Salı, Nisan 16, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkKimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal gebeliği yaygın olarak bilinen ismi sessiz düşüktür. Peki, kimyasal gebelik nedir? Belirtileri nelerdir?

Normal bir döllenme olmayan gebelik türü “kimyasal gebelik” olarak isimlendirilmiştir. Bu gebelik türünde yumurta döllenir; ancak döllenmiş yumurta sağlıklı bir embriyoya dönüşemez. Rahim içine yerleşmeden atılır ve gebelik sonlanmış olur. Kimyasal gebeliğe sessiz düşük de deniyor olmasının sebebi ise hiçbir belirti olmadan düşükle sonuçlanmasıdır.

Kimyasal Gebelik Belirtileri

Kimyasal gebeliğin belirtileri merak edilir. Kadınlar bu şekilde bir gebelik olması halinde, hangi belirtilerden yola çıkarak durumu anlayabilir? İlk olarak gebelik için pozitif sonucu alınmasından sonra, kişide kimyasal gebeliğin bir sonucu olarak lekelenme ya da kanama olabilir. En çok görülen ve belirtinin en sık rastlananı lekelenme ve kanama olma durumudur. Gebelik kaybının çok erken bir dönemde yaşanıyor olması, kanamanın parça düşürme gibi olmamasının sebebidir. Hamileler bu bilgilerden yola çıkabilir.

Kana bakılarak kimyasal gebelik belirtileri gözlenebilir. B – HCG hormonunun yükselmesi durumunda tanı koyulacaktır. Beraberinde 3 ile 5 gün arasında kendiliğinden kesilecek olan kanamaların takip etmesi de söz konusu olabilir.

gebelik muayene

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Embriyonun gelişim göstermediği bu durumun nedeni nedir? Kimyasal gebeliğe neden olur? Evet, bu sorunun yanıtı öncelikle yumurta ve sperm üzerinden verilecektir. Yani olması gereken yumurta ve spermden gelen kromozom sayısında değişiklik olması sürecin bu şekilde sonuçlanmasına neden olan durumdur. Spermden 23, yumurtadan 23 olmak üzere 46 kromozom ile birleşme olmalıdır. Fakat bir yumurta ya da sperm daha fazla olduğunda, embriyo kromozom anormalliği sebebi ile sarılır ve normal gelişim göstermez.

Erken gebelik kayıplarının yaklaşık olarak yarısı, embriyonun kromozom sayısı ile alakalıdır.

Kimyasal Gebeliğe Neden Olan Diğer Faktörler;

  • Anormal hormon sevileri
  • Kan pıhtılaşması bozukluğu
  • Tiroit bozukluğu
  • Rahim dışında implantasyon
  • Rahimin ince ve yetersiz iç duvarının olması
  • Frendi, klamidta, toksoplazma gibi ciddi enfeksiyonlar

Yukarıda verilen durumlar, kimyasal gebeliğe neden olur sorusunun yanıtı olarak gösterilir. Bu durumlarda kimyasal gebeliğin çok daha yüksek ihtimal olduğu bilinmelidir.

Kimyasal Gebelik Normal Gebeliğe Döner mi?

Kimyasal gebeliğin normal gebeliğe dönmesi gibi bir durum yoktur. Döllenen yumurta rahibime tutunmadan vücuttan atılacaktır. Normal gebeliğe dönmesi söz konusu değildir. Bunun için herhangi bir önlem alınması, herhangi bir işlem ile gebeliğin kurtarılması mümkün değildir. Gebelik, vücuttan atılarak sonlanacaktır.

hamilelikte bebeğin kilosu

Kimyasal Gebelikten Sonrası Hamilelik

Kimyasal gebelik ile alakalı merak edilenler arasında, bu gebelik türünden sonra yeniden hamile kalmaya ne gibi etkileri olacağı var. Kimyasal gebelik deneyimi olan birinin yeniden hamile kalması mümkündür. Biyolojik olarak bakıldığında, kadın kimyasal hamilelik yaşadıktan sonra sağlıklı bir doğurganlık niteliği ile yeniden hamile kalabilir.

Kimyasal gebelikten sonra hamilelik en kısa süre için 2 hafta veriliyor. Kişinin iki hafta sonra yeniden yumurtlaması biyolojik olarak mümkündür. Doktorların önerisi ise kimyasal gebelikten sonra toplamda 2 adet döngüsünün geçmesinden sonra hamileliğin olmasıdır. Kişinin durumu, doktor kontrolleri ve önerileri dikkate alınarak yeniden hamilelik sürecine girilmesi en doğrusu olacaktır. Kimyasal gebelikten sonra yeniden gebeliği engelleyecek tıbbi bir durum yok. Doktorun önerileri dahilinde sağlıklı bir hamilelik başlayabilir.

Kimyasal Gebelik Deneyimi Yaşayanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kimyasal gebelikte çok erken kayıpların yaşanması tıbbi müdahale gerektirmiyor. Kesin ve şiddetli ağrı, baş dönmesi, vajinal kanama gibi durumların olması halinde tıbbi destek alınması önemlidir. Birden fazla kimyasal gebelik deneyimi yaşanması durumunda ise mutlaka doktor tarafından gerekli testlerin yapılması, bu duruma neden olabilecek hususların incelenmesi gerekiyor. Kimyasal gebeliğe neden olan durum bir hastalıksa, mutlaka bu alanda tedavinin gerçekleşmesinden sonra yeniden bir hamilelik sürecine girilmesi gerekiyor.

Doktor kontrolleri ve kimyasal gebelik sonrası dikkat edilmesi gerekenler bağlamında hareket ederek hamile kalınmalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et