Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocuklarda Konuşma Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda Konuşma Ne Zaman Başlar?

Yeni ebeveynlerin bebeklerin ne zaman konuşmaya başladığını ve bebeklerine daha erken konuşmayı öğretmek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını merak etmeleri alışılmadık bir durum değildir. Çocuklarda konuşma yaşı farklı olsa da çoğu bebek ilk kelimelerini 11-14 aylık olduklarında söyler. Ancak bebekler bundan çok önce iletişim kurmaya (konuşmuyorlarsa) başlayabilir, oyun, gözlem ve ebeveynlerle etkileşim yoluyla büyük miktarda bilgi toplayabilir ve özümseyebilirler. Bu bilgi sonunda bebek konuşmalarının temeli olur. Bu nedenle, ebeveynlerin bebeklerine konuşmayı tam olarak öğretmeleri gerekmese de, ebeveynlerin bebeklerinin ilk kelimelere ulaşmalarına ve bundan sonra dil becerilerinin gelişmesine yardımcı olmalarının en iyi yolu onlarla konuşmaktır.

Çocuklarda konuşma hangi yaşta başlar?

Dil gelişimi yavaş bir süreçtir. Anlamlı konuşmalar için yeterince geniş bir kelime haznesi oluşturmak uzun zaman alabilir. Bebeklerin çoğu ilk kelimelerini 11 ila 14 aylıkken söyler.

Genellikle ilk kelimeler arasında ‘anne’ ve ‘dede’ bulunur, ancak yeterince sık duyduğu herhangi bir kelime de olabilir.

16 aya kadar, kızlar ortalama 50 kelime söyleyebilir ve erkeklerin kelime hazinesi yaklaşık 30’dur. Erkeklerin kız akranlarından iki ay geride kalması yaygındır.

2 yaşında bir bebek 200 kelimeye kadar bilecektir ancak bunların hepsini kullanmayabilir. Ayrıca iki veya üç kelimelik cümlelerle de konuşabilirler.

3 yaşına geldiklerinde, daha da gelişmiş kelime hazinesi, daha karmaşık cümlelerle iletişim kurmasına olanak tanıyacak ve sizinle daha ileri düzeyde konuşmalar yapabilecektir.

Bebeğime konuşmayı nasıl öğretebilirim?

Çocuklarda konuşma

Bebeğinize ilk merhaba dediğinden beri konuşmayı öğretiyorsunuz. Hatta bazı uzmanlar bebeğin dil anlayışının rahimde başladığını düşünür. 

Bebeğinizin konuşmasına yardımcı olmak için şunları yapmalısınız:

1. Erken iletişim kurun

Bebeğiniz isteklerini dile getirmeden çok önce sizinle iletişim kuruyor. Kaldırılmak için kollarını kaldırabilir, başını sallayabilir veya istediği bir oyuncağı işaret edebilir. Çocuğunuzu iletişim yeteneklerini geliştirmeye teşvik etmek için bu erken iletişimi destekleyin. Anlaşılmak onun için yeni iletişim yolları öğrenmeye yönelik motivasyondur.

2. Sık konuşun

Bebeğinizle ne kadar çok konuşursanız, o kadar çok söze maruz kalacaktır. Dışarıdaysanız, bebeğinizi önünüzde bir askıyla taşıyın veya iletişim hatlarını açık tutabilmeniz için ebeveyne dönük bir bebek arabası kullanın. Bebeğinizi öne bakan bir bebek arabasına koymak iletişimi kısıtlar. Seni göremeyecek, muhtemelen ne dediğini de duymayacak.

Yapılan bir araştırma, onları sadece konuşmaya maruz bırakmaktan ziyade doğrudan çocukla konuşmanın önemli olduğunu buldu.

3. Kitap okuyun

Okumak, çocuğunuzun dil becerilerini öğrenmesine ve kelime dağarcığını geliştirmesine yardımcı olmanın mükemmel bir yoludur. Doğumdan itibaren bebeğinize kitap okumak, bu alışkanlığı kazanması için çok önemlidir. Yeni doğan bebeğiniz ne söylediğinizi anlamayacak, ancak sesiniz onu rahatlatacaktır. Büyüdükçe hikayeleri anlamaya başlayacak ve okuduğunuzu dinleyerek kelime dağarcığına katkıda bulunacaktır. 

4. Şarkı söyleyin

Bebeğinize tekerlemeler, şarkılar ve ninniler söylemek dil gelişimi için faydalıdır. Sesinize bayılacaktır (Ne kadar kötü olursa olsun). Ve ona eşlik eden eylemleri tekrar etmekten keyif alacaktır. Tekrarlayan eylemlerin yanı sıra bebeğinizin şarkı söylemeye katılmaya çalıştığını görebilirsiniz.

5. Taklit edin

Bebeğiniz size gevezelik ettiğinde, onu taklit edin. Seslerini, ritmini tekrarlayın ve bir taklit oyunu oynayın. Bebeğiniz tüm dikkatinizi çekmeye, oynamaya ve sizi taklit etmeye bayılacaktır.

6. Onu dinleyin

Bebeğiniz sizinle iletişim kurmaya çalışırken tüm dikkatinizi ona verin. Bu sadece konuşmayı öğrenmek için kendine olan güveni geliştirmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda ona nasıl iyi bir dinleyici olacağını da öğretecektir.

7. Cümleler kurun

Çocuğunuz tek kelime kullanarak iletişim kurabildiğinde, tam cümlelerle cevap verdiğinizden emin olun. ‘Bebek konuşması’ kullanıyorsa, uygun kelimeleri kullanmaya devam etmelisiniz. Henüz tam cümlelerle konuşamayabilir veya uygun kelimeleri söyleyemeyebilir, ancak doğru yanıt vererek bir öğrenme fırsatı oluşturabilirsiniz.

Çocuklarda konuşma zamanı gelişimsel olarak farklılık gösterebilir. Özellikle erkek çocuklarda konuşma becerisi çok geç gelişebilir. Böyle durumlarda kesinlikle doktorunuzdan destek alın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et