Bebeğimin bıngıldağı 5 aylıkken kapanıyor, bu normal mi?

0 oy
44 göst.
önce Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (5,175 puan) tarafından

Bebeğim 5 ay 9 günlük. Premature doğdu düzeltilmiş yaşı 3 ay 29 günlük. Bıngıldağı kapanmak üzere . Doktor kontrolünde evet ama merak ediyorum sizin çocuklarınızda da oldu mu olduysa bir sorun oldu mu? 2 kızım daha var ama böyle bir durumla karşılaşmadım birazda tedirginim aslında.

1 cevap

0 oy
önce (16,077 puan) tarafından

2 çocuğumda kapalı doğdu 🤓 ilki doğdu baktık yok biz elliyoruz anlamıyoruz doktor diyo az açıklık var. Kayınvalidem dediki eşim için oda böyle doğmuştu neyse ikinci doğdu oda aynı 🤓 öyle büyüttüm biri 3.5 yaşında biri 6

önce (5,175 puan) tarafından

Maşallah maşallah ☺️ inşallah bizde bu süreci sıkıntısız atlatırız 

Doktor bir şey dedi mi mesela kayınvalideme sağlık ocağı hemşiresi bu çocuk geri zekalı olur mu muamelesi yapmış benim de oğlum ilk doğduğunda doktor D vitaminini her gün verme demişti bana sonra ben başka bir doktora gittim dışarıdan özel muayenehane o doktor dedi ki o sana kimse bunu diyen saçmalamış D vitamini sadece bıngılda için değil kemik gelişimi beyin gelişimi için hiç bırakmadan kullanacaksın dedi ben de kullandım hiçbir sıkıntı yaşamadık zaten biz ellediğimizde hissetmiyorduk ama doktorlar ellediğinde açıklık var diyorlardı bana Bir de bıngıldak sadece üst tarafta değilmiş o kemikler arka tarafta da varmış yani sadece üstün açık ya da kapalı olması önemli değilmiş

Bana sağlık ocağındaki ebe küçüldüğünü söyledi zaten premature doğduğu için aylık kontrole gidiyoruz . Doktora da ebenin dediklerini söyledim bizim için baş ölçümleri önemli dedi. Şuan da gayet normal dediler. D vitamini ile ilgili bir şeyde denilmesi hatta yenisi verildi kullanmaya devam etmem için 

Aynen önemli olan kafasının doğru orantıda büyğmesi. Birşey olmaz Allahın izniyle. Seninki prematüre benimkide 39+4 de 4300 doğdu. Her çocukta olabilen bişey demekki :)

Çok teşekkür ederim biraz da olsa içimi rahatlattın gerçekten 💐☺️

-Reklam-

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde bıngıldağın erken kapanması ne anlama gelir?
Bıngıldağın erken kapanması, kafatası kemiklerinin olması gerekenden daha önce birleşmesi durumudur ve mutlaka bir çocuk doktoru tarafından kafa çevresi ölçümleri ile takip edilmelidir. Prematüre bebeklerde düzeltilmiş yaşa göre gelişim takip edildiği için, doktorunuzun fiziksel muayenesi ve kafa çevresinin büyüme eğrisindeki artış, bıngıldak durumundan daha belirleyici bir kriterdir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Prematüre bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır?
Prematüre doğan bebeklerde de bıngıldak, düzeltilmiş yaşlarına bağlı olarak genellikle 9 ila 18 ay arasında kapanır. Ancak her bebeğin gelişim süreci farklılık gösterir; 5 aylık veya 3 aylık düzeltilmiş yaşta kapanmaya yakın bir bıngıldak, doktorun kafa çevresi artışını düzenli izlemesi koşuluyla genellikle normal bir varyasyon olarak değerlendirilebilir.
Bıngıldak erken kapanırsa kafatası büyümesi durur mu?
Bıngıldağın kapanması tek başına kafatası büyümesinin durduğu anlamına gelmez, çünkü kafatası kemikleri arasındaki dikiş hatları (sütürler) beyin büyüdükçe genişlemeye devam eder. Doktorunuz kafa çevresi ölçümlerini düzenli aralıklarla yaparak bebeğinizin beyin gelişiminin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini takip eder ve herhangi bir risk durumunda sizi detaylı taramalara yönlendirir.
Bebeğimin bıngıldağının kapandığını nasıl anlarım?
Bıngıldağın kapandığını anlamak için başın üst kısmındaki yumuşak bölgeye hafifçe dokunulduğunda sertlik hissedilmesi yeterlidir. Eğer bu bölgede herhangi bir çukurluk veya esneklik kalmamışsa bıngıldak kapanmış demektir; bu durum 5 aylık bebeklerde doktor takibi altındaysa genellikle endişe edilecek bir durum teşkil etmez.
Bıngıldak erken kapandığında hangi durumlarda doktora gidilmeli?
Bıngıldağın erken kapandığı düşünülüyorsa ve buna ek olarak bebeğin kafa çevresi ölçümlerinde duraksama veya yavaşlama görülüyorsa mutlaka çocuk nörolojisi uzmanına başvurulmalıdır. Bebeğinizin motor gelişiminde geri kalma, huzursuzluk veya büyüme eğrisinde ani bir düşüş fark ederseniz vakit kaybetmeden klinik muayene yaptırmanız oldukça önemlidir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 245 göst.
24 Nisan 2021 Aile & Aşk kategorisinde Sevdatanesi (86 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 205 göst.
0 oy
3 cevap 570 göst.
17 Şubat 2021 Diğer kategorisinde Livosum (404 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 1,474 göst.
7 Nisan 2020 Diğer kategorisinde TolstoyunBİsikleti (1,093 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,510,878 soru

24,648,906 cevap

366,200 kullanıcı

...