Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Özgüven Geliştirme Yolları

Çocuklarda Özgüven Geliştirme Yolları

Doğduğunda bir çocuk, en yüksek özgüvene sahiptir. Emeklemeyi, yürümeyi ve koşmayı özgüveni sayesinde gerçekleştirir. Mesela ilk adımı atmak için oldukça fazla güven gerektirir.  Ve çocuklar bu özgüven sayesinde yeterli olgunluğa ulaştığında adım atmayı ve yürümeyi başarabilir. Ama bazen çevreleri (bazen bilinçli ve çoğu zaman bilinçsiz olarak) çocuğun bu öz saygısını ve güveni yavaş yavaş kaybetmesine neden olur. Bir çocuk eline aldığı her şeyi keşfeder, ama biz onun bunu yapmasına engel oluruz çünkü ya kendisi için çok güvensizdir ya da çocukların keşfetmesi için uygun değildir. İşte bu durum çocuğun özgüvenini azaltır.

Çocuklarda özgüven neden gereklidir?

Özgüveni yüksek olan bir çocuk, kolay kolay umudunu yitirmez, kendisi hakkında iyi düşünür ve kendine inanır. Yüksek benlik saygısı, çocukların sorunlarını kolaylıkla halletmelerine ve kararları konusunda kendilerine güvenmelerine yardımcı olur. Kolayca hayal kırıklığına uğratılmazlar. Kendine göre doğru ve yanlış duyguları vardır.

Çocuklarda özgüven nasıl oluşturulur?

  • Rol model olun: Yeni görevlerin üstesinden iyimserlikle ve bolca hazırlıkla başladığını görmek, çocuklar için iyi bir örnek oluşturur. Bu durum, mükemmelmişsiniz gibi davranmanız gerektiği anlamına gelmez. Her çocuk için ebeveynleri onun rol modelidir ve bunun için kendiniz üzerinde çalışmanız gerekir. Hayatın görünümü konusunda olumlu olmalısınız. Sizin için kötü bir gün olsa bile gülümsemeye devam edin ve elinizden geldiğince neşeyle hareket edin.
  • Hatalar konusunda üzülmeyin: Çocukların, herkesin hata yaptığını görmelerine yardımcı olun. Önemli olan, üzerinde durup durmak değil, onlardan bir şeyler öğrenmek. Kendine güvenen insanlar, başarısızlık korkusunun yollarına çıkmasına izin vermezler. Asla başarısız olmayacaklarından emin oldukları için değil, tersine nasıl adım atacaklarını bildikleri için.
  • Yeni şeyler denemeleri için onları cesaretlendirin: Tüm enerjilerini halihazırda üstün oldukları şeye odaklamak yerine, çocukların çeşitlenmesi iyi olur. Yeni beceriler kazanmak, çocukları, yollarına çıkan her şeyin üstesinden gelebilecekleri konusunda yetenekli ve kendinden emin hissettirir.
  • Çocukların başarısız olmalarını normal karşılayın: Çocuğunuzu başarısızlıktan korumak doğaldır, ancak deneme yanılma çocukların nasıl öğreneceğidir ve bir hedefe ulaşamamak çocukların bunun ölümcül olmadığını anlamalarına yardımcı olur. 
  • Azmi övün: Bir aksilikten sonra, ilk hayal kırıklığından veya başarısızlıktan vazgeçmemeyi öğrenmek önemli bir yaşam becerisidir. Güven ve öz saygı, her zaman her şeyi başarmakla ilgili değildir, denemeye devam edecek kadar dirençli olmakla ve başarısızlık karşısında üzülmemekle ilgilidir.
  • Çocukların yeteneklerini bulmalarına yardımcı olun: Kendi ilgi alanlarını keşfetmek, çocukların güven inşa etmek için gerekli olan bir kimlik duygusu geliştirmelerine yardımcı olabilir. Elbette, yeteneklerinin arttığını görmek, özgüvenlerine büyük bir destek verecektir.
  • Hedefler belirleyin: Büyük ve küçük hedefleri belirlemek ve bunlara ulaşmak çocukları güçlü hissettirir. Başarmak istediği şeylerin bir listesini yapması için onu teşvik ederek, çocuğunuzun arzularını ve hayallerini eyleme geçirilebilir hedeflere dönüştürmesine yardımcı olabilirsiniz. Ardından, uzun vadeli hedefleri gerçekçi ölçütlere ayırmaya çalışın. İlgi alanlarını onaylayacak ve yaşam boyunca hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyacağı becerileri öğrenmesine yardımcı olacaksınız.
  • Çabalarını kutlayın: Çocukları başarılarından dolayı övmek harikadır, ancak sonuçtan bağımsız olarak çabalarıyla gurur duyduğunuzu onlara bildirmek de önemlidir. Yeni beceriler geliştirmek çok çalışmak ister ve sonuçlar her zaman anında olmaz. İster bloklar inşa eden küçük çocuklar ister kendi kendilerine gitar çalmayı öğreten gençler olsun, çocukların yaptıkları işe değer verdiğinizi bilmelerini sağlayın.
  • Kusurları normal karşılayın: Yetişkinler olarak mükemmelliğin gerçekçi olmadığını biliyoruz. Çocukların ister televizyonda ister bir dergide veya bir arkadaşının sosyal medya paylaşımında olsun, başkalarının her zaman mutlu, başarılı ve mükemmel olduğu fikrinin bir fantezi ve olumsuz bir fikir olduğunu görmelerine yardımcı olun.
  • Onları başarıya hazırlayın: Zorluklar çocuklar için iyidir, ancak başarıya ulaşacaklarından emin olabilecekleri fırsatlara da sahip olmalıdırlar. Çocuğunuzun daha büyük bir zorluğun üstesinden gelmek için yeterince rahat ve kendinden emin hissetmesini sağlayan faaliyetlere katılmasına yardımcı olun.
  • Sevginizi gösterin: Çocuğunuzun, ne olursa olsun onu sevdiğinizi bilmesini sağlayın. Ona kızdığında bile. Çocuğunuzun harika olduğunu düşündüğünüzü bilmesini sağlamak iyi hissetmediğinde bile çocuklarda özgüven duygusunu artıracaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et