Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik31. Hafta GebelikHamilelikte İshal Sorununa Çözüm Önerileri Nelerdir?

Hamilelikte İshal Sorununa Çözüm Önerileri Nelerdir?

İshal ve diğer bağırsak değişiklikleri hamilelikte nispeten yaygındır. Çoğu durumda, bunlar hormon seviyelerindeki değişiklikler, yeni gıda intoleransları veya aşırı stres nedeniyle olur. Bu nedenle, ishal genellikle ciddi bir şeyin işareti değildir. 

Bununla birlikte, ishal sık görülürse veya uzun sürerse, kadınların susuz kalma riski vardır, bu da anne ve bebekte potansiyel sağlık sorunlarına yol açabilir.  

İdeal olarak, ishal ortaya çıkar çıkmaz tedavi edilmelidir. Altta yatan nedeni ortadan kaldırmanın yanı sıra, kadınlar su alımını artırmalı ve bazı diyet değişiklikleri yapmalıdır. İshal 3 gün içinde düzelmezse, tıbbi değerlendirme almalısınız. 

Hamilelik sırasında ishalin ana nedenleri

İshal genellikle gıda zehirlenmesinden bağırsak solucanlarına kadar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında ishalin aşağıdaki gibi basit durumlardan kaynaklanması daha yaygındır:

1. Hormonal değişiklikler

Doğal hamilelikle ilgili hormonal değişiklikler vücudun çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirebilir. Özellikle sindirimi ve bağırsak fonksiyonunu etkileyebilir ve kabızlığa veya ishale yol açabilirler. 

2. Yeni gıda intoleransları

Hamile kadınların yaşayabileceği birçok değişiklik arasında, bazı gıdalara karşı artan bağırsak hassasiyeti nedeniyle yeni gıda intoleransları ortaya çıkabilir. Hamilelikten önce iyi tolere edilen yiyecekler aniden gaz artışı ve ishal gibi semptomlara neden olabilir. 

3. Beslenmedeki değişiklikler

Birçok kadın, hamileyken sağlıkla ilgili nedenlerle veya kusma gibi diğer semptomları telafi etmek için diyetlerini değiştirmeyi tercih edebilir. Yeni diyet, özellikle ilk birkaç gününde ishale yol açabilir. 

4. Takviyelerin kullanımı

Optimal embriyonik gelişim için sıklıkla önerildiğinden, hamilelik sırasında takviyelerin kullanımı nispeten yaygındır. Bu takviyeler güvenli olmalarına ve sıklıkla reçete edilmelerine rağmen, özellikle kullanımın ilk günlerinde sıklıkla ishale ve mide hassasiyetine neden olabilirler. 

İshal nasıl tedavi edilir?

Çoğu hamilelik ishali vakası, evde daha hafif yiyecekler yiyerek ve sıvı alımını artırarak ilaçsız tedavi edilebilir. İşte diğer bazı önemli ipuçları: 

  • Kızartılmış yiyecekler, yağlı yiyecekler ve çok baharatlı yiyecekler yemekten kaçının,
  • Pilav, tavuk, sossuz makarna, sütlaç veya bir dilim kızarmış ekmek gibi haşlanmış veya ızgara yiyecekleri tercih edin,
  • Elma, armut veya muz gibi haşlanmış meyveleri kabuğu olmadan yiyin,
  • Filtrelenmiş veya kaynamış su, ev yapımı tuzlu ve şekerli su çözeltileri, hindistancevizi suyu veya diğer meyve sularını için.

Bununla birlikte, ishal üç gün içinde düzelmezse, kusma veya ateş gibi (gıda zehirlenmesinin belirtileri olan) başka semptomlar yaşarsanız, değerlendirme ve olası ilaç tedavisi için doktorunuzu veya doğum uzmanınızı görmelisiniz. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et