+2 oy
360 göst.
Yemek-Tarifler kategorisinde (2,296 puan) tarafından
Daha önce hiç yapmadım sevdiğim birşey de değil ama bebeğim beğendi yapmak istiyorum. Tarhana otu şart mı evetse nerden bulabilirim? Bide kurutma işlemi zor mu hergün güneş ister mi burda bazen hava kapalı oluyor. Balkona orta sehpayi koyup üzerinde kurutabilirim diye düşündüm. Sizce ? 

19 Cevaplar

+2 oy
(6,798 puan) tarafından
Tabi ki yaparsın tarhana otu ne bilmiyorum hiç duymadım hayır tam tersi serin yerde daha çabuk kurur güneş daha da cıvıtıyo annem bana her zaman herkes anasının karnında öğrenmiyo ilki güzel olmazsa diğeri olur diye hep cesaretlendirdi sende kendine öyle yap 
(2,296 puan) tarafından
Bakalım süzme yoğurdu da kendim yapabilirsem yapayım İnşaAllah biraz zor oluyor bebekle bir yandan konserve falan ama yapmak istiyorum. İlikli kemik suyu yapmıştım ondan da koydum tarhanayi pişirirken çok beğendi tabi bide azıcık tuz. Tuzsuz yemiyor :(
(6,798 puan) tarafından
Fazla olmadıktan sonra tuzdan birşey olmaz canım küçük kızım diyet olduğu halde tuz attırıyor doktor aşırı olmadıktan sonra süzme yoğurt işi kolay da onun için kayınvalidem temiz beyaz tülbent yapmış iyi süzüyo bebeklerle birşeyler yapmak yorucu ama onlar için uğraşınca insan biraz rahat ediyo ne yediği belli diye
(2,296 puan) tarafından
Tülbentim var arada bir peynir yapıyorum onu kullanırım. Evet kendi yaptırdığımızi yedirince içimiz rahat oluyor diğer türlü içime sinmiyor
(6,798 puan) tarafından
Yap gitsin canım hava iyice soğumadan
-Reklam-
+2 oy
(684 puan) tarafından
Duymadım hiç canım tarhana otunu yani ne annemden ne kayınvalidemde katmadılar
(2,296 puan) tarafından
Olur o zaman otsuz teşekkürler
(684 puan) tarafından
Ne demek canım sen iste yeter ki yaparsın
+2 oy
(1,317 puan) tarafından
Tarhana otu kokulu yapıyor , biz katmıyoruz hiç. Zaten takır takır kurutmuyorsunuz kaşık kaşık döküp ön arka yapıyoruz 
(2,296 puan) tarafından
Kaç günde kuruyor
(1,317 puan) tarafından
Geçen ay yaptık 1 gün de kurudu , sonra ufak ufak parçaladık yarım günde öyle bekledi . Kevgirden geçirdik. Azsa mutfak robotunda da çekersiniz , çekilmezse biraz daha bekletirsiniz .
(2,296 puan) tarafından
Teşekkür ederim
+1 oy
(1,473 puan) tarafından

Biz tarhana otu kullanmıyoruz ve kendinde yapabilirsin çok basit. Bende ilk defa kendim yapmıştım geçen sene. Kurutmadan yaş olarakta kullanabilirsin. Biz yaş olanını daha çok seviyoruz dicem ama ikisi de aynı tat ya :)

