Cuma, Eylül 6, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Bebeğin hareketleri ile ilgili makalemize hoş geldiniz. Hamileliğin heyecan verici bir simgesi, ilk kez rahminizde bebeğin hareketlerini hissetmenizdir. Bu hareketler bebeğinizin canlı ve iyi geliştiğini gösterir. Bebeğinizin etrafta dolaştığını düşünmek şaşırtıcı ve orada neler yaptığını merak etmek her anne adayında yaşanılan bir durumdur.

Bebeğin hareketleri, hamileliğin 16 ila 24 haftaları arasında hissetmeye başlamalısınız. Bu sizin ilk bebeğinizse, 20 hafta sonrasına kadar hareket hissetmeyebilirsiniz. Daha önce bir bebeğiniz varsa, belirtilerini anlarsınız ve bebeğinizin 16. haftaya kadar erken dolaştığını fark edebilirsiniz. Her iki durumda da, bebeğinizden 24. Haftaya kadar herhangi bir hareket hissetmediyseniz doktor ile görüşün. Her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için bebeğinizin kalp atışlarını dinler. Ayrıca ultrason taraması veya gerekli olduğunu düşünüyorsa diğer kontrolleri yapabilir.

Bebeğin hareketleri dışarıdan ne zaman hissedilir?

Bebeğin hareketleri dışarıdan hissedilmesi genellikle 6. Aydan itibaren olur. Yani 24. Haftadan sonra babalar elleriyle bebeklerinin tekmelerini hissedebilir.

Bebeğin hareketleri nasıl hissedilir?

Hissettiğin hareketlerin türü, bebeğinin ne yaptığına, büyüme ve gelişme aşamalarına bağlı olacaktır. Her bebek farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha aktiftir.

Hissettiğin ilk duygular, çırpınma, şişme, yuvarlanma hissi veya küçük bir tekme olabilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, hareketler normalde daha belirgin ve sık hale gelir.

Bebeğiniz büyüdükçe ve güçlendiğinde, cildiniz rahminiz üzerinde daha sıkı gerildiğinde, tekmelemelerini, titremelerini ve dirseklerini daha kolay hissedeceksiniz. 

sonlarına doğru, kaburgalarınıza atılan tekme zarar verebilir.

Bebeğim ne sıklıkla hareket etmeli?

Her gün hissetmeniz gereken bir hareket sayısı yok. Her bebek farklıdır. Önemli olan bebeğinizin olağan hareketlerini günden güne bilmektir.

Bebeğinizin hareketlerini kolayca hissettiğinizde (yaklaşık 20-24. hafta), onları daha sık fark edeceksiniz. Ancak bebeğinizin hareketlerini her zaman hissetmeyebilirsiniz, özellikle de meşgulseniz ve dikkat etmiyorsanız.

Bebekler günün belirli saatlerinde daha fazla hareket etme eğilimindedir. Siz uyurken daha aktif olabilir. Genellikle, doğmamış bebekler bir seferde 20-40 dakika uyur (bazen 90 dakikaya kadar) ve uyurken hareket etmezler. Bebeğinizin hareketlerini, otururken veya ayakta dururken, uzanıp üzerlerine konsantre olduğunuz kadar kolay fark etmeyebilirsiniz.

Bebeklerin hareketleri büyüdükçe ve geliştikçe değişir. Üçüncü trimesterde daha sık olması gerekir. Hamileliğinizin sonlarına doğru, saatte 16 ile 45 civarında bebek hareketi hissedebilirsiniz.

Sağlıklı bir bebek, doğumda iken hareket etmeye devam edecektir.

Bebeğimin hareketini izlemeli miyim?

Geçmişte, rahimdeki bebeklerin hareketlerini izlemek için tekme çizelgeleri kullanılıyordu. Bu günlerde, çoğu doktor bu çizelgeleri, güvenilmez ve yanlış olabileceği için önermemektedir.

Bunun yerine, bebeğinizin hareket şeklini öğrenmeye çalışın. Her bebek için farklı olabilir. Olağandışı bir şey fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın.

bebeğin hareketleri

Anne karnındaki bebeğin hareketleri neden azalır?

  • Rahim içi büyüme geriliği,
  • Kötü plasental fonksiyon (plasental yetmezlik)
  • Azaltılmış amniyotik sıvı
  • Yaklaşan erken doğum eylemi
  • Fetomaternal kanama
  • Rahim içi enfeksiyonlar

Yukarıdaki durumlar bebeğin hareketlerinin azalmasına etki eden faktörlerdir. Bebeğinizden 24 hafta boyunca herhangi bir hareket hissetmediyseniz doktorunuzu görün. Bebeğinizin hareketleri azalır veya durursa, bu durum sorun olduğuna dair bir işaret olabilir. Bebeğinizin 28. haftadan sonra daha az hareket etme endişesi varsa veya herhangi bir nedenle kaygılanıyorsanız, basit bir kontrol yapın. Sol tarafınıza yatın (bebeğiniz bir yastıkla desteklenir) ve bebeğinizden duyduğunuz hislere iki saat boyunca odaklanın. İki saatte 10 veya daha fazla farklı hareket hissetmiyorsanız, derhal doktorunuzla görüşün. Bebeğinizin sağlığı hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, 10 veya daha fazla hareket hissetmenize rağmen muayene olun. Doktorunuz bebeğinizin kalp atış hızını ve hareketlerini kontrol edecektir. Gerekli olduğunu düşünüyorlarsa, sizi izleme veya tedavi için hastaneye çağıracaktır. Bebeklerin hamileliğin sonuna doğru daha az hareket ettiği doğru değildir. Bebeğinizin hamilelik boyunca hareket ettiğini hissetmeye devam etmelisiniz.

Bebeğin hareketleri önemlidir, çünkü bebeğinizin hareketini hissetmek onların iyi bir işaretidir. Hareketler azalır veya durursa, bazen bebeğinizin iyi olmadığının ilk işareti olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et