Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamileler Ciğer Yiyebilir mi? Hamilelikte Sakatat Tüketimi Nasıl Olmalı?

Hamileler Ciğer Yiyebilir mi? Hamilelikte Sakatat Tüketimi Nasıl Olmalı?

Hamilelerin ciğer yemesi, sakatat tüketmesi tercih edilmez. Hamileler ciğer yeme, sakat tüketme konusunda hassas davranarak bunu sınırlandırmalıdırlar. Bir hamilenin canı eğer gıdaları yüksek oranda çekiyorsa tek seferliğine tüketim yapılabilir. Ancak sıklıkla bu besinlerin tüketilmesi hem anne hem de bebeği için zararlıdır.

Hamileler Neden Ciğer Yiyemez?

Hamilelerin ciğer yememe sebebi, ciğerin hamilelik sürecinde toksik etkilere yol açmasıdır. Ciğer A vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak, A vitaminin hamilelik dönenimde yoğun tüketimi ardından toksik etkiler oraya çıkar. Bu ise bebeğe zarar verebilir. Tüketim ile vücuda alınan toksikler zamanla anne adayının bebeğinin organlarında ve farklı dokularda birikerek ek hastalıklara sebep verebilir. Hastalıkların etkileri ise hamilelik ardından devam eder.

hamileler ciğer

Hamileler Hangi Sakatatları Tüketmemeli?

Hamilelerin yememesi gereken sakatatlar:

  • Karaciğer,
  • Yürek,
  • Böbrek,
  • Dalak,
  • İşkembe,
  • Bağırsak,
  • Beyin,
  • Dil

Bu sakatat tipleri hamilelerin tüketmekten kaçınmaları gereken besinleri oluştururlar. Diğer yandan çiğ balık yani suşi, kokoreç gibi gıdalara da veda etmek gerekir. Çünkü tüm bu gıdalar bakteri oluşumuna en açık olan seçeneklerdir. Üstlerinde yer alan bakterileri eğer iyi temizlenmemişlerse kişiye geçirebilirler.

Hamileler Kokoreç Yiyebilir mi?

Hamilelerin kokoreç yemeleri önerilmez. Özelliklede az pişmiş bir kokoreç tüketimi hamilelerin direkt olarak uzak durmaları gereken bir besindir. Kokoreç hazırlanırken sakatata nasıl bir temizleme işlemi uygulandığından tam anlamı ile emin olmak mümkün değildir. Bu yüzden iyi temizlememeye bağlı gıdada kalan tüm bakteriler anne için risk oluştururlar.

Hamileler ciğer yeme sakatat tüketme hakkında kara alırken, uzmanların hamilelik döneminde klasik kırmızı etin dahi iyi pişirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etiklerini bilmedirler.

hamileler ciğer

Hamileler Neden Sakatat Yememeli?

Hamilelerin sakatat yememe sebebi, sakatatların hamilelik sürecinde kimyasalları vücuda sokma ihtimali taşımalarıdır. Sakatatlar her ne kadar güvenilir bir yerden alınsalar da temizlik işlemleri aşamalarından nasıl geçtikleri hakkında tam bir kanıda bulunmak mümkün olmaz. Kelle paça, işkembe gibi ürünler temizlenirken, daha beyaz görünmelerini sağlamak amacı ile kimyasallara maruz kalmış olabilirler.

Bu beyazlatıcı ürünler tüketim ile anne adayına geçerse, hem anne adayı hem bebek risk altına girer. Maddeler fetüs için çok tehlikeli olabilirler. Diğer yandan sakatat türevi olan besinler de toksin birikimine ciğer gibi sebep olduğundan hamilelik döneminde tüketilmesi uzmanlarca önerilmez.

Hamilelikte Ciğer Yemek, Sakatat Tüketmek Neye Yol Açar?

Hamileyken ciğer, sakatat yemenin yol açtıkları şunlardır:

  • Hamilelikte eğer yüksek oranda ciğer ve sakatat tüketilirse, ilk üç aylık dönemde direkt olarak fetüs sağlığına zarar gelir.
  • Ciğer tüketiminde ölçü kaçırılırsa bebekte doğum kusurları oluşur.
  • Tüketim aşırıya kaçarsa anne adayının karaciğerinde toksin birikimi oluşur.
  • Toksinlerin vücutta olması bebeğin sağlığını da riske atar.
  • Hamileler ciğer yeme, sakatat tüketme kararlarında aşıya katçılarında, belirli ölçüde alınması gereken ve fazlası zararlı olan A Vitamin düzeyini yükseltirler.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et