Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaÇocukÇocuk GelişimiÇocukların Öfke Nöbetleri ile Nasıl Başa Çıkılır?

Çocukların Öfke Nöbetleri ile Nasıl Başa Çıkılır?

Ebeveynler ve yetişkinler olarak mükemmel değiliz. Bazen çocuğumuz öfke nöbeti geçirdiğinde, onlara uygunsuz bir şekilde tepki verebiliriz. Öfke nöbetleri stresli olabilir ve bizler hata yapmaya meyilli insanlarız. Bununla birlikte, öfke nöbetine gösterdiğiniz tepkinin çocuğunuzun tepkisini büyük ölçüde etkileyeceğini bilmek önemlidir. Başka bir deyişle, duygunun yükselmesi veya duygunun azalması arasındaki fark olabilir. Çocuğunuzun büyüdükçe duygularını düzenlemeyi nasıl öğreneceği konusunda da fark olabilir. 

Küçük çocukların öfke nöbetleri normal mi?

Tek kelimeyle, evet. Öfke nöbeti, kısa süreli öfke patlamaları, ağlama, çığlık atma veya bağırma gibi mantıksız davranışlardır. Oldukça yaygındır ve bir çocuğun gelişiminin standart bir parçasıdır.

“Öfke nöbetleri çocuğunuzun istediğini elde edememesinden kaynaklanır. Öfke nöbetlerini, size üzgün ve sinirli olduklarını söylemenin bir yolu olarak düşünün.”

Öfke nöbeti birçok çocukta görülen bir durumdur. Son derece yaygındır ve çocuğunuzun gelişiminin önemli bir parçasıdır. 

Öfke nöbetlerini önlemek için ne yapılmalı?

Öfke nöbetleri


Öfke nöbetlerinin olma ihtimalini azaltmak için yapabileceğiniz şeyler şunlardır:

  • Stresi azaltın. Yorgun, aç ve aşırı uyarılmış çocukların öfke nöbetleri geçirme olasılığı daha yüksektir.
  • Çocuğunuzun duygularına uyum sağlayın. Çocuğunuzun duygularının farkındaysanız, büyük duyguların yolda olduğunu hissedebilirsiniz. Neler olduğu hakkında konuşabilir ve çocuğunuzun zor durumlarını yönetmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun dikkatini dağıtabilirsiniz.
  • Öfke nöbeti tetikleyicilerini aklınızda bulundurun. Mesela alışveriş yaparken çocuğunuz öfke nöbeti geçirebilir. Öfke nöbetlerini önlemek için önceden plan yapabilir veya ortamı değiştirebilirsiniz. Çocuğunuz bir şeyler atıştırdıktan sonra alışverişe çıkmak yardımcı olabilir.

Bazen ne yaparsanız yapın, öfke nöbetleri olur. İşte öfke nöbetleriyle başa çıkmak için bazı fikirler:

  • Sakin olun (veya öyleymiş gibi yapın!). Gerekirse kendinize bir dakikanızı ayırın. Eğer sinirlenirseniz, durumu hem siz hem de çocuğunuz için daha da zorlaştırır. Konuşmanız gerekirse, sesinizi sakin ve düz tutun, yavaş hareket edin.
  • Çocuğunuza duygularını yönetmesi için yardımcı olun.
  • Öfke nöbetini bekleyin, önlem almaya çalışın. Çocuğunuza yakın durun ki orada olduğunuzu anlasın. Ama onunla mantık yürütmeye çalışmayın veya dikkatini dağıtmayın. Öfke nöbeti başladığında artık çok geçtir.
  • İhtiyaç duyduğunuzda kontrolü ele alın. Çocuğunuz bir şey istediği için öfke nöbeti yaşarsa, ona istediğini vermeyin. Çocuğunuz bir şey yapmak istemiyorsa, muhakemenizi kullanın. Örneğin, çocuğunuz banyodan çıkmak istemiyorsa, kendinizin çıkacağını söyleyin.
  • Yaklaşımınızda tutarlı ve sakin olun. Çocuğunuz bazen sinir krizi geçirirken istediğini bazen verip, bazen vermezseniz, sorun daha da kötüleşebilir.
  • Çocuğunuz iyi davrandığında, onu övgü ile ödüllendirin 

Çoğu çocuktaki öfke nöbetleri biraz çaba, sabır ve netlik ile yönetilebilir. Ama ya başa çıkamayacak kadar şiddetli hale gelirlerse mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et