Duaların Kabulü - Dua, kulun samimi bir şekilde Allah’a yakarışını, O’nun yüceliği karşısında güçsüzlüğünü itiraf etmesini, sevgi ve tazim duyguları içerisinde lütfunu, yardımını affını dilemesini ifade eder. Kulluğun özü olan dua, kulun Allah karşısında haddini ve konumunu bilmesi, O’nun büyüklüğü karşısında sevgi ve saygı ile boyun eğmesidir.##Allah, duaya ihtiyacı olmadığını düşünen ve Rabbi ile iletişimini sağlayan duayı terk edenden hoşnut değildir (İbn Mâce, Dua, 1). Duasının kabul olmayacağını düşünmek de Yüce Allah’ın bu husustaki sözünü göz ardı etmektir. “Kullarım sana beni sorarlarsa, bilsinler ki ben şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip bana inansınlar ki, doğru yolda yürüyenlerden olsunlar.” (Bakara, 2/186).##Allah Rasûlü de, “Sizden biriniz, ‘Ben Rabbime dua ettim de, duam karşılık görmedi.’ deyip acele etmediği müddetçe, duası karşılık bulur.” (Müslim, Zikir 91) buyurarak inananlara önemli bir hatırlatmada bulunur. Diğer yandan duada istenilenlerin farklı şekillerde verilebileceği de unutulmamalıdır.