Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik14. Hafta GebelikGebelikte İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Gebelikte İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Gebelikte ikili tarama testi, fetüste belirli genetik anormalliklerin riskini değerlendirmek için tüm hamile kadınlara önerilen ilk trimester tarama testidir. Gebeliğin 9-13. haftaları arasında yapılabilir ancak ideal örnekleme zamanı 11-13.  haftalar arasıdır. “İkili tarama” terimi, iki işaretleyicinin test edildiği anlamına gelir. Serbest beta insan koryonik gonadotropin (fβ-HCG) ve Gebelikle İlişkili Plazma Proteini (PAPP-A). Bir fetüsün Trisomy 21 (Down sendromu) ve Trisomy 13/18 sendromu geliştirme riskini değerlendirmede yardımcı olur. Bu genetik koşullar, fetüsün hayati organlarını etkileyebilecek, zeka geriliğine ve diğer tıbbi hastalıklara yol açtığından, tüm hamile kadınların bu incelemeden geçmesi son derece önemlidir.

İkili tarama testi, ultrason testi ile kandaki b-hCG ve PAPP-A düzeylerini ölçer. B-hCG, hamilelik sırasında gelişen plasentadaki hücreler tarafından üretilen bir hormondur. Erken gebelikte b-hCG seviyeleri artar. Erken gebelikte b-hCG’nin rolü, korpus luteumun (yumurtalıkta gelişen hormon salgılayan yapı) işlevini sürdürmektir. İlk üç hafta boyunca b-hCG üretimi artar ve 10. haftada (son adet döngüsünden itibaren) en yüksek seviyelere ulaşır. Bundan sonra, doğumdan sonraki birkaç hafta içinde b-hCG seviyeleri düşmeye başlar.

PAPP-A plasenta tarafından salgılanır ve seviyeleri gebelik süresi ile artar. Çeşitli dokular, PAPP-A’yı çok düşük seviyelerde eksprese eder. Koroner arterlerde stabil olmayan plaklar da yüksek oranda PAPP-A eksprese eder.

İkili tarama testinin gerçekleştirilebileceği nispeten ince bir zaman penceresi vardır. Doktorunuz, ilk üç aylık döneminizin sonuna yakın veya muhtemelen ikinci üç aylık dönemin çok erken bir döneminde bir randevu almanızı sağlayacaktır. Normal şartlar altında, kanınızı 11. ve 14. haftalar arasında aldırıp ikili tarama testini yaptırmalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et