Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkGebelikte Diş Tedavisi Yaptırılır mı?

Gebelikte Diş Tedavisi Yaptırılır mı?

Hamilelik döneminde diş bakımı diğer zamanlarda olduğu gibi devam etmelidir. Aslında, ağız sağlığınızı kontrol altında tutmak daha da önemlidir. Hamileyken diş çürüğü, diş eti hastalığı ve diğer sorunları geliştirme riskiniz daha yüksektir. Bu sebeple gebelikte diş tedavisi ihtiyacınız oldukça fazladır.

Ne yazık ki, hamileyken diş doktorunu ziyaret etmenin sizin veya bebeğiniz için zararlı olabileceğine dair hala yaygın bir inanç var.  Diş Hekimleri Birliği tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, ankete katılan kadınların yarısından fazlasının (% 53.7) bu yanlış inancı paylaştığını ortaya koydu. Bu durum, diş hekiminizi görmekten kaçınmanız ve ihtiyacınız olan bakımı alamamanız anlamına gelirse ciddi bir sorun olabilir.

Hamileyken diş muayenesine gidebilir miyim?

Hamilelik sırasında sadece dişçiye gitmekle kalmayıp, aynı zamanda bakım da yapmalısınız. Diş çürümesi, dişeti hastalığı ve diğer ağız sağlığı sorunlarının tedavi edilmemesi, zararlı olabilir. Diş sağlığınızın genel sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi vardır, yani bebeğiniz üzerinde de büyük bir etkisi olabilir.

Hamileyken bile, diş polikliniğinde düzenli olarak muayene yapmanızı öneririz. Birçok insan için altı ayda bir check-up yapılması en iyisidir, ancak koşullarınız ne sıklıkta gitmeniz gerektiğini belirtebilir. Bu nedenle, ağız sağlığınızı daha fazla riske atabilecek hormon değişiklikleri yönüyle oldukça önemlidir.

Diş hekiminiz, hamileliğiniz sırasında sıklıkla birkaç randevu almanızı önerir, böylece dişlerinizin ve diş etlerinin durumunu kontrol edebilir, ağız bakım kontrolünüzde ayarlamalar önerebilir veya gerekli tüm tedavileri yapabilir.

Röntgen güvenli midir?

Hamileyken insanların diş hekimini ziyaret etmeleriyle ilgili en yaygın endişelerden biri röntgen ışınlarından etkilenme düşüncesidir.

Bununla birlikte, modern diş röntgenleri çok düşük dozlarda radyasyon kullanır ve tek bir doz genellikle fetüsün gelişiminde herhangi bir olumsuz etkiye neden olacak kadar yüksek değildir. Diş hekiminiz ayrıca bir önlük ve tiroid koruyucusu kullanarak bebeğinizin radyasyondan korunmasını sağlayacaktır.

Her ne kadar röntgenler güvenli olsa da sadece rutin bir kontrol yaptırıyorsanız, diş hekiminiz ilk üç aylık dönemde bunlardan kaçınmayı önerebilir. Ancak acil durumunuz varsa veya şiddetli, spesifik olmayan bir ağrınız varsa, diş hekiminizin tedavinizi etkili bir şekilde yapmasına yardımcı olmak için röntgen gerekebilir.

Gebelikte diş tedavisi sırasında anestezi alabilir miyim?

Gebelikte diş tedavisi

Gebelikte diş tedavisi ihtiyacınız varsa, anestezik ağrıyı rahatlatmak ve uyuşturmak için güvenle kullanılabilir. Uygun anestezikleri seçebilmeleri ve uygun seviyeleri ayarlayabilmeleri için diş hekiminizi hamileliğiniz hakkında bilgilendirmeniz önemlidir.

Hamilelik sırasında felypressin içeren anesteziklerden kaçınılmalıdır çünkü bu kimyasal kan damarlarını daraltır.

Diş hekiminiz, gerçekleştirilen prosedür türü için mümkün olan en düşük anestezi konsantrasyonunu kullanacak, ancak yine de rahat hissetmenize yardımcı olacak. Kendinizi rahat hissettiğinizde, vücudunuz ve bebeğiniz daha az stres altına girecektir.

Hamileyken diş çektirebilir miyim?

Diş çekimi, dişinizi kurtarmaya çalışan diş hekimleri için son çaredir. Ancak dişinizde tedavi edilmeyecek kadar çürüme veya yaralanma nedeniyle çok kötü hasar görürse, ağız sağlığınızı riske atmamak için çıkarılması gerekir.

Diş çekimi hamilelik sırasında herhangi bir zamanda yapılabilir, ancak diş hekiminiz ikinci trimesteri ideal zaman olarak önerebilir. Bu, bebeğinizin ilk geliştiği ilk trimesterde röntgen çekmekten ve üçüncü trimesterde uzun süre sırtta yatmaktan rahatsız olmanıza yardımcı olur.

Hamilelik sırasında düzenli diş temizliği ve muayeneleri her zaman güvenlidir. Diş hekiminize hamile olduğunuzu söylemeniz çok önemlidir. Ağzınızdaki herhangi bir ağrı, şişme veya enfeksiyon için gebelikte diş tedavisi yaptırmaktan çekinmeyin. Sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için bu saydığımız sorunlar tedavi edilmelidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et