+3 oy
486 göst.
Çocuk & Ebeveyn kategorisinde (687 puan) tarafından

Arkadaşlar benim bir arkadaşım var. Mahallesinde kadınlar Kur an-ı Kerim öğrenmek için bir evde toplanıyorlarmış. O da gitmişti. Çocuklar da bir odada oynuyorlarmış. Adkadaşın da 7-8 yaşlarında 2.sınıfa giden oğlu var. Kadının biri oğlunla kızım oynamasın gibi bir şey söylemiş.Arkadaş da daha gitmedi o yüzden.Sizlere sorum  O yaşlardaki çocuğun niyeti pis değilken kadının niyeti neden bozuk? Bunun hükmü nedir? @Alaska  etiketleyemediğim Nuray hanım.

Herkes yorumunun fikrini paylaşabilir tabi

Düşünceleriniz yorumlarınız için çok teşekkürler. Gerçekten burasının artı yönleri böyle postlar. Çok güzel bakış açıları var. Herkesin de doğru olduğu yanları Var.

19 Cevaplar

+6 oy
(822 puan) tarafından

Öncelikle kendimden örnek vereyim, ben saf bir çocuk olmama rağmen yedi yaşındayken yatak işi dahil her şeyi biliyordum.

Şimdi gelelim İslami boyutuna. Evet belki büluğa ermedi çocuk ama aklı kestiği için namahrem olmasa bile namahrem gibi davranılır. Ben 7 yaşından büyük erkek çocuğa da çıkmam mesela, erkenden öğrensin. Bu mesele namaz meselesinde olduğu gibi kademe kademe öğretmek için böyledir.

Bilirsiniz, çocuğun namaz kılması, namaza alışması için yavaş yavaş kaldırırlar. Önce bazı namazları kaçırmasına göz yumulur mesela, sevdirmek için beraber camilere gidilir. Namaz sanki artık farz olmuş gibi davranırız ki çocuk ciddiye alsın. Zaten bu sürece adapte olana kadar eksikleri ve hataları çok olur, yavaş yavaş, teker teker giderilir. Büluğ çağına erdiği gün de artık namazı bir yetişkin gibi kılıyor olur.

Aksi türlü büluğa erer ermez artık sana namaz farz hadi kalk denilse çocuk bu durumu nasıl hemen benimseyip alışsın? Bir de günümüzde her ailede illa ki bir namaz kılmayan varken… Ağaç yaşken eğilir.

Bu 8 yaş meselesi de esasen bunun gibidir. Çocuğa namahrem algısı yavaş yavaş yerleşsin diye yapılır.

Benim çocukluk arkadaşım erkektir mesela, 9 yaşıma kadar oynadık. O benden bir yaş küçüktü. Zamanı geldi ben medreseye başladım, annemiz daha da oynamayın artık erkekler erkeklerle, kızlar kızlarla oynasın dediler.

Şahsen ben mutlu olmuştum, erkek ve kız oyunlarında bile fıtri farklılık söz konusuydu ama çok da eğleniyordum tabi. Arkadaşım da biz de yadırgamadık mesela bu durumu çünkü olması gerekenin bu olduğunu ailemiz bize zaten 6-7 yaşlarımızdan beri söylüyordu.

Bilinçli çocuk yetiştirmek önemli işte. Şakkadanak artık oynamayın derseniz yadırgayabilirler.

Şimdi gelelim ahlaki boyutuna. Onlar çocuk evet ama o dönemde çocuklar kendilerini keşfetme peşindeler. Allah korusun kimse evladını doktorculuk oynarken yakalamak istemez. Ben de bir yaştan sonra oynamaması taraftarıyım çünkü insan kendi çocuğu için bile yapmaz diyemezken bir de başkasının büyüttüğü çocuğa nasıl güvensin?

Ben 7 yaşındayken bir kız arkadaşımız bize anne babasının yatakta yaptıklarını anlatıyordu mesela. Annem çok dikkatli bir kadın olmasına rağmen ben çok şey duydum. Neyse ki annem herkesten evvel usulünce çoğu şeyi yüzeysel anlatmıştı da ben şoka girmemiştim. 