(1,473 puan) tarafından
Damak lezzeti canım bir şey diyemem bana da aynı tat geliyor :) ama yap bebeğin yesin çok faydalı
(684 puan) tarafından
Ben hamileyim canım daha paylaşan kişi değilim :)
(2,296 puan) tarafından
Yaş olanını nasıl muhafaza ediyorsunuz
(684 puan) tarafından
Buzlukta canım bana sorduysan
(1,473 puan) tarafından
Biz de buzlukta muhafaza ediyoruz.
+1 oy
(13,391 puan) tarafından
Tarhana otunu ilk defa duyuyorum biz kullanmayın yoğurt kapya biber nohut falan koyuyoruz 21 gün mayalamaya bırakıyoruz. Sonra 1 gün güneşte aksama kadar ufaliyoruz kurudukca. Daha sonra içeriye alıp seriyoruz. Toz halinde kurumaya bırakıyoruz 
(13,391 puan) tarafından
Hayir canım çürümüyor arada karıştırıyoruz mayalaniyor
(1,597 puan) tarafından
Arada değil her gün karıştırılıyor öyle çok güzel oluyor bir günde yapılan Tarhanalar un kokuyor
(280 puan) tarafından
Asit asit oluyor mu. Ben yaptım 10. Günde üstü beyaz beyaz oldu. Attım
(1,597 puan) tarafından
Her gün karıştırmak lazım sıcak günlerde iki defa da karıştır sıkıntı olmaz ama karıştırmak lazım
(13,391 puan) tarafından
Ustu beyaz olması nohut mayalandiriyor bizim evimiz serin olduğu için annem 2 güne 1 karıştırır ama evet her gün de güzelce karıştırmak daha iyi olacaktır.
Kesinlikle katılıyorum 2 3 gün bekletip yapanlarda var ama ben o tarhana lezzetini bulamadım onlarda
+1 oy
(4,215 puan) tarafından
Bebeğim icin bende yaptım csnim. Kapya biber havuç soğan sarımsak kuru nane yogurt ve tam bigday unu kullandim. İki gun mayaladim fazla eksi olmasin diye. Az bisey yetiyo zaten. İnce ince ser daha cabuk kurur . Biz balkona sermistik ama annem gunese de koydu eksisi gider dedi aklinda bulunsun. Ya da porsiyonlayip dondurucuya at.
+1 oy
(536 puan) tarafından
Bende yaptım canım hiç yapmamistm kızıma yaptm yeni bitti bu sene 17 ay dokcak işte çokta güzel oluyor faydali cocuklaraayaorsin niye yaoamicaksn
+1 oy
(1,597 puan) tarafından
Çok da kolay yaparsın miss gibi de olur tarhana otu isteğe göre koyulur uğraşma ne gerek var ben geçen sene birer kilo malzemeden yaptım dünya kadar oldu iki kilo kadar kalmış bu sene yapmadım siz de seviyormuşsunuz zaten yarım kilo malzemeden yap bir sürü olur o.  Güneş şart değildir kurutma işlemi için rüzgar olsun yeter bir gününü ayır akşam olmadan bitirirsin zaten gözünde büyütme sakın bebeğin yiyorsa yap miss gibi sağlıklı bir çorba içer yapacaksan detay da verebilirim 
(2,296 puan) tarafından
Evet detay istiyorum:)
(1,597 puan) tarafından
Geliyor şekerim :) şimdi ben kendi yaptığım tarhanam biber domatesten yarım kilo fazla olmalı çok yapacaksan 1 kilo fazla olmalı rengin müthiş oluyor sen çok yemiyoruz dediğin için bir kilo domates bir buçuk kırmızı biber kapya biberi yani 1 kilo olmasa da olur süzme yoğurt tuzunu kat tadına bak tabii onunla beraber karıştır ben birer kilodan yaptım tarhanama 5 kilodan fazla onun gitmişti ona göre domates biberinin kafanda ayarla ele yapışan bir hamur olana kadar yoğur kapağını kapat serin bir odada ya da balkonda 21 gün beklet her gün karıştır hangi şehirde yaşıyorsun bilmiyorum sıcak bir yerse her gün karıştır gerekirse çok sıcak günlerde 2 defa da karıştırabilirsin üzerinde beyazlıklar olursa korkma onları kaşıkla alıp at tabi tarhanayı da telef etmeden 21 günün  dolduktan sonra balkona 2 katlı sofra bezini ser kaşık kaşık üzerine dök Güneş olması şart değil ama o gününü o tarhanayı ayırman lazım ona göre ayarla kendini git gel evir çevir kendini çekecek zaten hızlı bir şekilde kendini çekecek git gel evir çevir elinle ufala küçük parçalara ayır elini ufaladıkça bu koruyacak bir süzgeçi ters çevirip iyice kurduktan sonra tabii takır takır olmayacak dikkat et süzgeçin arkasına avucunun içi ile sürt o zaten süzgeçin altına un gibi süzülecek böyle böyle tarhananı alıp bir tepsinin üzerine sereceksin büyük bir sini üzerine ser hepsini öyle ufalayıp tepsiye serdikten sonra kapı penceresi açık bir odada birkaç gün kalacak elinle karıştıracaksın birbirine yapışmasın topak olmasın diye iyice kuruduğundan emin olduktan sonra kavanozlara kat ne kadar olur bilmiyorum çok olursa buzdolabına koy hatta ben dondurucuya atıyorum bayatlamasın diye çünkü evler doğalgazlı sıcak yani bozulma ihtimali de olabilir kullanacağım kadar küçük bir kavanozda dışarıda bırakıyorum tekrardan o kavanozu dolduruyorum kullandıkça yeniliyorum bu kadar merak ettiğin aklına takılmış olursa sor tatlım öyle gözünde büyüttüğün gibi tarhana yapmak aman aman bir şey değil
+1 oy
(5,352 puan) tarafından
Trndyoldan da bebek için ürünler satan sitelerden alabilirsiniz, doğal kendi yapıp satan insanlar da var. Ağustos ayında yapsaydınız daha iyi olurdu. 

