İnek sütü hangi ırk, dil veya dine mensup olursanız olun bilinen en sık allerjen gıdadır. Tüm dünyadaki gıda allerjilerinin % 50-70 nedeni inek sütü ve inek sütü proteinleridir. Özellikle inek sütündeki kazein ve B-Laktoglobulin yüksek allerjenik proteinlerdir. İnek sütü hem tip-1 (anafilaktik tip) IgE aracılığıyla oluşan ciddi allerjik reaksiyonlar yapabileceği gibi, diğer tip allerjik mekanizmalarla da bir çok allerjik rahatsızlığa neden olmaktadır. Özellikle inek sütü proteinleriyle oluşan müküslü kanlı yeşil renkli ve köpüksü dışkılama ile giden Eozinofilik Proktokolit sık görülen, bütün testlerin normal çıktığı bir inek sütü allerjisi hastalığıdır.
2-İnek sütü hem barsaktan gizli kanama yoluyla, hem de emilmeyen zayıf demir içeriğiyle çocuklardaki demir eksikliği anemisinin en sık nedenidir.
3- İnek sütü çoğu allerjen ve sindirilemeyen yüksek protein ve mineral içeriği nedeniyle hem böbrek solüt yükünü arttırmaktadır, hem dehitratasyon(susuzluk)' a sebep olmaktadır.
4- İnek sütündeki fazla doymuş yağ asitleri Ca emilimini azaltır, yüksek oranda P da içerdiği için Ca/P oranı 1' e yakın olup Raşitizm riski yaratır.
5- İnek sütü esansiyel yağ asitleri yönünden fakirdir, çocuğun beyin ve sinir gelişimi bundan olumsuz etkilenir.
6- İnek sütünde İyot, Çinko, Cvit, E vit, Dvit ve Bakır oranları düşük, P, Na oranları yüksektir.
Ayrıca sayamadığımız kabızlık, laktoz intoleransı, Astım tarzı hastalıkları tetikleme gibi başka dezavantajları nedeniyle biz 3 yaşına çocuklara inek sütünün kesinlikle içirilmemesini, 3-7 yaş arası çocuklara da günlük 250 ml'yi geçmeyecek şekilde inek sütü verilmesini, çocuğun Ca ihtiyacı için süt yerine yoğurt, peynir ayran tarzı süt ürünlerinin verilmesini öneriyoruz