(21,312 puan) tarafından

Dostum bu cinsel konularda eğitim nasıl olur peki bu konuda bı bilgin var mı? Ailenin ölçü ve sınırları ne olmalı mesela. Benim çocuğum da 5 yaş olmak üzere. Korkmaya başladım şimdi siz böyle 7 yaş falan deyince ne yapayım nasıl anlatayım 

(822 puan) tarafından

Ben mümkün mertebe üstten ve çok yüzeysel anlatılma taraftarıyım. Mesela çocukları arasından biz nasıl olduk diye soran tek bebe ben olunca annem karnımda büyüyüp karnımdan çıktınız demişti. Bu mesele beni 17 yaşıma kadar insanlar sezaryen doğum yapar diye düşünmeye itmişti.

Fıkıh en doğru öğretim şekli. Ne hoca için ne talebe için utanç duyulacak bir mesele yok.

Ben adet olmadan evvel biliyordum mesela, kadın akıntısı nedir, rahim nedir, erkek zekeri ve kadın ferci iki farklı organdır çünkü “erkeğin zekeri kadının fercine dahil oldukta” diye guslün şartlarında belli başlı şeyler yazıyor. Hoca da bunu üstünkörü ama kötü olmayacak şekilde anlatıyor çünkü ilim bu.

Benim aklım 7de kesmiş, sizin çocuğunuz belki 9da belki 6da keser. İlim de şahsi ve ferdidir. Bence her şey çok çok çok yüzeysel anlatılmalı, travma yapılmamalı.

Daha geçen 9 yaşında adet olan ama adet olmak ne demek hiç bilmediği için ortalığı ölüyorum diye birbirine katan bir kızcağızla karşılaştım mesela. 9 çocuk diyoruz ama aslında değil işte. Annesi 8 yaşında anlatabilirdi.

Cinsellik de böyle ama bence bir tık daha dikkatli olunması gerekiyor. Bilmeyene öğreteceksin tabi yüzeysel ama merak da ettirmeyeceksin.

Geçen bir anne bu konu hakkında utandığı için “ben bir şey anlatmam internet var açsın öğrensin” dedi diye ne kadar sinirlendim. Bu çocuğa “gel babanla yatakta napıyoruz gör öğren” demekten farksız. İnternet filtresiz. Siz çocuğun aklını korumak için filtreli koruyarak anlatırsınız ama internet direkt gösterir. Sonra çok işin içinden. 

(21,312 puan) tarafından

Ya doğru bı de ergenlik yaşı da çok düştü. Daha erken davranmak gerek. Teşekkürler bilgi için ☺️

-Reklam-
+5 oy
(3,645 puan) tarafından

Buluga erene kadar birlikte oynamalarinda bir sakınca yok ama 8 yas artık çok da küçük değil hepsinin her şeyden haberi var.

Ben olsam yanımda oynayacaklarsa bir şey demem ama görmediğim bir yerde oynamalarina ben de izin vermem. 

(3,645 puan) tarafından
+2

Yani kendi tercihi istemiyor olabilir. Belki onun kızı erken ergenliğe girmiştir ya da  hanfendi dikkat ediyordur bilemedim. Annesi olarak çocuğunun arkadaşlarını seçme hakkı var ama dini boyutu dediğim gibi ergenliğe girene kadar oynamalarinda bir sakınca yok

(1,320 puan) tarafından

O zman haremlik selamlık okula gönderim yapıyorsunuz..sonucta ilk okul çocukları hep birlikte oynayabiliyor 

(3,645 puan) tarafından
+1

Ne saçma bir yorum okulda tek bir odada mi kalıyorlar arkadaslari var öğretmenler var kalabalık bir ortam. Dışarıda oynamalarina da müsade ederim ama bir odada yalnız oynayamazlar

(1,189 puan) tarafından

aynı oda fikrine kesinlikle katılıyorum. alaska da yazmış aşağıda. çocuğunuzu doktorculuk oynarken bulmak istemezsiniz diye, çok doğru. dışarıda, kalabalıkta, okulda bi yaşa kadar evet oynayabilirler. zaten bir yaştan sonra kızlar kızlarla, erkekler de erkeklerle oynuyor. herkes hem cinsini buluyor ergenliğe girene kadar. hatta 6-10 yaş arası kızların geneli erkekleri genel olarak sevmez(babaları hariç)

burda da okudum, çevremde de duydum. cinselliği bilmeseler bile kendilerine keşfettikleri için hadi şunu aç, ay bi kere öpeyim mi tv de böyle yapıyorlardı gibi şeylerle birbirlerine yaklaşabilirler. o yüzden yalnız oynamamalılar. 