Ya da az biraz tereyağ içinde soğan kavurun sonra biber sonra domates atın en son un atıp kavurun su ekleyin bu karışımı blenderdan geçir aynı tarhana gibi oluyor en son yoğurt terbiyesi koyup bir taşım kaynatabilirsin. 
+1 oy
(2,374 puan) tarafından
Trendyolda organik bebek tarhanası satılıyor. Alıp yedi rebilirsiniz, siz sevmiyormuşsunuz zaten
(2,296 puan) tarafından
Onların da nasıl yapıldığını bilmiyorum. Hijyenik mi değil mi içinde mesela hazır süzme yoğurt mu kullanılmış yoksa ev yoğurdu mu vs vs
(2,374 puan) tarafından
Allah aşkına bu kadar kasmayın. Sonsuza kadar full organik falan besleme şansınız yok
+1 oy
(1,476 puan) tarafından
Yapımı kolay canım kendin çok rahat yaparsın. Tarhana otunu hiç duymadım yıllardır yaparız ilk kez duydum.Un, yoğurt, yumurta, pirinç, kırmızı mercimek, kapya biber, domates, biraz da salça, nohut bunlardan taneli olanları geceden ıslat sabaha yumuşar. Onları robottan geçir bütün malzemeleri büyük leğende eğer varsa teknende karıştır bolca nane kat tuz da at mis gibi kokar. 1-2 gün bekletsen yeterli sonra temiz bir mendil serersin kullanmadigin odaya da serebilirsin balkona da serebilirsin. Un serperek bir tahta üzerinde oklavayla aç ya da öyle yapamazsan çorba kaşığı ile al incelt incelt at mendile. Fazla kurutma ki robottan geçirmesi zor olmasın aynı gün içerisinde 2 3 saatte bir ters düz çevir ertesi gün al robottan geçir toz halinde olarak tekrar iyice kurutabilirsin. Annem kendi tarhanasini hiç dışarı sermedi camları açık bıraktı odanın içine serdi ben kendimi kini balkona serdim. Afiyet olsun şimdiden :)
(2,296 puan) tarafından
Pirinç mercimek nohut pişirmeden robottan geçiyor mu
(1,476 puan) tarafından
Geçiyor bir gece önceden suya koy ertesi güne yumuşuyor
+1 oy
(12,241 puan) tarafından
Valla biz koyde yaptik kaynanam yapti yani yardim ettik ama yaparsin bence. O baya fazla yapti o yuzden bikac kisi yaptik ama sen bebege kadar yapsan yeterli az bisey. Gunes olmasina gerek yok havalar daha iyi kurur yani. Otta koymadi o yaparken
+1 oy
(825 puan) tarafından
Tarhana otuna falan gerek yok soğan domates kıröızı kapya biber yoğurt nohut ve un katılır bize bebeğinizin yaşı tutuyorsa tuz katarsınız hem bozulmasını engeller biberi domatesi kaynatır içine haslanmış nohutu yoğurdu katar karıştırırsınız sonrada altığı kadar un katarsınız hafif cıvık bi hamur elde edersiniz 21 gün mayalanır sonra serer kurutur kalburdan geçersiniz hiçte zorluğu yok sadece bebek için yapacaksanız birer kilo biber domatesten bile olur 
(2,296 puan) tarafından
Baktığım tarifte de birer kilo domates soğan biber yazıyor tahminen ne kadar tarhana çıkar gram olarak
(2,296 puan) tarafından
Birgün mü mayalanacak ?21 yanlışlıkla yazdınız sanırım
