Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaEğlenceEv-YaşamKıyafetlerin Çekmesi ve Esnemesi Nasıl Önlenir?

Kıyafetlerin Çekmesi ve Esnemesi Nasıl Önlenir?

Uzun araştırmalar sonunda aradığımız gömlek, süveter veya elbiseyi buluruz. Eve geldikten sonra kullanmadan önce yıkarız, heyecanla kurumasını bekleriz. Ardından bir hevesle giyeriz. Ancak beklemediğiniz bir sonuçla karşılaşırız. Mağazada denediğimiz kıyafetin bedeniz birden değişmiş olduğunu fark ederiz. Ya çok dar ya da çok bol gelebilir. Kıyafetlerin çekmesi ve esnemesi aslında sık karşılaşılan problemlerden biridir. Alacağımız bazı basit tedbirlerle kıyafetlerin çekmesi ve esnemesi önlenebilir.

Kıyafetler neden çeker veya esner?

Çamaşır yıkamanın tüm “kurallarına” dikkatle uysanız bile, küçülme ve esneme yine de olabilir. Liflerin türü, dokuma ve üretim teknikleri, giysilerin giyilip yıkandıktan sonra ne kadar iyi performans gösterdiğini belirleyecektir.

Her tür giysi lifi farklı tepki verir. Doğal lifler (yün, pamuk, bambu) çoğu insan yapımı liften (polyester, akrilik, naylon) daha esnektir. Gevşek kumaş örgüleri, sıkı dokumalara göre daha fazla esner; ancak gevşek dokumalar, sağlam bir dokumaya kıyasla suya, ısıya ve yıkanmaya maruz kaldığında daha fazla sıkılaşır veya büzülür. 

Doğru çamaşır yıkama tekniklerini kullanarak giysilerin küçülmesi ve esnemesi azaltılabilir. Ne kadar dikkat ederseniz edin, hemen hemen tüm giysilerde kumaşın yıpranması nedeniyle bir miktar çekme veya gerilme olacaktır. 

kıyafetlerin çekmesi

Kıyafetlerde çekmeyi ve esnemeyi önlemek

  • Bir giysi satın almadan önce etiketleri okuyun. Doğal ipler kullanıldığına bakın. Bazı giyim üreticileri, özellikle pazarlık yapılabilen markalar, daha az pamuk kullanıp tasarruf sağlamayı düşünebilirler. Bu tarz kumaşla
  • Giysilere nasıl bakılacağını öğrenmek için etiketleri okuyun. İlgili yönergeleri izleyin kuru temizleme, evde yıkama, su sıcaklığı, türüne çamaşır programı ve kurutma programı önerilerini takip edin.
  • Soğuk su kullanma kıyafetlerin çekmesini engellemez, yıkama sırasında soğuk veya ılık su kullanmak sıcak sudan daha az zarar verir.
  • Çamaşır makinesinde kullandığınız devir sayısı da kıyafetlerin çekmesi ve esnemesi için bir sebeptir. Düşük devir kullanmak her zaman daha iyidir.
  • Giysilerin normal kurumasına izin vermek en nazik yöntemdir ve çekmeyi önlemeye yardımcı olur. Gevşek dokunmuş kumaşlar veya örgüler için giysinin düz bir yüzey üzerinde kurutulması da esnemeyi önleyecektir. 
  • Giysileri havayla kurutamıyorsanız, kurutucuda daha düşük ısı ayarlarını kullanın ve hafif nemliyken giysileri çıkarın ve ev ortamında kurumasını sağlayın.
  • Yıkamalar arasında uzun süre bir giysi giymek esnemeye neden olabilir. Örneğin, yüzde 100 pamuklu mavi kotların ipleri siz onları giyerken gevşer ve kotlar genişler. Düzenli yıkama, esnemeyi kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et