Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Duruş Bozukluklarını Nasıl Engelleriz?

Çocuklarda Duruş Bozukluklarını Nasıl Engelleriz?

Duruş bozukluğu her yaştan insanda görülebilen ve çoğunlukla fiziksel faktörler dolayısıyla çocuklarda omurga eğriliğinin olması gerekenin dışında bir yapıya sahip olması durumudur. Sağlıklı bir insan vücudu genel olarak ele alındığında sırtı hafif kambur ve beli de hafif çıkık yapıdadır ancak bu eğriliklerin artması duruş bozukluğuna işaret etmektedir. Ciddi sırt, bel ve boyun ağrılarına sebep olan duruş bozukluğu ilerleyen yaşlarda görülebildiği gibi asıl çocukluk döneminden gelen bazı yanlışlarla ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda Duruş Bozuklukları oluşmadan bir çok yöntemle önüne geçebilirsiniz.

Çocukluk Döneminde Duruş Bozukluğu Nasıl Oluşur?

Omurganın yapısal değişikliğe uğramasının bir sonucu olan duruş bozukluğu en çok çocukluk döneminde daha kasların güçlenmediği evrelerde yapılan hatalardan kaynaklanmaktadır. Peki, nedir bu hatalar?

  • Çocukların oturuş pozisyonuna müdahale edilmemesi ve bunun bir alışkanlık olarak yerleşmesi
  • Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda düz taban olup olmadığının kontrol ettirilmemesi
  • Çocukların spora yönlendirilmeyip kas gelişimlerini güçlendirmelerinin teşvik edilmemesi
  • Aşırı kilo, aşırı zayıflık ya da yanlış beslenme gibi çocukların fizyolojik gelişiminin takip edilmemesi
  • Okul çağından itibaren çocuklara taşıtılan ağır çantalar ve çoğunlukla tek omuzda çanta taşınmasına izin vererek vücudun ağırlık merkezine uygulanan yanlış baskı
  • Son yıllarda çocukların teknolojik ürünlerle zaman geçirme adına çocukların uzun süre ekran başında sabit durmaları
  • Görme bozukluğunun fark edilememesinden dolayı çocukların daha fazla eğilerek okumaya çalışması
  • Genç kızlarda göğüs oluşumunun etkisiyle dik durmaktan çekinme ve kambur durmaya çalışma
    çocuklarda omurga eğilimi

Henüz kas gelişiminin tamamlanmadığı yaşlarda yapılan bu tarz yanlışlar, ergenlik dönemiyle birlikte çocuklarda ciddi bel, sırt ve boyun ağrılarıyla birlikte kendini göstermeye başlayabilir. Bu durum hem fiziksel olarak vücut duruşlarında bir farklılık yaratırken hem de çocuklarda öz güven problemleri yarattığı görülmektedir.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Giderilmesi İçin Yapılabilecekler

            Çocuklarımızın sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için nasıl bebeklik döneminden itibaren beslenmesine, aşılarına dikkat ediyorsak aynı şekilde onların kas gelişiminin ve vücut pozisyonunda sağlıklı bir şekilde gelişmesi için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

  • İlk olarak düzenli beslenmesine önem vermeli ve kemik gelişimi için süt ve süt ürünlerinin tüketimine ayrıca önem verilmedir.
  • Çocukların erken yaştan itibaren sportif faaliyetlerde bulunması hem kas gelişimleri hem de duruş bozukluğunun giderilmesi için son derecede etkili olacaktır. Özellikle de yüzme, atletizm ve basketbol gibi spor dallarını bu konuda oldukça etkilidir.
  • Spor dışında sanatsal bir aktivite olarak herhangi bir enstrüman çalmayı öğrenmeleri de doğru oturuş ve duruş için yardımcı olur. Piyano dersleri omurganın dik durması açısından özellikle etkilidir.
  • Genel bir sıkıntı olarak okul çağının başlamasıyla birlikte çocukların çanta seçiminde omuz askılarının kalın ve bel kısmının desteklendiği çantaları tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrıca ebeveyn olarak çantasını kontrol etmeli ve fazla ağır olmamasına dikkat etmelisiniz.
    çocuklarda omurga bozukluğu
  • Asıl olarak okullarda da dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da çocukların masa ve sandalyeleridir. En azından anne baba olarak evdeki masa ve sandalyesinin çocuğunuz için ideal ölçülerde ve onun duruş pozisyonuna uygun olmasına önem vermelisiniz. Bu konuda uzmanların genel tavsiyesi ayaklarının rahatlıkla yere sabit basabilmesi ve diz ve kalçanın aynı seviyede olmasıdır. Yanlış oturma pozisyonları da ilerleyen süreçlerde çocuklarda duruş bozukluğuna sebep olmaktadır.
  • Yanlış pozisyonda oturmanın en çok görüldüğü diğer bir alan ise çocukların bilgisayar veya tablet oynarken ki uzun süreli oturuşlarıdır. Anne babaların bu duruma müdahale etmeleri ve kısa süreli aralıklarla oturmalarını sağlamaları gerekmektedir. Ayrıca çocuğunuzda duruş bozukluğu fark ettiğinizde düzeltmesi için sık sık sözlü olarak uyarmanız gerekmektedir.

Çocukluk döneminden itibaren alınacak belli başlı önlemlerle birlikte çocuklarda duruş bozukluğu önlenebilir. Çocuklarda omurga eğriliğinin günlük hayat kalitesini düşürmemesi için yukarıda bahsedilen önlemlerin alınması gerekmektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et