(3,645 puan) tarafından

Sonradan pişman olmamak için baştan önlem almak çok daha önemli diye düşünüyorum aman biri kırılır mı uzulur mu diye düşünecek konular değil bunlar.  

+4 oy
(2,971 puan) tarafından

Oynayabilir ama ben yanındaysam. Yoksa yalnız bırakmam. Daha geçen gün burada post açıldı komşusunun 6 yaşında ki oğlu kızlarıyla oynarken açıp pipisini göstermiş. Siz de acın bakayım demiş. Her şeye alınacaksanız kimseyle gorusmeyin.

+2 oy
(2,616 puan) tarafından

Valla bizim hocalarimizda cekinmezdi cocuklarini da sakinmazdi ha dikkatli olun ustunuze basiniza ne oynadiginiza dikkat edin derlerdi sukrekli kontrol ederdik ama buluga ermemis cocuga da boyle bisey demezdik yani onlarin daha gunahi yok ki bilmiyorum biz mi yanlisiz onlar mi empati yapiyorum benim oglum var kiz mahremse erge de mahrem dimi ben ogluma o yaslarda eger bi ergenlik belirtisi yoksa kizlarla oynama demem 

+2 oy
(510 puan) tarafından

Bende bir erkek çocuk kızımla oynamasını istemem dünya çok berbat geçen gün eşimin kuzeni geldi oyun esnasında kızıma sariliyordu öpüyordu çok sinirlendim kızımı çektim getirdim kızım 3 buçuk çocuk 12 yaşında

(510 puan) tarafından

@ASMIRA&TOPRAK&RUZGAR neden gerçek olmasın  

(510 puan) tarafından
+1

@Casperiye benim söylediğinin dışına götürüyorsun konuyu ben küçükken çok şeye maruz kaldım ve kızımı gözlemlemek normal benim için o çocuktada tuhaflık hissetim yine olsa yine yaparım kızımı korumam en büyük hakkım 

(510 puan) tarafından
+1

@SERENAD ben iyi niyetle öpmediğine eminim çünkü tuhaflık hissetim ayrıca ben çocukken bu tür şeylere mazur kaldıgim için bir kız annesi olarak hep şüphe ile yaşamam normal

(1,549 puan) tarafından

Gamze seni o kdr iyi anlıyorum ki çocukken böyle birşey yasadysaniz herkese şüphe duyuyorsunuz ve bunu emin olun en yakın yapmaz dediğiniz  yapıyor iki oğlum var bı çocuk aeverken bu şekilde tepki gösterilse üzülürüm evet kiizm olsa da aşırı kollayici olrum istemsiz bence annelere buyuk rol dusuruyo çocuğun annesi oğlum bebeği öpme hasta olur sıkıştırma ağlar falan demesi gwrekiyor  illa o anlamda değl ama mesafasini koruması gerekiyor kimse kimseye güvenmiyor artık 

(510 puan) tarafından

Evet bende kırıcı değil ama nazik bir şekilde uyarıyorum öpme sarılma fln diye

+2 oy
(1,662 puan) tarafından

dinen nasıldır bilmiyorum ama benim her yaşımda erkek arkadaşlarım oldu. çocukken de oynadık büyükken de görüştük. hatta uyku vakti gelene kadar akşam 22, 23lere kadar birlikte olurduk özellikle yaz aylarında. 

ailelerimiz çok şükür edebi, ayıbı öğrettiiği için mahremlerimizi bilir ona göre oynardık. hiç de sorun yaşamadık. büyüdüğümde de yine usulünce seviyemi koruyarak hep oldu erkek arkadaşlarım. 

