Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkDoğurganlığı Olumlu ve Olumsuz Etkileyen Faktörler

Doğurganlığı Olumlu ve Olumsuz Etkileyen Faktörler

Gebe kalmamaya genellikle farklı faktörlerin bir kombinasyonu neden olur. Bunlar hem çevresel hem de fiziksel olabilir. Doğurganlık için strateji oluştururken aşağıdaki 9 faktör dikkate alınmalıdır. Doğurganlığı etkileyen bu 9 faktörün birkaçını kontrol etmek zor veya hatta imkânsız olsa da, çok önemlidir. Her birinin doğurganlık üzerindeki etkisini anlamak hamilelik için size yardımcı olabilir. 

1. Yaş

Fiziksel bedenlerimizin birçok yeteneğinde olduğu gibi, ne kadar genç olursanız, o kadar verimli olursunuz. Bu, yaşlı bir kadının hamile kalmasının genç bir kadından daha uzun sürebileceği anlamına gelir. Öte yandan, çok sağlıklı bir 35 yaşındaki kadın, sigara içen, içki içen ve egzersiz yapmayan 25 yaşındaki bir kadına göre hamile kalması daha kolay olabilir. Yaş her şey olmasa da, daha yaşlıysanız, hamile kalmanız biraz uzun sürebilir.  

2. Hastalıklar, Bozukluklar, Genetik

Vücut sistemlerini zayıflatan veya vücudun kaynaklarını üreme görevlerinden yönlendiren her şey potansiyel olarak doğurganlığı azaltabilir. Kısa süreli bir enfeksiyon veya ailede ölüm gibi akut duygusal stres, doğurganlığı geçici olarak azaltabilir. Kronik bir hastalık, fiziksel bir kusur veya genetik bir bozukluk doğurganlık üzerinde daha kalıcı bir etkiye sahip olabilir. Temel sağlığınızın farkında olmak ve tıbbi tavsiye almak, bu faktörlerin doğurganlığınız üzerindeki etkisini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

3. Hormonlar

Doğurganlık ve kadın hormonları hakkında düşünürken östrojen kolayca akla gelir, ancak aslında beyinden, yumurtalıklardan, tiroidden ve adrenal bezlerden gelen daha fazla hormon, doğurganlığı koordine etmeye katılır. Bazen hormonal bir dengesizlik düzeltilemez, ancak birçok durumda tedavi olabilir. Doğurganlığınızı test etmek dengesizlikleri ve gerekirse çözümleri tanımlayabilir.

4. Uyku

Uyku yoksunluğu, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık ve obezite gibi birçok kronik durum için artan riskle bağlantılıdır. Uyku eksikliği ayrıca stresle başa çıkma yeteneğinizi azaltabilir ve hamilelikle uyumlu olmayan bir ilaca ihtiyaç duyma olasılığınızı artırabilir. İyi bir uykuya öncelik vermek, doğurganlığınızı artırmak için yapabileceğiniz en basit şeylerden biri olabilir. 

5. Stres

Hayat streslidir. Ekonomik gibi dış kaynaklardan ve hastalık gibi iç kaynaklardan gelir. Stres, üreme de dahil olmak üzere vücuttaki her sistemi olumsuz etkileyen sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. O halde, stresinizi yönetmeyi ve sağlığınız üzerindeki etkisini azaltmayı öğrenmek sadece genel refahınıza değil, aynı zamanda doğurganlığınıza da fayda sağlayacaktır.  

6. Beslenme

“Ne yersen osun” demenin kesinlikle bir sebebi var. Vücudunuz inşa etmek, onarmak ve büyümek için hammaddelere ihtiyaç duyar ve bu hammaddeler yediğiniz yiyeceklerden gelir. Diyetinizde gerekli besin maddeleri yoksa, vücudunuz bir çocuğu düşünmek ve büyütmek yerine, sağlığınızı korumak için ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olmayacaktır.

Ayrıca, hamilelik öncesinde ve sırasında kritik olduğu bilinen folik asit, demir ve kalsiyum gibi çeşitli vitaminler ve mineraller de vardır. Dengeli bir diyet, aşağıdaki beş gıda grubunun günlük diyete dahil edilmesi anlamına gelir: sebzeler ve baklagiller, meyve, tahıllar, yağsız etler ve süt ürünleri. Yiyecekleriniz mümkün olduğunca organik olmalıdır. İlave şeker oranı yüksek gıdalar da sınırlandırılmalı veya kaçınılmalıdır. 

7. Toksinler

Modern dünya, hava ve su kirliliğinden işlenmiş gıdalardaki kimyasallara kadar çok sayıda toksik hakaret sunmaktadır.

İyi dinlenme, beslenme ve sıvı alımı, vücudunuzun kaçınılamayacak toksinler ile baş etmesine de yardımcı olur. Gebe kalmayı düşünürken madde bağımlılığı için yardım almak çok önemlidir, çünkü bu şeyler gelişmekte olan bebeği, bazen tüm yaşamları boyunca ciddi şekilde etkileyebilir.

doğurganlık

8. Egzersiz

Egzersizin sizin için iyi olduğunu biliyorsunuz, ancak bunu gününüze sığdırmak zordur. Düzenli egzersiz tüm vücut sistemlerinize fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir kiloya ulaşmanıza ve stresi azaltmanıza yardımcı olur. Ve çoğu kadın için, yerleşik bir egzersiz rutini hamilelik boyunca güvenli bir şekilde devam ettirilebilir, yani siz ve bebeğiniz bu önemli yaşam tarzı değişikliğinden yararlanmaya devam edebilirsiniz. Ancak yorucu egzersizlerden ve aşırılıktan kaçınmalısınız. Çünkü vücudunuzun kaynaklarını tüketebilir ve doğurganlığınızı azaltabilir.

 9. Ağırlık / Vücut Yağı

Birçoğumuz için korkunç bir konu olan vücut ağırlığı dengesizliği, kısırlık da dahil olmak üzere sayısız sağlık sorunuyla bağlantılıdır. Egzersiz, beslenme, stres azaltma vb. aracılığıyla doğurganlığınızı artırma çabanız, kilo / vücut yağınızı uygun bir yan etki olarak iyileştirme eğilimindedir. Ve kilonuzdaki % 5-10’luk bir değişikliğin bile olumlu bir etkisi olabilir. Vücut ağırlığınızın doğurganlığınızı etkileyip etkilemediğinden emin değilseniz veya bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız, rehberlik için bir sağlık uzmanına danışın.

Yukarıda saydığımız doğurganlık ile ilgili çoğu faktör geçici ve çoğunlukla geri dönüşümlüdür. Şimdi sigarayı bırakıp ve hormon seviyeleriniz düzenlenmelidir (yumurtalarınız ve yumurtalık rezervinizdeki hasar maalesef kalıcı olsa da). Sağlıklı bir kilo alın ve düzenli bir uyku düzenine girin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et