Öncelikle kendimden örnek vereyim, ben saf bir çocuk olmama rağmen yedi yaşındayken yatak işi dahil her şeyi biliyordum.
Şimdi gelelim İslami boyutuna. Evet belki büluğa ermedi çocuk ama aklı kestiği için namahrem olmasa bile namahrem gibi davranılır. Ben 7 yaşından büyük erkek çocuğa da çıkmam mesela, erkenden öğrensin. Bu mesele namaz meselesinde olduğu gibi kademe kademe öğretmek için böyledir.
Bilirsiniz, çocuğun namaz kılması, namaza alışması için yavaş yavaş kaldırırlar. Önce bazı namazları kaçırmasına göz yumulur mesela, sevdirmek için beraber camilere gidilir. Namaz sanki artık farz olmuş gibi davranırız ki çocuk ciddiye alsın. Zaten bu sürece adapte olana kadar eksikleri ve hataları çok olur, yavaş yavaş, teker teker giderilir. Büluğ çağına erdiği gün de artık namazı bir yetişkin gibi kılıyor olur.
Aksi türlü büluğa erer ermez artık sana namaz farz hadi kalk denilse çocuk bu durumu nasıl hemen benimseyip alışsın? Bir de günümüzde her ailede illa ki bir namaz kılmayan varken… Ağaç yaşken eğilir.
Bu 8 yaş meselesi de esasen bunun gibidir. Çocuğa namahrem algısı yavaş yavaş yerleşsin diye yapılır.
Benim çocukluk arkadaşım erkektir mesela, 9 yaşıma kadar oynadık. O benden bir yaş küçüktü. Zamanı geldi ben medreseye başladım, annemiz daha da oynamayın artık erkekler erkeklerle, kızlar kızlarla oynasın dediler.
Şahsen ben mutlu olmuştum, erkek ve kız oyunlarında bile fıtri farklılık söz konusuydu ama çok da eğleniyordum tabi. Arkadaşım da biz de yadırgamadık mesela bu durumu çünkü olması gerekenin bu olduğunu ailemiz bize zaten 6-7 yaşlarımızdan beri söylüyordu.
Bilinçli çocuk yetiştirmek önemli işte. Şakkadanak artık oynamayın derseniz yadırgayabilirler.
Şimdi gelelim ahlaki boyutuna. Onlar çocuk evet ama o dönemde çocuklar kendilerini keşfetme peşindeler. Allah korusun kimse evladını doktorculuk oynarken yakalamak istemez. Ben de bir yaştan sonra oynamaması taraftarıyım çünkü insan kendi çocuğu için bile yapmaz diyemezken bir de başkasının büyüttüğü çocuğa nasıl güvensin?
Ben 7 yaşındayken bir kız arkadaşımız bize anne babasının yatakta yaptıklarını anlatıyordu mesela. Annem çok dikkatli bir kadın olmasına rağmen ben çok şey duydum. Neyse ki annem herkesten evvel usulünce çoğu şeyi yüzeysel anlatmıştı da ben şoka girmemiştim.