ben çocuğu kasıtlı olarak kısıtladığınızda çocuğun inadına tehlikeye koştuğunu düşünüyorum. ok misali, yayı ne kadar çok geri çekersen ok, saldığında o kadar hızla ilerler. çocuğu belli yaşa kadar kısıtlarsın evet ama senin sınırlarından çıktığı anda birden fırlar bir daha da tutamazsın. bu erkek kız arkadaşlığı değil her konuda böyle bence.

misal, bana sigara içmek serbesstti. annem özellikle konuşmuştu, "istiyorsan iç bak paket burada ama zararı, kokusu, parası malum" diye. ve ben hiç tatma ihtiyacı bile duymadım. kısıtlanan arkadaşlarımın çoğu şuan bağımlı

+2 oy
(940 puan) tarafından

Dışarıda işlerim vardi.kayinvalidemi evime çocuklara bakması için cagirmistim.kaynimin ogluda gelmiş(annesi umredeydj)Eltimin oğlu 11 yaşında 4 yaşındaki kızıma özel bölgesini açmış.kizim hemen bağırmış babanne  böyle böyle yaptı diye .hiç kimseye güvenmiyorum.kizimida sürekli tembihlerim babandan baska kimseye sarılmak yok diye

.He bide oğlum var 9 yaşında sınıfındaki herkes herşeyi biliyor 3 yıldır küfürler herşey havada uçuşuyor.

+2 oy
(386 puan) tarafından

Bende oyun oynarken sürekli gözetim altında tutuyorum.ayrı odadalarsa da sık sık gidip kontrol ediyorum.kızımıda uyarıyorum sürekli özel bölgelerine dokunan olursa  birisi öperse bana söyle diyorum.benden saklamaması gerektiğini söylüyorum.

Maalesef çocuklar artık herşeyi erken yaşta öğreniyorlar bizimde çocuklarımızı korumamız gerekiyor.

+2 oy
(16,412 puan) tarafından

Başlarında bir yetişkin olmali bence. Kiz annesi olarak söylüyorum ben tek başlarına bırakmam. Çok meraklı oldukları için istenmeyen bişeyler olabilir. Buna firsat vermemek için denetimim dışında erkek çocukla bir odada bırakmam ben. 

+2 oy
(29,745 puan) tarafından

Küçük yaşta sorun yok ama 8.9 yaş sonrası çocuklar çok meraklı ve herşeyi hemen hemen bilip görüyorlar yanlız bırakmadım tanımadığım çocukla gözümün önünde oynamalarına müsade ederdim 

+2 oy
(8,593 puan) tarafından

Gözümün gördüğü yerde değilse bende müsade etmem biz 8 yaşında çocuktuk ve saftık ama şimdikiler malesef öyle değiller 

+1 oy
(5,087 puan) tarafından

Benim oglum 7, sitedeki kiz arkadaslarinin yasida hemen hemen ayni. 7 ve 9 yas arasinda. Kimi zaman kizlar bize gelir kimi zaman benim oglum onlara gider. Biz komsular toplaninca hepsi bi odada oyun oynar. Daha kucuk onlar. Herseyin farkinda diyenlere de sasiyorum. Onlarin hicbiri aa bu kiz veya erkek diye bakmiyolar. Hepsi notr arkadas diye bakiyolar. Cocuga ne ogretirsen onu yapar. Dini hassasiyeti varsa o acindan da bakinca sacma. O cocuk daha ergenlige girmemis. Bu mantikta cocugunu okula da gondermesin. Cocuguna guzel ahlak ogretecegine erkek ve kadini sadece sex yapabilecek bayagilikta dusunen pis zihniyetli biri. Bana gore pedofilidir iki kucuk cocuga bunu yakistiran kisi. Bende olsam asla bi daha gorusmez ayni ortama girmezdim o kadinla.

Bu arada kadinin Kuran ogrenmesine engel olmus. Bunun vebalini tasiyabilir mi bu kadar hassas olan biri(!) tartisilir.

+1 oy
(114 puan) tarafından

Vallahi biz sokaklarda erkekle de oynadik kizla asla sorun olmadi.Ama simdiki nesil bir değişik ya.Oglum var ama ben baska oglan cocuguyla da tek basina baska odada oynadiginda da rahatsiz oluyorum.Kendi yasiti ile degilde kendinden buyuk olunca Bisey yapar mi diye.Zihin pis degil aslinda.Turkiyede cok pis seyler yasandi.Adanada yasiyoruz biz.Google yazarsan bizim karsi komsunuzun 7 8 yasindaki oglunu 17 yasindaki cocuk goturup kanala atti ve kurtarmadi çıkmasin diye eline basmış öldü cocuk.Gelde güven şimdi elin cocuguna!

