Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeGebelik Şekeri Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Gebelik Şekeri Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Hamilelik döneminde değişen hormon seviyeleriyle birlikte anne adayının kan şekeri seviyesinde de değişiklik olabilmektedir. Gebelik şekeri olarak adlandırılan ve hamilelik dönemi sonrasında kaybolan bu yüksek kan şekeri oranının sebebi ise plasentanın kanınızdaki glikoz miktarını yükseltecek hormonlar üretmiş olmasıdır. Gebelik şekeri çoğunlukla hamilelik sürecinin 24. ila 28. haftalarında yapılan testlerle tespit edilmektedir. Bu sürece kadar pek fark edilmese de anne adaylarının belli bir yüzdesi hamilelikte diyabet riski taşımaktadır.

Hamilelikte Diyabet Riski ve Tedavisi İçin Önerilenler

Gebelik şekerinin bazı belirtileri olmakla birlikte bunların birçoğu hamilelik döneminde sıklıkla rastlanan semptomlar olduğundan fark edilmesi zordur. Bu yüzden de risk grubunda olup olmadığınız daha da önem kazanmaktadır.

  • Anne adayının hamilelik öncesinde aşırı kilolu olması
  • 35 yaşın üstünde gerçekleşen hamilelikler
  • Önceki doğumlarında 4 kilogram ve üstünde bebek dünyaya getirmiş olan anne adayları
  • Yüksek tansiyon gibi kronik bir rahatsızlığının olması
  • Önceki gebeliğinde, gebelik şekeri tanısının koyulmuş olması
  • Daha önceden ölü bebek doğumu yapmış olmak

Uzmanların bir kısmı bu risk grubundaki anne adaylarının özellikle gözlem altında tutulup test yapılması gerektiğini savunurken, bir kısmı da tüm anne adaylarının hamilelikte diyabet riskini taşıdıklarını iddia ederek test yaptırmalarını önermektedir. Gebelik şekeri, anne adaylarının hamilelik döneminde yaşayıp doğum sonrasında normal hayatlarına devam ettikleri bir rahatsızlıktır. Özellikle hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkmasıyla birlikte anne adayının dikkat etmediği takdirde zorlu bir doğum yaşamasına da sebep olabilmektedir. Anne ve bebek sağlığı için annenin kan şekeri seviyesini gün içerisinde birkaç kez ölçüp kontrol altında tutmaya çalışması gerekmektedir.

Hamilelik diyabeti sorunu yaşayan anne adayları için doktorlar öncelikle beslenme programlarına dikkat etmelerini önermektedirler. Aynı şekilde anne adayının günlük hareketliliği de hamilelikte yaşanan diyabet için oldukça önemlidir. Gün içinde yapılacak minimum 30 dakikalık egzersizler anne adayları ve bebeğin sağlığı için gereklidir. En son çözüm olarak da ilaç kullanımına başvurulması önerilmektedir.

hamilelik diyabeti

Gebelik Şekerinde Beslenme

Hamilelik diyabetiyle mücadele etmenin başlıca yolu kan şekerinizi kontrol altında tutacak şekilde beslenebilmenizdir. Bunun için de özellikle karbonhidrat tüketiminizi olabildiğince azaltarak daha çok protein ağırlıklı beslenerek yapabilirsiniz. Özellikle de tatlı ürünlerle birlikte işlenmişgıdaların da tüketimine dikkat edilmesi önemle vurgulanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki anne adayının hamilelik öncesi ve gebelik şekeri tanısının konulduğu zamanki kilosu ve günlük hareket yoğunluğu bu beslenme programının oluşturulmasında çok önemlidir. Gebelik şekeri olan anne adaylarının beslenme programı kişisel koşulları göz önünde bulundurularak hazırlanması gerekmektedir.

Hamilelikte diyabet sorunu yaşayan anne adaylarının kan şekeri seviyelerini belli bir düzeyde tutmak için bazı şeylere dikkat etmeleri yeterli olacaktır. Beslenme programınızda bu birkaç noktaya önem verirseniz, sağlıklı bir hamilelik geçirmiş

  • Meyveler ve meyve suları içerdikleri yoğun şekerden dolayı anne adayının belli bir miktarda tüketmesi gereken besinler arasındadır.
  • Karbonhidrat deposu olan birçok üründe kan şekerini yükselteceğinden ekmek, börek ve makarna gibi unlu mamullerintüketimine de dikkat etmeniz gerekiyor.
  • İçeriğindeki nişasta miktarından ötürü pirinç ve patates tüketimi de dengede tutulmalıdır.
  • Çay ve kahve tüketimi hamilelik döneminde önerilmemekle birlikte, tüketildiğinde az şekerli ya da şekersiz olması önemlidir.
  • Aynı şekilde şeker miktarı yüksek olan bal, reçel ve çikolata gibi gıdalarda mümkün olan en az seviyede ve dikkatli tüketilmelidir.
  • Hamilelik diyabeti olan anne adaylarının öğün aralıklarına da dikkat etmeli ve uzun saatler boyunca aç kalmamalıdırlar.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et