Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuğa Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuğa Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Uyku alışkanlığı, çocukların büyümesi, öğrenmesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Her gece iyi bir uyku çocuğunuzu daha da mutlu eder, konsantre olmasına, bir şeyleri hatırlamasına yardımcı olur ve davranışlarını iyileştirir.

Çocukların ne kadar uykuya ihtiyacı vardır?

İhtiyacımız olan uyku miktarı yaşla birlikte değişir. Herkes farklıdır, ancak ortalama olarak, çocukların her gece aşağıdaki miktarlarda uykuya ihtiyacı vardır:

  1. 3 ila 5 yaş : 10 ila 13 saat
  2. 6-13 yaş : 9-11 saat
  3. 14 – 17 yaş : 8 – 10 saat

Yeterli uyku çocuğunuzun fiziksel sağlığı, beyin işlevi, duygusal sağlığı ve günlük işlev görme yeteneği için hayati önem taşır. Yeteri kadar uyumamak veya sağlıklı bir şekilde uyumamak, çocukların nasıl öğrendiğini etkileyebilir ve ruh hali değişimlerine ve davranış sorunlarına yol açabilir.

İyi bir uyku alışkanlığı nasıl kazandırılır?

  • Uyku dostu bir ortam hazırlayın: Çok fazla ışık ve çok sıcak veya çok soğuk bir oda uyumayı zorlaştırabilir. Pencerelerin üzerine ışığı engelleyen perdeler asın ve sıcaklığın mevsimsel olarak çocuklarınızın odalarına uygun olduğundan emin olun.
  • Elektronik cihazları kapatın: Bilgisayarların, tabletlerin ve telefonların ürettiği ışıkla ilgili araştırmalar artıyor. Yatmadan hemen önce sadece iki saatlik bir ekran süresi, vücuda uyku sinyali veren bir kimyasal olan melatonin düzeylerini yüzde 22 düşürmek için yeterlidir.
  • Düzenli yatma saati ayarlayın: Bu, uygulanması en zor ipucu olabilir, ancak muhtemelen en önemlisidir. Yatma vaktini hafta sonları bile tutarlı tutarak, çocuğunuzun doğal ritimleri kesintisiz devam edecek ve çocuğunuz daha iyi fiziksel ve zihinsel işleyişe sahip olacaktır.
  • Büyük çocuklar için güzdüz uykusu yaptırmayın: Okul çağındaki çocukların istenilen bir zamanda yatmasını zorlaştırır.
  • Rahatlamak için zaman ayırın: Tıpkı yetişkinler gibi çocukların da yatmadan önce zihinsel ve fiziksel olarak gevşemek için zamana ihtiyacı vardır. Çocuklarınızın her gece yapabilecekleri kısa ve rahatlatıcı bir rutin oluşturmalarına yardımcı olun. Birkaç dakikalık basit esneme, hafif bir müzik dinleme, banyo yapma veya bir bardak ılık süt içme.
  • Doğru uyku miktarı almalarını sağlayın: “Uyku uykuya neden olur” sözü doğrudur, yani iyi dinlenmiş bir çocuk daha iyi uyuyabilir. 

İyi uyku alışkanlıklarının genel çocuk sağlığı için hayati önem taşımasının birçok nedeni vardır. Derin uyku, vücudu çocuklarda ve gençlerde büyümeyi destekleyen hormonu salması için tetikler. Bu hormon ayrıca kas kütlesini artırır. Çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde hücrelerin ve dokuların onarılmasına yardımcı olur.

Uyku alışkanlığı

Uykuda bir eksiklik olduğunda, grelin (açlık hissi) seviyeleri yükselir ve leptin seviyeleri (doygunluk hissi) düşer, bu da çocukların yorgun olduklarında daha aç hissettikleri ve muhtemelen daha yüksek yağlı ve daha yüksek karbonhidratlı yiyecekler istediği anlamına gelir.

Yorgun çocuklar daha hareketsiz olma eğilimindedir, bu nedenle daha az kalori yakarlar. Araştırmalar, daha güçlü egzersiz yapan çocukların hareketsiz yaşam tarzına sahip çocuklardan çok daha hızlı uykuya dalabildiğini göstermiştir.

Çocuklarda kötü bir gece uykusunun en dışsal belirtisi davranışlarıdır. Üç yaşına gelmeden her gece 10 saatten az uyuyan çocuklar, 6 yaşına göre hiperaktivite ve dürtüsellik sorunları yaşama olasılığının üç katıdır. Dürtüsellik ve dikkat dağınıklığı belirtileri görülmeye başlar.

Yukarıdaki altı ipucunu takip etmek, çocukların daha iyi uyku alışkanlığına sahip olmasına ve bunu daha uzun süre yapmasına yardımcı olabilir. Uyku alışkanlığı kazandırmakta zorlanıyorsanız çocuk doktorunuzdan yardım almayı unutmayın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et