çayın kaliteli olduğunu

Çayın Kaliteli Olduğunu Anlamak İçin Lif Testi

Çay kalitesini gösteren lif testi için paketinden çıkarılan çay avuca bir miktar alınıp, pirinç ayıklarmış gibi incelenir. Çay miktarı içinde çay yaprağından kaynaklı irili küçüklü eşitsiz lifler, saplar görülüyorsa, çayın kaliteli olduğu anlaşılır. Sadece oldukça küçük parçalardan oluşan, tamamen kuma benzer bir kuru çayın kalitesi daha düşüktür.

Kaliteli Çayın Yapısı Nasıl Olur?

Kaliteli çay yapısı, ele alındığında dişleyen bir dokuyu hissettirir. Kaliteli çayın minik taneleri toz formunda değil kıvrımlı sapçıklar formundadır. Kırık ve düz partiküllerin karışımından oluşan bir çay yapısının kaliteli olduğu bilinir. Bu çay demlendiğinde de kokusu ve tadı ile kendini belli eder. Çay elde ezildiğinde çıtırdadığı ve dişli yapıya bağlı bir miktara ses çıkardığı test edilmelidir.

Çayın kaliteli olduğunu

Çayın Kalitesini Anlamak İçin Dem Testi

Çay kalitesini gösteren dem testi için çay klasik bir şekilde demlenmeli ve ardından rengine bakılmalıdır. Renk çayın cinsine göre değişebilir. Mutlaka tavşan kanı çay renginin tutturulması gerekmez çünkü bu renk demleme tekniği ile de ilgilidir. Ancak dem rengine bakıldığında rengin parlak olması gerekir. Bulanık renkte demlenen, içinde askıda kalmış tortulara yer veren çayın kalitesizdir. Bardağa süzüldüğünde içinde partiküller kalmayan ve parlak rengi olan bir çay görülüyorsa kalite anlaşılır.

Çayın Kalitesini Anlamak İçin Tat Testi

Çay kalitesini gösteren tat testi yapmak için çay içildiği zaman ağızda kekremsi tadın kalıp kalmadığına dikkat edilmelidir. Eğer kekremsi tat oluşuyorsa çay kalitesinden söz edilemez. Kaliteli çay yumuşak bir için sunar. Diğer yandan çayı içtikten dakikalar sonra ağızda rahatsız edici sert bir tadın kaldığı hissediliyorsa çay kaliteli değildir. Çayın kaliteli olduğunu anlamak için çay içilirken aynı anda hoş bir çay kokusu alınabilmesi gerekir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et