+1 oy
(3,696 puan) tarafından

Valla ister mağarana dön deyin ister yobaz ama o yaştaki çocuklar her boku biliyo artık . Ergenlik yaşı vücut olarak olmasa da kafa olarak çocuklarda çok aşağıya düştü artık. Öyle çocuklar var ki ailesinin saldığı herşeyi bilen yapan.  Benim oğlum 4 yaşında bı yere gidince ya da misafir gelince bile ya yanımızda oynatır ya da kalkar sürekli kontrol ederim . Çocukta olsa kimseye guvenmiyorum kusura bakmasınlar. Ha direk senin çocuğunla benimki oynamasın diyemem . Belki benim çocuğum onlara kötü şeyler ogretcek kim bilir . Çocuğu da darlamadan uzaktan gözetim en iyisi 

0 oy
(1,218 puan) tarafından

Benim oğlum 7 yaşında masum melek hiçbir kötü sözü nieyti yok vicdanlı bir çocuk eğer bir kadın kızımla oğlun oynamasın derse o kadının sokağından dahi gecmem 

(687 puan) tarafından

Olay bu sanırım. Arkadaşınki de öyle bir çocuk. Niyetinde fikrinde öyle cinselliğe yönelik bir şey yok. Sessiz saf. Ben de tanıdığım için kadına kızmıştım biraz içten içe. Ama yorumlarların da doğru payları var. Günümüz şartları çok kötüleşti. Güven kalmadı kimseye. O açıdan bakınca hak verdim biraz

(1,218 puan) tarafından

Tabi herkesin kendi görüşü ama herkes kendi çocuğun potansiyelini bilir benim çocuğum fena olsa ben zaten kendim kızlarla başbaşa oynatmam

0 oy
(395 puan) tarafından

Artık zaman iyi degil her çocugun elinde telefon var illa ki çıkyor  karşilarina 

Hepsi herseyi bal gibi biliyor  bizim zamanimizdaki gibi saf bisey degiller artik 

Birakin kiz erkek cocugunu erkek erkege kiz kiza bile ben şahsen izin vermem 

Linçleyenlerde linclesin umrumda degil

Yanimda ne oynuyorsa oynasin gozumun onunde olun basbasa asla izin vermem

Zaman bozuk hanimlar herkes tedbirini alacak. 

+Rabbimin izniyle islam uzere yetistirecegiz insallah

Oyle igren igrenc haberler duymaktansa 

Agac yas iken egilir.

Klasik olarak magaramda mutluyum

0 oy
(920 puan) tarafından

Pes gerçekten nasıl bir toplum da büyüyoruz bu derece bu hale geldik

0 oy
(20,935 puan) tarafından

Hükmü nedir bilmem ama kadının kişisel tercihi olabilir o kadar kalabalık ortamda ev içinde bende olsam sanırım tereddüt ederdim çünkü bazı çocuklar maalesef cinsiyeti keşfetme çağında olabiliyor bazıları ailesinden uygunsuz şeyler görmüş oluyor parkta vs olabilir ama bir komşu evinde odaya toplanıp yetişkin gözetiminden uzakta oynamasını istemem 

0 oy
(21,178 puan) tarafından

Kendi zihniyeti pis işte benim oğlum 9 yaşında sınıfta erkekler maç yapar sınıfımızın bi kızı var oda onlarla maç yapar hergün ben başlarındaym çocuk ya onlar demin okuldan geldim 3 yaş oğlum kız çocuğuyla oynadı

İlgili sorular

0 oy
16 cevap 333 göst.
6 Şubat 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
+2 oy
12 cevap 225 göst.
23 Mart 2025 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Sil bastan_ (1,773 puan) tarafından soruldu
+2 oy
4 cevap 86 göst.
0 oy
7 cevap 216 göst.

Kategoriler

1,447,104 soru

23,771,528 cevap

315,971 kullanıcı

...