Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamileyken Abur Cubur Yemenin Zararları

Hamileyken Abur Cubur Yemenin Zararları

İçeriğinde yüksek oranda yağ ve şeker bulunan ve uzmanlarca boş kalori olarak adlandırılan abur cuburların hiç kimse için sağlıklı olmadığı aşikarken herkes tarafından tüketiliyor olması da ayrı bir ironi olsa gerek.Abur cuburların tüketimi sadece kendinden sorumlu bireyler için bile kısa vadede hayat kalitelerin olumsuz etkileyebilecek yapıya sahiptir ve mümkün olduğunda az tüketilmesi önerilmektedir.Buna rağmen hamilelikte abur cubur tüketme anne adayının hem kendi sağlığının hem de bebeğinin sağlığınınolumsuz yönde etkilenmesine izin vermesi demektir.

Hamilelikte abur cubur tüketiminizi daha sağlıklı atıştırmalık üzerine yönlendirmeniz gerekmektedir. Hatta bunu bir alışkanlık haline getirip hayatınızın sonraki dönemi için de bunu sürdürmenizde fayda var. Zararlı abur cubur türlerine birkaç örnek vermek gerekirse, meselagazlı içecekler içeriğindeki karbondioksitten dolayı anne ve bebek sağlığına zarar verme potansiyeli olan içeceklerdir. Aynı şekilde yüksek oranda yağ, şeker, beyaz un ve kimyasal şuruplarda gıdalarla birlikte vücudunuza giren zehirler olarak tanımlanabilecek güçte zararlıdır.

Hamileyken Abur Cubur Yemenin Zararları

Hamilelikte Abur Cubur Tüketimin Bebek Üzerindeki Etkileri

  • Yağ oranı yüksek olan abur cuburlar bebeğinizin zihinsel gelişimini ve hormonel durumunu olumsuz etkilemektedir. Gebelik boyunca abur cubur tüketmiş annelerin çocuklarında serotonin seviyesinin daha düşük olduğu bunun da ilerleyen yaşlarda duygu durum bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olduğu gözlemlenmiştir. Aynı şekilde bu bebeklerin ileri yaşlarda anksiyete ve depresyona da daha yatkın oldukları belirtiliyor.
  • Bebeğinizi beslenme alışkanlığı üzerinde sizin hamileyken nasıl bir beslenme programına sahip olduğunuzun ciddi bir etkisi olduğu düşünülüyor. Şöyle ki siz eğer bebeğinizi yağ ve şeker oranı yüksek gıdalarla beslerseniz o da ilerleyen yaşlarında bu alışkanlığı devam ettirme eğiliminde oluyor. Bir klişe olarak söylenen “anne ne yerse bebek de onu yer” sözünün çok daha büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.
  • Hamilelikte abur cubur tüketimi anne adayının gerekenden hızlı bir şekilde kilo almasına sebep olur. Bu durum da bebek için hayati risk oluşturabilecek preeklampsi (erken doğum), bebeğin iri doğması, doğum kusuruyla doğma, ölü doğum yapma ya da düşük yapma gibi unsurları ortaya çıkarabilmektedir. Aynı şekilde abur cubur tüketimi anne adayında gebelik şekerinin oluşmasını da tetikleyebilmektedir.
  • Gün içinde anne adayının abur cubur tüketimi iştahının kesilmesine ve bebek için gerekli mineral ve vitaminleri alamamasına da sebep olabilir. Aynı zamanda abur cuburlar lif kaynağı olmadığından ötürü anne adayının kabızlık sorunu yaşamasına ve hatta bu durumu ciddiyetinin artmasına yol açabilirler.
  • Abur cubur olarak tabir edilenlerden bazılarının içerisinde “akriamid” olarak tabir edilen bir madde oluştuğu söylenmektedir. Bu maddenin çoğunlukla nişasta içeren ürünlerin yüksek ısı da pişirilmesi sonucunda ortaya çıktığı belirtiliyor. Özellikle hamilelikte abur cubur tüketiminde içeriğinde bumaddenin olabileceği ürünlerden kaçınılması gerektiği söyleniyor. Çünkü akrimadin tüketimi bebeğin baş çevresinin küçük olması ve düşük doğum aralığında olması gibi olumsuz etkileri ortaya çıkarabileceği belirtiliyor.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et