Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaÇocukOyun & Oyuncak & YaşamÇocuklarla Oyun Oynamanın Faydaları

Çocuklarla Oyun Oynamanın Faydaları

Ebeveynler olarak, sık sık çocuklarımızın başka görevleri üzerinde çalışırken kendilerini eğlendirmelerini de isteriz. Bağımsız olarak oynamayı öğrenmek önemli olsa da çocuklar başkalarıyla, özellikle de ebeveynleriyle oynamayı severler. Ebeveynleriyle zaman geçirmek isterler ve oyun onlara doğal bir şekilde geldiğinden, çocuğunuzu daha iyi tanımak ve yeni becerileri özgün bir şekilde öğretmek için harika bir fırsattır. Ebeveynler, çocuklarıyla kendi seviyelerinde oynamaya özen gösterdiklerinde hem ebeveyn hem de çocuk için birçok konuda çocuklarla oyun oynamanın faydaları görülecektir.

Çocuklarla oyun oynamanın faydaları nelerdir?

  • Oynamak bağı teşvik eder

Çocuklar, başkalarıyla etkileşime girerek ve oynayarak geçirdikleri zaman aracılığıyla ilişkiler kurarlar. Ebeveynler çocuklarıyla oynadıklarında, onlara olayları kendi bakış açılarından görme, çevrelerini keşfetmek için rol yapma oyununu kullanma, problem çözme becerileri geliştirme ve birlikte eğlenme fırsatı verir. Çocuklar ebeveynleriyle oynadıklarında onlara güvenmeyi, başkalarıyla nasıl etkileşime girmeyi ve rekabetin nasıl sağlıklı işlediğini öğrenirler.

  • Çocuğunuzla oynamak eğlenceli olur

Çocuğunuzla oynamak ikiniz için de eğlenceli olmalı. Yüksek teknolojili oyuncaklar satın almanıza veya karmaşık yapboz parçalarını çözmenize gerek yok. Çocuğunuzu soldan sağa sallayarak, kahraman ve kurtarıcı olarak rol oynayarak veya tahta blokları üst üste dizerek çocuğunuzla oynayabilirsiniz.

Çocuğunuzla oynamak için olumsuzluk veya isteksizlik belirtileri göstermeyin. Çocuklar çok dikkatlidir ve sizden gelen herhangi bir olumsuzluğu kolayca tespit edecekler. Çocuklarınızla oynamaya ne kadar çok zaman ayırırsanız, onları anlamanız o kadar kolay olacaktır. Çocuğunuzla oynamak, ebeveynliğinizi zenginleştirici bir deneyim haline getirecektir.

  • Oynamak büyük stres gidericidir

Gün içinde oyun oynamaya zaman ayırdığımızda, kendimizi genellikle çocuklarımızla daha sık gülümserken ve gülerken buluruz. Bunu yaşadıktan sonra, günün gerginliğinin bir kısmını atabilirsiniz. Oynamak, özellikle fiziksel aktivite içerdiğinde stresi azaltmak için harika bir yoldur. Arka bahçeye çıkmak ve yakalamaca oynamak, parkta yürüyüşe çıkmak veya doğayı keşfetmek, çocuğunuzla oynarken ve onunla bağ kurarken stresi azaltmanın harika yollarıdır. Oyun zamanı, çocuklar için de büyük bir stres giderici olabilir. Onlara hayal kırıklıklarını ve endişelerini güvenli bir ortamda gösterme şansı verir.

Çocuklarla Oyun Oynamanın Faydaları

Çocuklarla hangi oyunlar oynanabilir?

  • Açık havada oynayın. Toplar atın. Çocukları salıncaklarda itin. Çamurlu turta yapın. Mahallede yürüyüşe çıkın. Arka bahçenizde doğa yürüyüşüne çıkın.

  • Kart oyunları, masa oyunları, akıl oyunları vb oyunlar oynayın. Sırayla almayı, nasıl kazanacaklarını ve nasıl kaybedeceklerini öğrenmelerine yardımcı olun.
  • Onları övün, onları cesaretlendirin, onlara gülün. Birlikte bir zanaat projesine katılın. Aile olarak bir yapboz oluşturun.
  • Kurabiye pişirin. Bir resim çizin. Birlikte müzik dinleyin. Birlikte şarkı söyleyin. Müzikle birlikte ritim enstrümanlarını çalın. Gitarı veya klavyeyi kullanıp müzik yapın.
  • Birlikte bir kitap okuyun. Sorular sorun. Hikâyeyi değiştirmelerini veya yeni bir hikaye uydurmalarını isteyin.
  • Birlikte bir film izleyin. Neyi sevdiklerini, nasıl hissettiklerini öğrenin.
  • Çocuğun çıkarlarını keşfedin. Kelimeler veya eylemler gibi rahatsız edici içeriği yorumlayın ve tartışın.

Çocuklarla oyun oynamanın faydaları oldukça fazladır. Çocuklarla oynamak sonsuza dek sürecek bir bağ kurar. Çocuğun sevildiğini ve takdir edildiğini bilmesini sağlar. İhtiyaç duyulduğunda sorunları ve endişeleri paylaşmanın kapısını açar. Ebeveynin çocuğunu tanımasına yardımcı olur. Aynı zamanda aşırı çalışan ebeveynler için büyük bir stres azaltıcıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et