Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte Bebeğin Zekâ Gelişimi İçin Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte Bebeğin Zekâ Gelişimi İçin Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi üzerinde etkili olan birkaç temel faktör bulunmaktadır. Genetik faktörler bunlardan en önemlisi gibi görünse de anne adayının hamilelik süreci ve beslenme alışkanlığı tahmin ettiğinizden daha çok öneme sahiptir. Hamilelikte sürecinde anne adayının beslenmesinin bebeğin fizyolojik gelişiminde olduğu kadar zekâ gelişiminde de çok büyük etkisi vardır. Öncelikle anne adayının sağlıklı ve düzenli bir beslenme programına sadık kalması istenir. Bu program anne adayının kendisi ve bebek için ihtiyaç duyacağı tüm karbonhidrat, yağ ve protein ihtiyacının karşılayan bir program olmalıdır. Sonrasında ise bu program dahilindeözellikle demir, çinko, B12, folik asit ve omega-3 gibi vitaminlerin belli dönemlerde yeterli miktarda alınması bebeğin zekâ gelişimine katkı sağlamaktadır.

Anne adayları hamilelik sürecinde beslenme programlarını 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde programlamaya özen gösterirler. Bu program içerisine bebeğin zekâ gelişimine katkısı olan vitaminleri içeren besinleri de orantılı olarak serpiştirmeleri gerekmektedir.

Demir

Bebeğinizin ve sizin ihtiyacınız olan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için oldukça gerekli olan demir vitamini aynı zamanda bebeğinizin konsantrasyon ve zeka gelişimi için de olmaz olmazdır. Hamilelikte anne adaylarının beslenme programında kesinlikle olması gereken kırmızı et ve yeşil sebzelerin yeterli miktarda tüketilmesiyle demir ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz.

Folik Asit

Hamile kalmadan en azında üç ay önce anne adayının folik asit alımına başlaması ve hamilelik boyunca da düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Folik Asit hem bebeğin zekâ gelişimi üzerindeki olumlu etkisi hem de otizm ve bebekte oluşabilecek doğum kusurlarını engelleyici özelliğinden dolayı özellikle tavsiye edilmektedir. Folik Asit içeren ve anne adayının beslenme programında olması gereken gıdalar şunlardır; tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, yumurta, mercimek, ıspanak, maydanoz ve brokoli.

Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi

B12

Anne karnındaki bebeğin bilişsel gelişimi üzerinde etkili olan diğer bir vitamin de B12’dir. Bu vitamin çoğunlukla hayvansal gıdalar sayesinde vücuda alındığından vegan veya vejetaryen olan anne adaylarının doktorlarının belirlediği ölçüde tablet şeklinde almaları önerilmektedir. Çünkü B12 eksikliğinin olması durumunda bebekte nörolojik ve sinir sistemi hastalıklarının görülme riski artmaktadır.

Omega-3

Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi için özellikle ikinci trimester dönemde Omega-3 tüketimine önem verilmesi gerekmektedir. Özellikle balıkta bulunan Omega-3 bebeğin zekâ gelişimi için çok önemlidir. Ancak hamilelik döneminde bazı balık türlerinin yenmesi sakıncalı olabilmektedir. İçerisinde cıva oranı yüksek olduğundan bebeğe zararlı olma ihtimali olanlarkılıçbalığı, uskumru, köpek balığı ve midyedir.  Hamilelik döneminde yeterli Omega-3 alınmaması durumunda bebeğin prematüre doğma, zekâ geriliği olması ve merkezi sinir sisteminde bozukluk olma ihtimalleri ortaya çıkmaktadır. Anne adayının haftalık 350 gram balık tüketmesi bebeğin zekâ gelişimi için gerekli olan Omega-3 alımı için yeterlidir.

Çinko

Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi için ihtiyaç duyulan besinlerinde bir diğeri de çinkodur.  Çinko da yine beslenme programı içerisinde yer alan kırmızı et, tahıllar ve yeşil sebzelerden elde edinilebilmektedir. Anne adayının bebeğin gelişimi için gerekli olan miktarı besinlerden alamaması durumunda doktoru tarafından önerilecek takviyelerle alınması sağlanmalıdır.

Hamilelik Döneminde Bebeğin Zekâ Gelişimini Olumsuz Etkileyenler

Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi üzerinde olumlu katkısı bulunan vitaminlerin alınması kadar bazı unsurlardan da uzak durulması gerekmektedir. Tahmin edersiniz ki bunlardan başlıcaları sigara ve alkoldür. Sigara kullanımı kan damarlarının daralttığından ve kan akışını azaltmasından dolayı bebeğin zihinsel gelişimine de zarar vermektedir. Aynı şekilde alkol kullanımı da fetal alkol sorunuyla birlikte bebeğin zekâ geriliğine de sebep olabilmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et