Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkYerleşme Kanaması Nedir? Ne Zaman Olur?

Yerleşme Kanaması Nedir? Ne Zaman Olur?

Yerleşme kanaması gebeliğin erken bir belirtisi olarak kabul edilir ve aşağıdaki adet döngüsü sırasında ortaya çıkar. Duygusal sorunlar, kramplar, baş ağrıları, kahverengi veya pembemsi lekelenme ve akıntı yerleşme kanamasına eşlik eden yaygın belirtilerdir. Genellikle kadınların üçte biri hamilelik sürecinde yerleşme (implantasyon) kanaması ile karşılaşabilir.

Yerleşme kanaması nedir?

6-12 günlük döllenmiş yumurta rahmin iç astarına yapıştığında, yerleşme kanaması olarak bilinen bir durum ortaya çıkar. Yumurtanın bu hareketi, tamamen normal olup ve herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeyen hafif kanama veya lekelenme ile sonuçlanabilir.

Genel olarak, hamile kadınların yaklaşık üçte biri bunu yaşayacaktır. Bir kadının adet dönemine benzer zamanlama ile gerçekleştiği için ikisi karıştırılmamalıdır.

Yerşleme kanaması nasıl oluşur?

yerleşme kanaması

Gebe kalma sırasında, eşinizden gelen bir sperm yumurtayı döller ve bir embriyo oluşturur. Embriyo daha sonra fallop tüplerinden rahme gider. Rahim içine girdikten sonra, embriyo kendini uterus duvarına implante eder. Bu yerleşme rahim duvarındaki bazı kan damarlarını kırabilir ve gebeliğin erken evrelerinde hafif kanamaya neden olabilir. Bu kanama gelişmekte olan bebek için herhangi bir problemle sonuçlanmaz.

Yerleşme kanaması ne zaman oluşur?

Gebe kaldıktan yaklaşık 6-12 gün sonra (sperm yumurta ile birleştiğinde), embriyo uterusun duvarına yerleşir. Bu hareket rahim duvarındaki bazı kan damarlarını parçalayabilir ve kanamalara neden olabilir.

Menstrüasyon yumurtlamadan yaklaşık 11-14 gün sonra (bir yumurta bırakıldığında ve gebe kaldığında) ortaya çıkar. Bu da ikisinin sıklıkla karıştırılmasının bir başka nedenidir. Bazı kadınlar adet önemlerinin birkaç gün erken olduğuna inanabilirler. Yerleşme kanamaları genellikle beklenen süreden önceki hafta içinde gerçekleşir.

Örneğin, cinsel olarak aktifseniz ve 15 Ocak’taki döneminizi bekliyorsanız, 8 Ocak- 15 Ocak arasında herhangi bir lekelenme olması yerleşme kanaması diye sorgulanabilir.

Yerleşme kanaması kaç gün sürer?

Çoğu durumda, yerleşme (implantasyon) kanaması birkaç saatten üç güne kadar sürebilir. İlk hamilelik dönemini geçiren kadınlar, biraz daha fazla lekelenir veya kanarlar.

Hamileyken adet olunur mu?

Bazı kadınlar hamileyken aralıklı vajinal kanama yaşayabilir, bir adet dönemi geçirmek mümkün değildir. Adet sadece hamilelik haricinde gerçekleşir. Her ay, yumurtalık sperm tarafından döllenecek bir yumurta bıraktığında yumurtlama gerçekleşir. Rahim astarı, döllenmiş bir yumurtayı implante (yerleşme) eder, bu da hamileliğe neden olur. Bir yumurta döllenmez ve implante edilmezse hem yumurta hem de rahim astarı vajinadan adet kanı olarak dökülür. 

Hamileyken adet geçirebilir misin? Kısaca “hayır” olacaktır. Kadınlar hamilelik sırasında yumurtlamadığı veya yumurta bırakmadığı için aylık dönemleri geçirmezler. Yerleşme kanaması adet gibi görülebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et