Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaBebekEmzirmeEmziren Annenin Yememesi Gerekenler Nelerdir?

Emziren Annenin Yememesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik, isteklerinizi karşılamak için çeşitli yiyecekler yiyebileceğiniz bir zamandır. Ancak bebek doğduktan sonra, damak tadınızı dinleme özgürlüğüne sahip değilsiniz. Bir şey yemeden önce şu soruları soracaksınız: “Emziren annenin yememesi gerekenler nelerdir?”  “Bebeğim üzerinde bir etkisi olacak mı?”

Sizi bu endişeden kurtarmak için, emzirirken kaçınmanız gereken yiyeceklerin bir listesini hazırladık.

Ancak ayrıntılara girmeden önce size iki şey söyleyelim:

  • Emzirme döneminde günlük besin maddelerinin dozunu karşılamak için düzenli yemeklere ihtiyacınız vardır.
  • Tüm anneler tarafından evrensel olarak kaçınılması gereken böyle bir yiyecek yoktur. Her bebek bir yiyeceğe farklı tepki verebilir.

Şimdi, emziren annenin yememesi gereken gıdalara geçelim. 

Emziren annenin yememesi gerekenler

Emziren annenin yememesi gerekenler

1. Kahve

Kahve neden listenin başında? İçindeki kafein içeriğinden kaynaklanmaktadır. Kahve içindeki bir miktar kafein (veya çay, soda, enerji içecekleri ve reçetesiz satılan ilaçlar) anne sütüne geçer. Yetişkinlerin aksine, bebekler kafeini kolay bir şekilde dışarı atamazlar. Böylece vücutlarında biriken kafein tahrişe ve uykusuzluğa neden olur. Yüksek miktarda kafein anne sütündeki demir seviyelerini düşürebilir ve bebekte hemoglobin seviyelerini azaltabilir.

2. Çikolata

Çikolata, kafeine benzer bir etkiye sahip olan teobromin adı verilen madde bakımından zengindir. Çok fazla kafein veya teobromin alıp almadığınızı bilmenin tek yolu, bebeğinizin davranışını gözlemlemektir. Bir anne günde 750 mg’dan fazla kafein veya teobromin tüketirse, bebek uyku sorunlarından muzdarip olmasının yanı sıra huzursuz olduğu görülebilir.

3. Narenciye

Narenciye C vitamini kaynağıdır, ancak asidik bileşenleri küçük bebeğinizi tahriş edebilir. Olgunlaşmamış gastrointestinal sistemi bu bileşenlerle başa çıkamayacak, böylece bebek bezi döküntüsü, pişik ve daha fazlası ile sonuçlanacaktır.

Bununla birlikte, turunçgil meyvelerini diyetinizden tamamen çıkarmanıza gerek yoktur. Günde bir, iki veya bir tane yemek iyidir. Ancak, mandalina, greyfurt, limon ve portakal gibi narenciye meyvelerini tamamen kesmeye karar verirseniz, bunları papaya, ananas, çilek veya yeşilliklerden C vitamini açısından zengin diğer gıdalarla karşılayın.

4. Brokoli

Dün gece brokoli vardı mı? O zaman bugün bebeğinizde gaz problemleri varsa şaşırmayın. Emzirirken kaçınılması gereken diğer gazlı yiyecekler şunlardır: soğan, karnabahar, lahana ve salatalık. Bununla birlikte, bunu kanıtlayacak araştırma temelli bir kanıt yoktur.

5. Alkol

Alkol anne sütünden anneden bebeğe geçebilir ve nörolojik gelişimini etkileyebilir. Çalışmalar, haftada bir veya iki kez birkaç kadehin bebeğinize zarar vermediğini göstermiştir. Yine de kaçınılması çok iyi olacaktır.

6. Fıstık

Ailenizde fıstık alerjisi olan varsa, bebeğinizi sütten kesene kadar yer fıstığından kaçının. Yer fıstığı içindeki alerjik proteinler anne sütüne ve sonra bebeğe geçebilir. Kızarıklık, hırıltılı solunum veya kurdeşen olabilir. Araştırmalar, erken yaşta fıstığa maruz kalan çocuklar için ömür boyu fıstık alerjisi geliştirme şansının arttığını göstermektedir. Bununla birlikte, emzirme sırasında yer fıstığından kaçınmanın bebeklerde fıstık alerjilerini önlediğini gösteren yeterli kanıt yoktur.

7. Maydanoz ve nane

Maydanoz ve nane, çok miktarlarda alınırsa anne sütünüzü azaltabilen iki bitkidir. Bu otları her yediğinizde, özellikle bebeğiniz büyümeye başladığı zamanki süt miktarını takip etmelisiniz. Aslında, anneler sütten kesildikten sonra süt üretimini durdurmak istediklerinde genellikle nane çayı içerler. Başka bir bitki, adaçayı da süt tedarikini azaltır.

8. Süt Ürünleri

Bebekler inek sütüne karşı hassas olabilir. Anne süt ürünleri yediğinde veya süt içtiğinde, alerjenler anne sütüne girebilir ve bebeği tahriş edebilir. Süt ürünlerini tükettikten sonra bebeğinizde kusma ve kolik gibi belirtiler gözlemlerseniz, bir süre yemeyi bırakmanız gerekir. Diğer belirtiler arasında egzama, cilt sorunları ve uyku sorunları bulunur.

9. Sarımsak

Sarımsak kokusu da sütün içine girebilir. Bazı bebekler bundan hoşlanmaz. Bebeğinizi emzirirken rahatsızlık hissederseniz, sarımsağın sebebi olup olmadığını kontrol edin. Bazı bebekler, sarımsağın güçlü aromasıyla karşılaşırlarsa göğsünüzde yüz buruşturma veya ağlamaya başlayabilir.

10. Baharatlı yiyecekler

Baharatlı yiyecekler bazı bebekleri tahriş edebilir. Bebeğe zarar vermek için biraz biber yeterlidir. Uzun süre rahatsız olurlar. Mümkün olduğunca yiyeceklerinizdeki baharatları azaltın.

11. Mısır

Mısır alerjisi bebekler ve küçük çocuklar arasında yaygındır. Bebeklerde rahatsızlık ve kızarıklıklara neden olurlar. Bebeğinizin mısır alerjisi olduğunu gözlemlerseniz, beslenmenizden çıkarın.

12. Yumurta veya kabuklu deniz ürünleri

Ailede gıda alerjisi geçmişi varsa ve bebeklerde risk oluşturur. Ailenizde kabuklu deniz hayvanlarına veya yumurtalara alerjisi olan biri varsa, emzirirken onlardan kaçının. Yumurta alerjileri, çoğunlukla yumurta beyazlarına duyarlılık şeklinde görülür.

Emziren annenin yememesi gerekenler içinde en çok bilinenleri sıraladık. Ancak tüm bu yiyecekleri yemeyi bırakmak zorunda değilsiniz. Bebeğiniz listedeki birkaç yiyeceğe alerjisi olabilir ya da hiçbirine alerjisi olmayabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et