Cuma, Mart 29, 2024

Çalışanlar İçin Süt İzni

Hem devlet dairelerinde hem de özel sektörde çalışan anneler için süt izni uygulaması yapılmaktadır. Bebeklerin hem beslenmesi hem de sağlıklı bir büyüme gerçekleştirebilmesi için anneye ihtiyacı vardır. Doğum izni sırasında SGK’lı annelerin 16 haftalık izni süresince işe gitmeleri gerekmez. Maaşlarının bir kısmını SGK tarafından ödenmesi yapılır. Çalışan anneler talep ettiği takdirde bebeklerini emzirmeye devam etmek için

iznini kullanabilirler.

Anneler süt iznini nasıl kullanabilirler?

Çalışan annelere bebeklerini emziren bilmeleri için gün içerisinde bir buçuk saat izin verilir. Ulaşımı zor olan Büyükşehirlerde anneler işe bir buçuk saat geç gidip bir buçuk saat de erken ayrılmaları söz konusudur. Bu süreyi anneler günlük olarak kullanabileceği gibi toplu olarak haftalık ya da aylık kullanabilir. 

Süt izni kaç ay sürer?

Kamuda çalışan anneler için doğum izninden sonra 6 ay boyunca günde 3 saat, 26 aylık sürede ise 1 günde bir buçuk saat izin verilir.

Özel sektörde çalışan annelere ise firmanın çalışma şartları da göz önünde bulunarak ilk 6 ay için 3 saat son 6 ay için bir buçuk saat olmak zorundadır. Ne yazık ki özel sektörde bu kurallara riayet edilmemektedir. Çalışan kurumun izinleri aksatması ya da maaşlarında kesinti yapması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe yazarak dava açabilir. Süt izni boyunca verilmeyen haklar geri alınabilir.

İzin başvurusu nasıl yapılır?

Çalışan anneler analık izni bitiminden sonra süt izninden yararlanmak için uygun bir dilekçe yazıp izinleri nasıl kullanacağını belirterek çalıştığı kuruma teslim eder. İster gün içerisinde isterse toplu bir şekilde süt iznini kullanma hakkı dilekçede belirtilmelidir. 

Süt izni hangi saatlerde kullanılır?

Yasalarımız doğrultusunda süt izinlerinin kullanımı anneye bırakılmıştır. Gün içerisinde emzirme iznini kendisi istediği zaman dilimine göre ayarlayabilir. Çalışma koşulları da dikkate alınarak işveren ya da kurum amiri ile izin saati ayarlanır. Süt izni istenilirse haftalık, aylık ya da yıllık toplu olarak kullanılabilir. Ancak toplu kullanmak yasal bir durum değildir.  

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et