Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklara tuvalet eğitimi vermek hem çocuklar hem de aileler için önemli bir süreçtir. Bu süreç içerisinde özellikle anne babalar oldukça sabırlı olmak durumundadır. Nasıl ki emeklemeyi, oturup kalkmayı, yürümeyi zamanı geldiğinde öğrenebiliyorsa tuvalet yapmayı da zamanla öğrenecektir. Bu yazımızda ne zaman tuvalet eğitimine başlanması gerektiği, tuvalet eğitimi sırasında nelere dikkat etmeyi, tuvalet alışkanlığını nasıl kazandırılacağı, bezini nasıl ve ne zaman bırakacağı konusunda yaptığımız araştırmaları sizlere aktaracağız. 

Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman verilir?

Çocuklara tuvalet eğitimini vermek için en uygun zaman 24 ila 36 ay arasıdır. Çocukların idrar kesesinin bu dönemde gelişmesi ile birlikte çocuklara yavaş yavaş tuvalet alışkanlığı kazandırılabilir. Her çocuğun bedensel ve ruhsal gelişimi farklı olduğundan bu süreç değişiklik gösterebilir. Genellikle 24 ile 48 ay arasında çocuklar bu alışkanlığı kazanabilir. Çocuklara tuvalet eğitimi verilirken, onların psikolojik durumları göz ardı edilmemelidir.

Tuvalet eğitimi ne kadar sürer?

Her ebeveyn bir an önce çocuklarının tuvalet eğitimini tamamlamasını arzu eder. Bazı çocuklar tuvalet eğitimine hazır bulunup birkaç hafta içerisinde bu alışkanlığı kazanabilirken, bazı çocuklarda ise aylarca bu süreç devam edebilir. Genellikle çocuklarda tuvalet eğitimi 3 ile 6 ay arasında gerçekleşir.

Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?

Çocuklara tuvalet eğitimi

Genellikle ebeveynlerin yaptığı ilk yöntemlerden birisi küçük çocuğa tuvaletinin gelip gelmediği sorulmasıdır. Ancak daha etkili olabilmek için bu soruları sormak yerine onu yaklaşık 2 veya 3 saatte bir tuvalete götürmek gerekir. Tuvalete gittikten sonra yaklaşık 5 dakika civarında onunla birlikte tuvalette beklenilmelidir. Çocuk tuvaletini yapıp yapmadığına bakılmaksızın ona güzel sözlerle övgüde bulunmak gerekir. Alışmakta zorluk çekiyorsa tuvalet eğitimi ile ilgili kitaplar, dergiler veya videolar verilerek teşvik edilmelidir. Ailelerin en sık yaptığı yanlışlardan biri de bezini çıkardıktan sonra onu tekrar takmasıdır. Gece uyurken veya dışarıya çıkarken bezini tekrar takmak sakıncalı bir durumdur. Bu süreç içerisinde sık sık altına kaçırabileceğini düşünerek kolay çıkartılabilen kıyafetler giydirilmelidir.

Tuvalet eğitimi başladıktan sonra oldukça sabırlı olmak gerekir. Çünkü küçük çocuğunuz bu süreçte sizi oldukça zorlayabilir. Tuvalete gitmeden altına kaçırabilir, yerleri kirletebilir. Derin bir nefes alıp eğitime kaldığınız yerden devam etmeniz gerekir.

Bezi çıkarttıktan sonra alıştırma kiloduna geçiş yapabilirsiniz. Eğer bebeğiniz bunu kullanmayı reddediyorsa kesinlikle ısrarcı olmayın. Sürece başlarken kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde lazımlık bulundurun. 

Çocuklara tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler

Bu süreç oldukça karmaşık ve zahmetli bir dönemdir. Çocuklar için tuvalete gitmek, çişini söylemek veya temizlenmek zor olabilir. Bu konuda dikkatli olunması şarttır. Ailelerin bu eğitimi verirken en çok yaptığı hatalar şunlardır:

  • Tuvaletini altına kaçırdığında veya ortalığı kirlettiğinde onlara kızma, bağırma veya cezalandırma
  • Küçük çocuğu ısrarla lazımlığa oturtma
  • Kısa sürede bu alışkanlığı kazanacağını düşünme
  • Bebek bezinin çıkardıktan sonra geri takma.
  • Tuvalet alışkanlığının uzun sürmesi karşısında umudunu yitirme.

Çocuklara tuvalet eğitimi verilirken yukarıda saydığımız maddelere özellikle dikkat edilmesi gerekir. Asla umudunu kaybetmeyip sabırla alışkanlık haline getirilmesi beklenmelidir. Bu süreçte rahat hareket edebilmek için doktorunuzdan veya psikolojik danışmandan destek almalısınız faydalı olacaktır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et