(825 puan) tarafından
Biz 21 gün mayalandırırız sonra süreriz
(825 puan) tarafından
Ortalama 2-3 kg kadar çıkar gibi içine aldığı unla alakalı biraz
+1 oy
(814 puan) tarafından
Kız ne tarhana otusu evde kendim tabiki yapabilirsin ama ben E bebek den alıyorum hep oğlum severek içiyor. 
+1 oy
(6,905 puan) tarafından
Tarhana otu hiç duymadım canım tabiki de kendin yapabilirsin zor bir şey değil bizde yaş olanı yapılıyor en çok bende yapacaktım da bu yıl yenge yapmış sağolsun 2 gün önce verdi gerek kalmadı artık seneye yaparım Allah nasip ederse 
+1 oy
tarafından
Canım,k.marasli olararak maras tarhanasi çok çok farklı o biraz zor ama diğer tarhana nasıl yapılır bilmiyorum toz gibi olan
(2,296 puan) tarafından
Siz nasıl yapıyorsunuz
tarafından
Biz dövme iyice pişer eksi tuzlu,ayranla yoğrulur baharat falan eklenir iyice sıcak sıcak yoğrulur sonra ince serilir dümdüz falan ugrastirir
+1 oy
(1,389 puan) tarafından
Ben hiç yapmadım ama annem lerde yaparken gördüm yardım eddim annem biraz yarma buğday 2 bidonda köy yoguru alır onları kaynatr soguyuncada konserve sissleerine koydu bir yaşında oğluma konserveyi açıp  su karistiripkaynatiyorum hazir çorba gibi ama daha besleyici ve doğal oğlum sevdi istersen sende öle yapabilrisin canm
(2,296 puan) tarafından
Biber soğan domates kullanmiyor muydu anneniz
(1,389 puan) tarafından
Hayır sadece yarma yoğurt ve taze nane
0 oy
(533 puan) tarafından
Ya al  evet yapımı yapan ablalar dan ne onun zahmetını cekeceksın hem yapma seyı gectı onun 
(980 puan) tarafından
Nereye gectı ajsjsjssj rüzgarda daha güzel kurur 1 gunde  kuruyor zaten ayrıca kız kendısı yapmak ıstemıs onu soruyor almayı bılmıyor mu sence?
(533 puan) tarafından
Sen bana ne atar yapıyon esra Aaaaa :) :) bebekle zor olur ama demıs ya temız yapan çok güzel yapan insanlar var vallaha emeğe degmıyor :) ben bırınden aldım ay o kadar mı lezzetlı olur tadı damagımda kaldı tukenmıs hem temız yapıyor özene ozene o bazısında affeder sın koku gelıyor ya o koku yok yap yap ye çok harıkaydı
(980 puan) tarafından
Kendın yapınca da güzel oluyor canım bence denemelısın
0 oy
(980 puan) tarafından
Yaparsın canım birşey yok inan kı başına geçene kadar zor gelıyor her iş gayette kolay herşeyi katıp mayalanmaya bırakıyosun  20 gün falan sokrasında kasık kasık döküyorsun ben üşendigim ıcın şilte tarzı naylonum var temız  ona sererim dümdüz yayarım ıkı gun durur sonra ufalarım

İlgili sorular

+1 oy
14 cevap 619 göst.
10 Ağustos 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 264 göst.
14 Aralık 2021 Diğer kategorisinde elis (2,029 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 268 göst.
0 oy
9 cevap 9,365 göst.

405,836 soru